Fratele lui Saddam a fost spânzurat Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 108 Vizualizări

Fratele lui Saddam a fost spânzurat

Fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, şi fostul magistrat Awad al-Bandar, condamnaţi la moarte odată cu fostul dictator în procesul Dujail, au fost spânzuraţi luni dimineaţă, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului irakian, într-o conferinţă de presă. "Barzan al-Tikriti şi Awad al-Bandar au fost spânzuraţi în această dimineaţă", a anunţat purtătorul de cuvânt al premierului Nuri al-Maliki, Ali al-Dabbagh, citat de AFP. Cei doi coacuzaţi din procesul lui Saddam Hussein au fost executaţi luni dimineaţă la ora locală 3.00 (2.00, ora României).
"Aşa cum prevede legea, cei doi condamnaţi au fost informaţi cu privire la verdictul de condamnare la moarte pronunţat de Înaltul Tribunal Penal irakian. Execuţia s-a desfăşurat într-o atmosferă demnă", a spus purtătorul de cuvânt.
Purtătorul de cuvânt a declarat că execuţiile s-au desfăşurat în prezenţa unui procuror, a unui judecător şi a unui medic, aşa cum prevede legea. Martorii au semnat un document prin care îşi luau angajamentul să se comporte decent în timpul execuţiei. "Am informat toţi martorii care au asistat la execuţie că trebuie să se comporte cu demnitate şi respect. Martorii şi-au luat angajamentul în scris de a respecta dreptul la demnitate al condamnaţilor în timpul execuţiei", a spus reprezentantul guvernului.
În consecinţă, nu au existat sloganuri sau şicane, ca în cazul execuţiei lui Saddam. Condamnaţii nu au fost umiliţi în niciun fel, a spus purtătorul de cuvânt.
Acesta a anunţat că în urma unui incident rar, care se poate întâmpla în timpul unei execuţii prin spânzurare, capul lui Barzan s-a separat de trup. "Într-un incident rar, capul lui Barzan s-a separat de trup în timpul execuţiei", a declarat purtătorul de cuvânt Ali al-Dabbagh. "Este un act al lui Dumnezeu. S-a mai întâmplat şi altădată", a subliniat el.
Purtătorul de cuvânt a declarat că familiile au fost informate de aplicarea sentinţei şi urmează a primi trupurile în următoarele zile.
Execuţia lui Barzan al-Tikriti, frate vitreg al lui Saddam Hussein şi fost şef al serviciilor de informaţii, şi a lui Awad al-Bandar, fost preşedinte al tribunalului revoluţionar fusese anunţată dimineaţă devreme, dar timp de câteva ore a domnit confuzia, sursa iniţială a informaţiei dezminţind ulterior că ar fi făcut asemenea declaraţii.
Saddam Hussein şi cei doi condamnaţi executaţi luni au fost găsiţi vinovaţi pentru uciderea a 148 de ţărani şiiţi în 1982 în satul Dujail, ca urmare a unei tentative eşuate de asasinare la adresa lui Saddam Hussein. Apelul lor a fost respins, iar fostul preşedinte irakian a fost executat în 30 decembrie. Execuţia celorlalţi doi condamnaţi a fost programată iniţial tot pentru 30 decembrie, dar a fost amânată din motive necunoscute.
Săptămâna trecută, preşedintele irakian Jalal Talabani ceruse guvernului să suspende execuţiile.
Înregistrări neoficiale cu spânzurarea lui Saddam au dat naştere unor intense controverse, dovedindu-se că fostul dictator a fost şicanat de gardieni şi martorii şiiţi înainte de a muri.
Barzan Ibrahim al-Hassan al-Tikriti, în vârstă de 55 de ani, era unul dintre cei trei fraţi vitregi ai lui Saddam şi consilierul său. El fusese capturat la 16 aprilie 2003, la Bagdad.
Awad Ahmed al-Bandar, în vârstă de 60 de ani, a condus Tribunalul Revoluţionar irakian, care a condamnat la moarte cei 148 de şiiţi de la Dujail, printre care s-ar fi aflat şi minori. (newsin)

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi premierul italian Romano Prodi au condamnat luni, la Roma, executarea a doi foşti colaboratori ai lui Saddam Hussein, reamintind că se opun pedepsei cu moartea, transmite AFP.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE