De meserie cerşetori Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

De meserie cerşetori

3099_deMeserie.gifCerşesc de mici şi sunt fericiţi dacã la maturitate mai sunt întregi. Pãrinţii îi trimit pe strãzi. Tot ei îi învaţã cum sã cearã de la oamenii, iar seara îi bat dacã nu au strâns destui bani. Sunt copii chinuiţi, majoritatea analfabeţi, care muncesc în fiecare zi pentru un colţ de pâine. Sunt actori amatori, de toate vârstele, maturizaţi forţat de societate.

În 2004 a fost promulgatã Legea 272, care are ca scop pedepsirea celor care îşi trimit copiii la cerşit sau îi însoţesc. Pãrintele sau tutorele riscã sã ajungã la închisoare dacã îşi trimite copilul la cerşit. Legea, prea puţin cunoscutã, nu pare sã fi dat roade. În schimb, amenzile repetate nu rãmân fãrã rezultat, afirmã reprezentanţii Poliţiei Comunitare.

Vechime de 15 ani

Cãtãlina are 23 de ani şi de la 8 ani cerşeşte pe strãzile din oraş. A învãţat de la mama ei, care într-o dimineaţã a adus-o şi a abandonat-o într-o intersecţie din oraş, "sã înveţe meserie". Pânã la 14 ani a stat cu pãrinţii, "în Livezeni într-o casã de lemne unde era foarte frig şi nu se putea sta". Din cauza bãtãilor primite de la ei, s-a hotãrât sã fugã de acasã şi sã nu se mai întoarcã niciodatã. "Oricum îmi luau toţi banii care îi fãceam din cerşit şi nu puteam sã îmi cumpãr nimic din ei", mãrturiseşte cu ochii înlãcrimaţi Cãtãlina. Deşi pãrinţii ştiu unde este şi ce face, nu fac nici un lucru pentru a-şi recupera fata de pe strãzile oraşului şi probabil cã dacã ar duce-o înapoi acasã, Cãtãlina, ar pleca iarãşi. Este foarte supãratã pe pãrinţii ei, care într-o zi din iarnã, pe când avea 14 ani, au pedepsit-o groaznic pe ea şi pe sora ei mai micã. Le-au pus pe fetiţe sã umble desculţe prin zãpadã, în curtea casei.

Acasã, în garã

Aceastã întâmplare a ambiţionat-o şi mai tare sã plece de acasã şi sã înfrunte greutãţile vieţii de una singurã pe strãzile din Târgu Mureş. În oraş, s-a stabilit în zona gãrii şi cerşeşte la semaforul din apropiere. Ziua cerşeşte la semafor, iar noaptea stã în garã sau într-un bar, unde se dezgheaţã şi bea un ceai cald din banii pe care i-a câştigat în timpul zilei. De câştigat, câştigã în jur de 50.000-100.000 de lei într-o zi, dar "sunt zile bune în care fac şi pânã la 500.000 de lei într-o noapte. Sâmbãtã am fost în faţã la o discotecã, unde am avut noroc şi am facut 490.000 de lei". A şi lucrat la un bar din cartierul Tudor, zona Diamant, unde era femeie de serviciu, spãla pahare, geamuri şi facea curãţenie la închiderea barului. "Pe vremea când lucram, primeam salariu 3.700.000, cu care mã descurcam foarte bine, îmi luam mâncare, haine şi ţigãri. Dupã cinci luni, doamna de acolo m-a dat afarã cã nu i-a mai plãcut de mine, şi de atunci am revenit la semaforul meu de lângã garã", spune Cãtãlina, stânjenitã de subiectul discuţiei.
Pe timp de iarnã nu câştigã chiar aşa de mult şi abia îi ajung banii sã mãnânce şi sã bea un ceai cald. Cu poliţia nu a avut probleme pânã acum, aceştia au amendat-o doar o singurã datã de când se ştie ea. În schimb a luat bãtaie de la nişte gardieni, care au dus-o în pãdurea de la Sighişoara, au bãtut-o şi abandonat-o acolo. "Dupã ce m-au bãtut gardienii, m-am întors în oraş, dar mi-a trebuit o sãptãmânã pânã sã ajung înapoi la semaforul meu". A început sã îi placã pe strãzi, spune cã este ca un loc de muncã unde se mai distreazã uneori cu şoferii de taxi din faţa gãrii.

50.000 pentru un duş

Chiar dacã stã pe strãzi, se mai spalã din când în când. Vara la complexul Weekend, iar iarna o ajutã o femeie generoasã din cartierul Dâmbul Pietros, cãreia îi dã uneori 50.000, "cã doar nu o sã stau murdarã şi nespãlatã tot timpul". Nu vrea sã renunţe la aceastã viaţã de cerşetor numai în cazul în care gãseşte "un bãrbat blond cu ochii albaştri, care sã lucreze, şi eu sã stau acasã sã fac de mâncare, curãţenie şi sã ascult muzicã". Ar mai vrea sã înveţe sã citeascã, dar nu crede cã acest lucru este posibil pânã nu se mãritã, ca sã o înveţe soţul.
O femeie cu faţã de copil, care munceşte, cu normã întreagã de 15 ani. Nu ştie sã scrie sau sã citeascã, dar continuã, cu inocenţa copilãriei din mintea sa, sã viseze.

Câinii îi ţineau de cald

Un caz special este cel al unui tânãr de 19 ani din Reghin, fãrã acte de identitate, care a fost prins cerşind în zona Cornişa. El trãia într-un canal unde, ca sã se încãlzeascã, prindea câini vagabonzi, la care le rupea picioarele şi îi ascundea în acelaşi canal în care stãtea şi el. Susţine cã a fãcut acest lucru pentru a se încãlzi de gerul de afarã. În urma sesizãrilor fãcute de cetãţenii din aceea zonã, agenţii poliţiei comunitare s-au deplasat şi l-au reţinut pe tânãr. El a fost predat organelor de poliţie, care i-au întocmit acte de identitate şi l-au internat la spitalul de psihiatrie din Târnãveni.

Copiii folosiţi la hoţii

Poliţia Sãrmaş a fost sesizatã marţi de cãtre un localnic din satul Balda, despre faptul cã o femeie cu un copil în braţe a fost la el acasã pentru a-i cere mâncare şi haine.Bãrbatul, de bunã-credinţã, a vrut sã le ofere nişte lucruri, dar femeia a profitat de absenţa sa pentru a fura 480 RON.
Poliţia a gãsit-o pe femeie, care cheltuise deja jumãtate din sumã. Aceasta are 43 ani şi are domiciliul în localitatea Recea Cristur, judeţul Sãlaj. Acum, femeia este cercetatã în stare de libertate şi poate astfel sã îşi foloseascã din nou copilul la cerşit.

(C.A. şi V.Z.)

Poliţia Comunitarã ştie 15 cerşetori

În cazul în care sunt gãsiţi cerşetori pe stardã poliţiştii sunt obligaţi sã îi amandeze dupã cum spune legea. Amenda aplicatã în astfel de cazuri este de 5 milione ROL. Majoritatea amenzilor nu pot fi plãtite din cauza condiţiilor sociale precare de care suferã aceştia.
Cei care se ocupã de problema cerşetorilor sunt cei de la Poliţia Comunitarã, instituţie înfiinţatã anul trecut în luna aprilie.
"Anul acesta am dat un numãr de 40 de amenzi şi 60 de avertismente. O parte din aceste amenzi au fost achitate, dar majoritatea cerşetorilor nu au suma necesarã pentru plata amenzii", declarã colonelul Viorel Filip, director executiv la Poliţia Comunitarã. Cei care au mai mult de douã amenzi neachitate sunt sesizaţi la poliţie şi judecãtorie care îi aduc în instanţã. Numãrul cerşetorilor a scãzut foarte mult, de la 40-60 de cerşetori, conform evidenţei Poliţiei Comunitare, mai sunt prezenţi pe strãzile oraşului doar 10-15 persoane. Majoritatea au plecat în localitãţiile natale, sau în Petelea, Dumbrãvioara, Reghin şi Sighişoara.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE