Ioan Sorin Vlad, îndrăgostit de agronomie Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 27 Vizualizări

Ioan Sorin Vlad, îndrăgostit de agronomie

3153_sor.gifIoan Sorin Vlad, consilier local din partea Partidului Noua Generaţie(PNG) în cadrul Consiliului Local Reghin, s-a născut la 10 ianuarie 1949, în Ercea. A absolvit cursurile Şcolii Tehnice Agricole, specialitatea veterinară, dar a făcut o pasiune pentru grădinărit. Aşa că, acum este fermier, proprietar de livadă. Este căsătorit şi unul din cei trei copii lucrează ca inginer agronom la ferma de care au mare grijă şi pe care o consideră o afacere de familie.
* Reporter: Când v-aţi descoperit afinitatea pentru agronomie?
Ioan Sorin Vlad: Timp de 32 de ani am lucrat la Gostatul din Reghin, unde erau aproximativ 300 de capete de animale şi o livadă de 45 de ha. În 2000, atunci când gostatele s-au desfiinţat şi s-au vândut activele, am cumpărat o parte din ele, fiind interesat în mod deosebit de livadă. Au urmat în timp o serie de acte normative menite să reglementeze cadrul de activitate. O perioadă de confuzie a fost aceea când s-a permis arendarea terenurilor pe 49 de ani pentru ca după aceea să ne lase să ne descurcăm singuri, pentru că terenul de sub livadă a fost retrocedat vechilor proprietari. Am reuşit cumpărarea unor parcele de la cei care au fost interesaţi în vânzarea terenului, iar în celelalte cazuri, l-am arendat cu sume de până la 100 de euro pe an. Îngrijirea livezii cu meri Ionathan şi Golden Delicios cere multă dăruire. În anii buni, 40% din producţie este alcătuită din mere de categoria a II-a, mere care iau drumul fabricii de sucuri din Reghin. Iar 60% din producţie intră la consum pe piaţa internă. Deşi pare o muncă sezonieră, este de fapt, o muncă non stop, pentru că de grija pe care o manifestăm în timpul iernii va depinde în mare măsură producţia viitoare.
* Rep.: Aţi intrat destul de târziu în politică. Ce are deosebit PNG?
I.S.V.: Oferă altceva oamenilor. De fapt, PNG s-a înfiinţat cu doar două luni înaintea alegerilor şi a reuşit graţie charismei lui Becali să adune foarte mulţi simpatizanţi. Filiala Reghin a PNG are 3000 de adeziuni semnate şi a reuşit, spre surprinderea tuturor, să ocupe două locuri de consilieri locali în CL Reghin. Ideea de bază a partidului "ajută-te singur pentru a-i putea ajuta pe alţii", am aplicat-o cu succes în campania electorală. Suntem singurul partid care nu a avut finanţare pentru campanie. * Rep.: Această idee aţi aplicat-o şi în CL?
I.S.V.: Bineînţeles. Dar acolo unde sunt mai multe interese, până când se ajunge la un numitor comun, apar divergenţe. A fost şi cazul CL unde am avut proiecte propuse şi neacceptate. Până la urmă a învins ideea că tot ce se face, se face pentru reghineni, aşa că, după depăşirea perioadei de început, totul e bine. Am propus mărirea spaţiului parcării din Reghin, punerea la punct a Parcului Tineretului, repunerea în funcţiune a ştrandului prin construirea de bazine pentru adulţi şi copii, de cabine de duş şi vestiare. Am susţinut proiectul materializat deja al pârtiei de schi din Reghin, pârtie preluată de un investitor din Târgu Mureş în cooperare cu un neamţ. Proiectele iniţiate de ceilalţi le-am susţinut dacă au fost benefice pentru oraş. Dacă ar fi să dau o notă de la 1 la 10 vieţii politice, aş da un 8,5, pentru că treburile s-au pus în mişcare.
* Rep.: Unde vă găsesc cei care vor să vă solicite ajutorul?
I.S.V. În zilele de audienţe, în stradă. Pentru că vechiul sediu a fost retrocedat şi încă nu am primit un nou sediu, cu toate că de o lună am acceptat un spaţiu corespunzător, dar în posesia căruia nu am intrat încă. Oamenii vin şi vorbim în stradă despre problemele lor, printre care cele mai importante sunt punerile în posesie (zâmbeşte). Mai sunt probleme cu terenuri pe care nu vor să le accepte, fiecare om îşi doreşte înapoi amplasamentele unde bunicii lor aveau terenul. Acolo unde nu putem să îi ajutăm, îi îndreptăm către Executiv.
* Rep.: Cum sprijiniţi tineretul?
I.S.V.: Cu toate că în Reghin se construieşte foarte mult, listele cu persoane care au cerut locuinţe, rămân la fel de lungi. În acest an se vor da în folosinţă alte 60 de apartamente ANL, plus că ministrul Borbely a promis că ne va ajuta cu fonduri pentru construirea altor 60 de apartamente. Am oferit unui număr de 37 de tineri, care doresc să-şi construiască o casă, câte şapte ari de teren în zona Iernuţeni, cu condiţia ca într-un anumit termen să se apuce de treabă. Pentru că nu au respectat condiţiile, şapte din ei au pierdut dreptul de construcţie şi terenul va fi dat altor tineri. Şi că am adus vorba de tineri, fac parte din Consiliul de Administraţie al Clubului Sportiv Avântul, unde îşi desfăşoară activitatea echipa de fotbal a seniorilor şi cinci echipe de copii. Dorim o revigorare a vieţii sportive, astfel că baza sportivă se va îmbunătăţi considerabil în viitorul apropiat.
* Rep.: Reghinul era văzut ca un municipiu cu o infrastructură foarte proastă…
I.S.V.: Suntem de abia la jumatea mandatului, şi deja se văd schimbări pe faţa oraşului. Pot să vă spun că în Apalina a fost aprobat un proiect de introducere a canalizării şi a unor cişmele cu apă potabilă, de construirea de trotuare şi asfaltarea a patru străzi locuite exclusiv de romi. Şi pentru această categorie socială are nevoie de venituri ei vor fi cei care se vor ocupa de modernizarea zonei în care locuiesc.
* Rep. : Ce preocupări aveţi în zilele libere?
I.S.V.: Duminicile încerc să le petrec în familie. Aşa că puţinele sâmbete libere îmi place să le petrec la vânătoare de animale mici. Momente din ce în ce mai rare pentru că sunt membru în Comisia de cultură a CL şi această funcţie îmi solicită prezenţa chiar şi în zilele libere. Dar e bine, pentru că viaţa culturală reghineană este foarte bogată.
A consemnat Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE