Discriminare negată de Hărdău Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 60 Vizualizări

Discriminare negată de Hărdău

7208_Discriminare.gifMinistrul Educaţiei, Mihai Hărdău, a blamat duminică la Târgu Mureş comunitatea locală pentru că subiectele la examenele naţionale publicate pe Internet nu sunt disponibile în limbile minorităţilor. Apoi a recunoscut totuşi că i-a certat pe subordonaţii săi din cadrul Direcţiei Generale Învăţământ în Limbile Minorităţilor, parte a structurii MEdC. Ministrul n-a putut preciza un termen clar până când subiectele vor fi traduse.

Referitor la traducerea subiectelor pentru examenele naţionale în limbile minorităţilor, ministrul Educaţiei a avut expuneri contradictorii. Mai întâi a susţinut că nu e nicio problemă: "Stimate domn, cu toţii cunosc limba română", a declarat Mihail Hărdău. Apoi a dat vina pe comunitatea locală. "Nu e vina mea că oamenii dvs nu se mişcă. Traduceţi-le şi noi le vom publica pe site, în cel mai scurt timp", a adăugat Hărdău, fără să specifice clar la cine făcea referire. Apoi a mai explicat că a discutat cu subalternii săi, pentru ca problema să fie rezolvată şi a cerut ca toţi cei nemulţumiţi să facă reclamaţii la Mihai Matekovits, directorul general al Direcţiei Generale Învăţământ în Limbile Minorităţilor, din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Blamat de CNCD
Deja părintele unui elev maghiar care studiază la şcoală în această limbă a considerat că Ministerul Educaţiei i-a discriminat copilul atunci când nu a postat pe site subiectele la examenele naţionale în limba maghiară. El a depus în acest sens o petiţie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). "Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu are nicio scuză pentru faptul că nu a postat pe site subiectele examenelor naţionale traduse în toate limbile minorităţilor. El a încălcat astfel un drept constituţional, acela de a învăţa în limbile minorităţilor. Ca să nu mai vorbim de egalitatea de şanse", a declarat Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele CNCD. Ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău, a negat că ar fi vrut să-i discrimineze pe elevii aparţinând minorităţilor naţionale. "}in foarte mult la egalitatea de şanse", a mai declarat Hărdău la Târgu Mureş, şi a explicat că oricum aceste subiecte ar putea suferi modificări în urma dezbaterii publice. Variantele definitive pentru disciplinele în limba română vor fi anunţate abia pe 16 februarie. Minorităţile naţionale care beneficiază de învăţământ în limba maternă sunt: armenii, bulgarii, croaţii, grecii, germanii, italienii, maghiarii, polonezii, ruşii lipoveni, sârbii, slovacii, cehii, tătarii, turcii, rromii şi ucrainenii.

Ionuţ OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE