Toate lucrurile la timpul lor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 46 Vizualizări

Toate lucrurile la timpul lor

3004_aurel.gifAurel Mosora s-a născut la 6 decembrie 1943 în comuna Daneş. După absolvirea şcolii profesionale, plus alţi doi ani de şcoală tehnică de maiştri, s-a angajat la Dacia Service Sighişoara. Este căsătorit şi are trei copii. Pentru că funcţia de primar nu este una de doar opt ore zilnic, atunci când "prinde" puţin timp liber îi place să asculte muzică sau să urmărească competiţii sportive la tv.

* Reporter: Cum s-a făcut saltul de la Dacia Service la Primărie?
Aurel Mosora: Dintr-o întâmplare. Cineva din structurile de "la judeţ" mi-a sugerat că aş fi bun pentru primar: "te cunosc oamenii, cunoşti problemele comunei, de ce nu încerci", mi-a spus el. După un timp de gândire cu destulă emoţie mi-am depus candidatura şi uite…
* Rep.: Vi se potriveşte această trecere?
A.M.: Aş zice că da. După opt ani în funcţia de primar am avut şi satisfacţii şi necazuri, dar una peste alta spun sincer că nu regret. Când văd mulţumirea oamenilor îmi dau seama că unele "eşecuri" cum le-am numit, sunt inerente. Toată echipa din primărie, am încercat să facem viaţa oamenilor din Daneş mai bună şi depăşind piedicile spun că am făcut treabă bună.
* Rep.: Am înţeles că în ultimul timp aveţi probleme legate de anumite terenuri pe care se cultiva hamei. De ce ordin sunt ele?
A.M.: O suprafaţă de 171 de hectare de teren dăneşan au ajuns în cursul timpului să facă parte din IAS Dumbrăveni, IAS aflat în judeţul Sibiu. Odată cu retrocedarea terenurilor, oamenii din Daneş au primit adeverinţe de acţionari pentru terenurile respective, pe care se cultiva hamei. Până în 2000 au primit dividende parţiale, apoi nimic. Din 2001 am încercat să readucem terenul în vechiul amplasament dar problemele parcă nu se mai opresc. În 2002 o societate a cumpărat IAS-ul cu tot cu active şi investiţia pentru hamei. Şi de acolo au început alte probleme pentru că sumele de bani pe care le cer actualii proprietari în schimbul terenului, aşa cum e el acum, sunt inacceptabile pentru Daneş. Au vehiculat suma de 70.000.000 de lei. Suntem în curs de rezolvare a problemei, sperăm cât mai repede, pentru că oamenii îşi vor pământurile înapoi.
* Rep.: Atunci când nu puteţi rezolva problema asta, ce faceţi?
A.M.: Da. Este un asemenea caz de actualitate. Chiar acum am terminat de studiat un asemenea caz. E vorba de un teren de 11 ari din mijlocul comunei , teren pe care cu foarte mulţi ani în urmă s-a construit un bloc. Fostul proprietar nu acceptă altă locaţie chiar dacă a văzut cu ochii lui realitatea. Cele 11 arii sunt situate în faţa blocului, incluzând calea de acces spre locuinţe, parcarea şi foarte multe guri de canal. Toate utilităţile sunt masate în acel loc, aşa că o eventuală construcţie este exclusă. Este un caz de neînţelegere din partea celui care a deţinut terenul. A avansat chiar ideea ca primăria să cumpere acel teren pentru a-l despăgubi. Dar Primăria nu are nici o vină pentru că vremurile s-au tot schimbat în ultimii 50 de ani. Dar cum e în drept să primească terenul sper că ne vom înţelege până la urmă.
* Rep.: Până aici doar probleme nerezolvate. Spuneţi-mi şi ceva bun despre Daneş.
A.M.: Cu tot respectul pentru celelalte comune ale judeţului, trebuie spus că Daneşul este de departe cea mai frumoasă comună. Este curată, îngrijită, iar oamenii luptă să o menţină aşa. Aţi văzut florile din Daneş? Cei peste 5000 de locuitori sunt mândrii de comuna noastră. Peste 50% din ei sunt angajaţi, 30% lucrează în agricultură, iar diferenţa de 20 % le fac pe amândouă. În comună avem investitori români, dar şi străini. Există o fermă de porci, una de extragere a uleiului de trandafiri, două societăţi agroindustriale, o asociaţie agricolă care mai scârţâie, dar funcţionează totuşi de la an la an mai bine, există platforma gazului metan, o altă platformă industrială. Suntem o comună înstărită, iar asta se vede şi din agroturismul care se dezvoltă destul de rapid. La trei km de Daneş este un han, popasul turistic Dracula, iar acum o lună s-a deschis un nou hotel, "Denis". Cinci ani s-a lucrat la construirea şi finisarea lui, dar ceea ce le e dat turiştilor să vadă, este de neimaginat. Calitate şi lux. Toate aceste obiective realizate, ne bucură, toate acestea înseamnă locuri de muncă pentru dăneşani şi sunt o mândrie pentru noi toţi. Aceste realizări sunt din acelea care mai vindecă din rana lucrurilor nerealizate. Dar cum se spune că fiecare lucru se va face la timpul lui, avem încredere că şi problemelor nerezolvate le va veni vremea.
A consemnat
Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE