Pe marginea prăpastiei Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 52 Vizualizări

Pe marginea prăpastiei

3255_pemarginea.gif"O prăpastie uriaşă s-a deschis între Occident şi Islam, alimentată de frustrările musulmane faţă de politica externă a Vestului", a avertizat premierul malaiezian Abdullah Badawi, în deschiderea unei conferinţe internaţionale la Kuala Lumpur. Apreciat ca find un promotor al versiunii moderate a islamului, Badawi s-a declarat îngrijorat de faptul că demonizarea Islamului şi considerarea musulmanilor drept nişte terorişti înnăscuţi sunt fenomene larg răspândite în societatea occidentală. Premierul malaiezian a criticat publicarea caricaturilor profetului Mahomed în ziarele occidentale, descriind publicaţiile respective drept "insensibile şi iresponsabile". Caricaturile au fost reproduse joi şi de cotidianul malaiezian Sarawak Tribune, care a fost închis în urma ordinului dat de Badawi. De asemenea, premierul a declarat ilegală posesia caricaturilor. În timp ce gazda conferinţei se adresa participanţilor, peste o mie de protestatari participau la un marş până la ambasada Danemarcei, situată la câteva sute de metri de locul desfăşurării conferinţei "Cine vorbeşte pentru Islam? Cine vorbeşte pentru Occident?". Manifestanţii au scandat "Trăiască Islamul. Distrugeţi Danemarca. Distrugeţi Israelul. Distrugeţi-l pe George Bush. Distrugeţi America."
Pe acest fond sonor, premierul malaiezian a afirmat că "discuţiile sterile şi amabilitatea unora faţă de ceilalţi nu mai sunt suficiente. Islamul şi Vestul ar trebui să înceteze să se demonizeze unul pe altul, să stopeze extremismul şi să promoveze moderaţia. Occidentul trebuie să trateze Islamul aşa cum doreşte ca Islamul să trateze Occidentul. Trebuie să se accepte unul pe celălalt ca nişte egali". Premierul malaiezian a adăugat că deşi diplomaţii occidentali prezenţi la conferinţă nu au fost dispuşi să accepte o legătură între intervenţiile militare occidentale şi islamismul radical, această convingere este larg răspândită în lumea musulmană.
În alte evoluţii legate de scandalul caricaturilor, editorul ziarului danez Jyllands-Posten, cel care a publicat primul desenele, a fost trimis în concediu pe o perioadă nedefinită. În Suedia, un furnizor de servicii internet a închis un site care îi invita pe cititori să trimită caricaturi ale profetului Mahomed. Aproape 3000 de musulmani au mărşăluit pe străzile capitalei Bangladeshului, Dhaka, într-o demonstraţie organizată de gruparea radicală Hizbut Tahrir, iar miniştrii apărării din ţările NATO au declarat că scandalul caricaturilor nu va împiedica extinderea misiunii Alianţei Nord-Atlantice în această ţară.
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE