Demisia lui Halutz afectează guvernul israelian Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

Demisia lui Halutz afectează guvernul israelian

Demisia şefului Statului Major israelian, Dan Halutz, şi demararea unei anchete a poliţiei care îl vizează pe premierul Ehud Olmert au dat o lovitură serioasă guvernului israelian, a cărui popularitate era deja în cădere liberă în sondaje, relatează AFP.
Halutz este responsabilul militar cu cel mai înalt grad care se retrage din funcţie după război, în urma presiunilor exercitate de opinia publică pentru a obţine demisia şefului Statului Major, a premierului Ehud Olmert şi a ministrului apărării, Amir Peretz, consideraţi responsabili de problemele armatei israeliene în faţa Hezbollah.
Majoritatea israelienilor sunt de părere că premierul şi Peretz ar trebui de asemenea să demisioneze. Cotidianul Maariv subliniază astfel că după demisia lui Halutz "a venit rândul lui Peretz să se retragă, pentru a permite armatei să intre pe o cale nouă". "În ceea ce-l priveşte pe Olmert, opinia publică este cea care trebuie să-l judece", a subliniat cotidianul.
Situaţia premierului este cu atât mai fragilă cu cât procurorul statului a ordonat, marţi, demararea unei anchete penale asupra sa în legătură cu un scandal financiar legat de privatizarea băncii Leumi, a doua ca importanţă din Israel. Premierul este suspectat că a intervenit, când era ministru de finanţe interimar, în 2005, în favoarea unui om de afaceri australian, Frabnk Lowy, candidat la preluarea unei părţi a capitalului băncii Leumi. Licitaţia a fost câştigată în cele din urmă de o societate fără relaţii cu Lowy.
Olmert, care neagă orice vină, este implicat şi în alte anchete privitoare mai ales la tranzacţii imobiliare, dar deocamdată nu a fost formulată nicio acuzaţie la adresa sa. Partidele de opoziţie au spus, miercuri, că Olmert ar trebui să se retragă din funcţie fără să mai aştepte concluziile comisiei de anchetă asupra războiului din Liban, care vor fi anunţate în februarie.
Hanan Cristal, comentator politic al postului public de radio, a spus că soarta lui Olmert este legată şi de "capacitatea de supravieţuire" a partidului său, Kadima, format mai ales din foşti membri Likud şi ai Partidului Muncii. Potrivit comentatorului, responsabili ai formaţiunii de centru cred că Olmert ar trebui să demisioneze şi să-i permită ministrului de externe Tzipi Livni să preia puterea.
Situaţia proastă din Irael a fost întreţinută de numărul mare de scandaluri de corupţie precum şi de incapacitatea armatei de a împiedica tirurile cu rachete ale Hezbollah asupra nordului Israelului, contrar asigurărilor date de responsabilii militari şi politici la începutul luptelor. Zeci de mii de persoane, printre care rezervişti care au servit în Liban, au manifestat, de la încheierea luptelor, pentru a cere constituirea unei comisii de anchetă. Manifestanţii au denunţat pregătirea slabă a unităţilor şi a rezerviştilor, confuzia şi contraordinele înregistrate frecvent la nivelul comandamentului şi faptul că armata nu şi-a îndeplinit obiectivele, adică lovirea aparatului militar al Hezbollah şi eliberarea a doi militari israelieni, răpiţi la începutul lunii iulie. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE