Autoanaliza primarilor Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 332 Vizualizări

Autoanaliza primarilor

2948_autoanaliza.gifActivitatea primãriei ne priveşte în egalã mãsurã pe toţi, pentru cã, la urma urmei, cel care stã pe scaunul de primar a ajuns acolo datoritã nouã. Nu conteazã dacã l-am ales sau nu, conteazã cã datoritã dreptului nostru de a alege se aflã pentru o perioadã oarecare în acel post. Aşa cã, dacã nu s-a opus atunci când ne-am manifestat încrederea în el, ar trebui sã aibã aceeaşi reacţie acum, când nivelul de încredere scade vertiginos.

Dupã 1989, în fotoliul de primar al municipiului Târgu Mureş au stat pe rând, pentru perioade diferite de timp, oameni numiţi sau aleşi sã ne reprezinte. Primul instalat în fotoliul de primar postcomunist a fost, preţ de câteva zile, avocatul Kincses Elod. Consecvent în crezurile lui, dupã câteva zile a fost debarcat, iar generalul în rezervã Ioan Scrieciu i-a luat locul. La alte câteva zile distanţã, colonelul în rezervã, Ioan Judea, a fost instalat în aceeaşi funcţie, dar pentru cã politica "este un teren prea dur şi murdar" s-a întors cum îi stã bine unui fost ostaş care se respectã la Asociaţia Naţionalã Cultul Eroilor. A urmat alt primar numit, Dumitru Moldovan, care a asigurat interimatul pânã în luna februarie, pentru ca apoi funcţia sã ajungã la Orban Dezideriu, un "bãiat integru şi cinstit", cum îl apreciazã toţi foştii primari, care a câştigat încrederea tuturor şi a stat pe post pânã la alegerile din 1992. A predat apoi ştafeta primuluâ primar ales al oraşului, Nagy Victor Gyozo, "un om demn şi de onoare, care şi-a fãcut datoria pe funcţie, nu pe etnie". În anul 1990, ne-am câştigat dreptul de a merge în drumeţii cu noul primar, Fodor Imre, primarul despre care ceilalţi spun fãrã rãutate cã a fost primarul cãruia "unele lucruri nu i-au ieşit bine, sau chiar deloc, dar e un tip de gaşcã". Dacã pânã aici totul e bine şi toţi "foştii" sunt prieteni şi nu se sfiesc sã se împungã unii pe alţii, atunci când e vorba de actualul primar, au reţineri în a se exprima. Poate sã fie de la semn bun la rãu, atunci când nu vrei sã vorbeşti despre acel care te-a urmat în scaunul de primar. Singurul care totuşi a acceptat sã îşi spunã pãrerea referitor la primarul de acum, este "fostul" Fodor Imre.

Uneori una zice, alta face

"Dorin Florea este un om foarte energic, are succes pentru cã efectiv se implicã în probleme. Are, totuşi, douã cusururi. Confundã noţiunea de sarcinã executivã cu partea decizionalã, neaplicând întocmai deciziŞle consiliului. Ar mai putea sã urmãreascã derularea bugetului şi sã gãseascã anumite sume mici care sã fie direcţionate pentru ajutarea tineretului, culturii şi bisericilor. Totul ar putea fi exprimat în procente foarte mici din bugetul total. Este de asemenea omul care uneori uitã sã se ţinã de cuvânt. Din proprie experienţã vã mai spun cã au fost ocazii în care am dezbãtut civilizat anumite probleme, am ajuns la o concluzie comunã, pentru ca apoi problema sã fie uitatã, amânatã sau cine ştie ce rezoluţii ciudate li s-au dat. Este binecunoscut cã la vremea respectivã a fost o problemã legatã de piscinã. Uneori una zice, alta face", ne-a spus fostul primar Fodor Imre. Dar nu e doar atât. Acum se face mare vâlvã în jurul proiectului primãriei referitor la Zona Metropolitanã, dar lumea uitã cã iniţiatorul proiectului este Fodor Imre. Acest iubitor de naturã îi maiÎreproşeazã primarului actual cã nu ştie sã ia hotãrâri corecte în privinţa proiectului de drum ocolitor. "Nu suntem împotriva ideii de drum. Nici împotriva tãierii copacilor, pentru cã îi putem planta în altã parte. Dar Platoul Corneşti este singura unitate naturalã valoroasã de la noi din zonã şi nu avem voie sã o fragmentãm. Pe acolo nu va trece doar drumul, ci vor apãra sigur în timp, tot felul de clãdiri. Şi totul va fi contaminat", şi-a manifestat nemulţumirea Fodor Imre. Dacã mai lasã la o parte câteva mici reproşuri, poate sã spunã cã s-au fãcut şi treburi bune pentru oraş.

Dar ceilalţi?

Nici localitãţile mici nu sunt lipsite de orgolii şi interese umane. Toader Stroian, primar al comunei Albeşti, se amuzã: "Cum aş putea sã spun ceva rãu sau sã apreciez munca mea? Pentru cã din 1992, eu sunt primar. Dar dacã ar fi sã vorbesc despre propriile mele nerealizãri, aş aminti cã nu am introdus canalizarea, aşa cum am dorit. Dar cel mai mare reproş pe care mi-l fac, este cã nu am reuşit reîntregirea comunei. Primãria Sighişoara ne-a furat 69,9 hectare de teren pe care se aflã şi o platformã industrialã, iar Înalta Curte de Casaţie a dat hotãrârea finalã în favoare Sighişoarei". În Bahnea, primarul Teodor Mircea Pop, nu are ce sã-i reproşeze "fostului". "Suntem colegi în Primãrie şi dacã la început mai aveam dubii referitoare la activitatea dinaintea mea, sincer vã spun cã mi-au trecut. Cu legislaţia ciuntitã de acum, nu poţi sã faci treabã nici dacã ai vrea cu adevãrat. Aşa cã, eu nu voi mai candida pentru încã un mandat, deoarece administraţia nu este de mine, în forma în care ne este servitã acum: bani puţini, cu ţârâita şi prea târziu. Aşa cã primarul dinaintea mea zic cã şi-a fãcut treaba cum trebuie". La Bichiş, o comunã de doar 1.000 de suflete, primarul Balai Gyorgy, ne spune cã "primarul dinainte nu a fãcut promisiuni electorale, aşa cã nu a avut ce respecta, dar a stat pe funcţie timp de trei mandate. A fãcut şi el ce a putut, iar la o comunã ca a noastrã, micã şi îmbãtrânitã şi în condiţiile în care bai mai mult nu sunt decât rãsar, te şi miri când poţi sã faci ceva. Aşa cã nu am ce sã îi reproşez”.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE