Psihoză la Istanbul Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 34 Vizualizări

Psihoză la Istanbul

2928_psihoz.gif
Panica stârnită de răspândirea gripei aviare a pus stăpânire pe Turcia după ce un număr de 21 de persoane din regiunea Istanbul au fost spitalizate, fiind suspectate ca ar fi infectate cu virusul mortal H5N1. Autorităţile sunt îngrijorate că boala s-ar putea răspândi la cei 12 milioane de locuitori ai metropolei. Virusul a fost identificat duminică la pui morţi din Istanbul, confirmându-se astfel progresarea bolii către vestul ţării.
Virusul şi-a făcut apariţia şi în apropierea capitalei ţării, Ankara. Doi copii din oraşul Beyzapari, situat la 100 de kilometri nord-vest de Ankara, unde două raţe sălbatice au fost găsite moarte de gripă aviară săptămâna trecută, au fost internaţi la un spital din capitală. O a treia persoană infectată la Ankara este un bărbat de 60 de ani care creştea păsări într-o localitate de la periferia capitalei turce.
De asemenea, testele efectuate pe pui morti în două localităţi din provincia Zonguldak, pe ţărmul Mării Negre şi la 1.200 km vest de regiunile cele mai afectate, au arătat prezenţa virusului, a declarat guvernatorul Zonguldak, Yavuz Erkmen. Şi Gökhan Sözer, guvernatorul provinciei Yozgat
(aproximativ 200 km est de Ankara) a anunţat prezenţa virusului într-o localitate şi posibilitatea infectării păsărilor în alte trei localităţi.
Agravarea situaţiei în Turcia, ţară în care trei persoane au decedat până acum din cauza gripei aviare, a provocat îngrijorare în ţările vecine. În Iran, Ministerul Sănătăţii a cerut iranienilor să evite deplasările în Turcia, iar cel puţin unul din punctele de frontieră dintre cele două ţări a fost închis. Comisia Europeană a anunţat luni noi măsuri de protecţie împotriva gripei aviare, interzicând importurile de pene netratate provenite din şase ţări vecine sau apropiate Turciei orientale: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Iran, Irak şi Siria. Experţii veterinari ai statelor membre au dat un aviz unanim în acest sens, decizia urmând să fie adoptată marţi formal de executivul comunitar. Uniunea Europeană a interzis deja importurile de păsări vii şi produse avicole din respectivele state.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a trimis o echipă de experţi în regiunea cea mai afectată din Turcia pentru a studia măsurile luate şi riscul transmiterii virusului de la om la om. Utimele informaţii indică faptul că, în total, au fost diagnosticate nouă cazuri de contaminare cu virusul H5N1 în Turcia. OMS se teme că virusul H5N1 ar putea suferi mutări şi să devină astfel uşor transmisibil de la om la om, ceea ce ar provoca o pandemie cu milioane de morţi în lume.

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE