MIE semnează acordul cadru agenţiile de dezvoltare regională Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 23 Vizualizări

MIE semnează acordul cadru agenţiile de dezvoltare regională

Ministerul Integrării Europene a încheiat procesul de descentralizare, prin delegarea responsabilităţilor de management al fondurilor europene către autorităţile locale.

Vineri, 26 ianuarie, la sediul Ministerului Integrării Europene, a avut loc semnarea Acordului Cadru cu ADR Nord-Est, ADR Sud-Est, ADR Sud Muntenia, ADR Sud-Vest, ADR Nord-Vest, ADR Centru şi ADR Bucureşti-Ilfov. Prin acest document, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională, în calitate de Organisme Intermediare, vor prelua atribuţiile privind gestionarea fondurilor alocate prin Programul Operaţional Regional, la nivel regional, iar Ministerul Integrării Europene, ca autoritate de management, va asigura monitorizarea şi controlul atribuţiilor delegate, urmărirea folosirii fondurilor pentru scopurile pentru care au fost alocate, în vederea implementării Programului. Acest acord a fost semnat, totodată, şi de către toţi preşedinţii Consiliilor de Dezvoltare Regională.
"Prin semnarea Acordului Cadru am pus temelia construirii regiunilor de dezvoltare ca unităţi administrative şi nu doar ca unităţi statistice", a subliniat ministrul integrării europene, în cadrul evenimentului organizat cu această ocazie.
Acordul Cadru reprezintă documentul încheiat între Ministerul Integrării Europene (MIE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR), în calitate de Organism Intermediar, care stabileşte cadrul general de implementare a Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 în România, la nivel regional.
Acest Acord prezintă responsabilităţile şi atribuţiile Autorităţii de Management (AM) şi a Organismelor Intermediare (OI), în vederea implementării Programului Operaţional Regional.
În acest context, trebuie precizat faptul că se vor delega o serie de atribuţii către nivelul regional, cu un impact major asupra absorbţiei fondurilor structurale în regiunile de dezvoltare din România. Printre principalele atribuţii delegate se numără: informare, publicitate şi help-desk (punct de informare şi sprijin pentru solicitanţi şi beneficiari); dezvoltarea portofoliului de proiecte; participarea în procesul de evaluare şi selecţie a proiectelor, semnarea contractelor cu beneficiarii, monitorizarea, şi verificarea implementării proiectelor finanţate prin POR 2007-2013.
"Azi am pus în mâinile autorităţilor locale şi ale Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională soarta dezvoltării lor echilibrate. Sper să se achite cu succes. În caz contrar, nimic nu ne va opri să încheiem această colaborare pentru a nu periclita capacitatea de absorbţie, precum şi dezvoltarea României", a mai declarat ministrul Anca Boagiu.

Hartă aprobată
Comisia Europeană a aprobat harta regiunilor care pot primi ajutoare de stat destinate dezvoltării în perioada 2007-2013, precum şi nivelul asistenţei financiare pentru România, Bulgaria şi Cipru.
Aprobarea acestei hărţi urmăreşte să ajute cele trei ţări în implementarea strategiilor de dezvoltare regională în perioada 2007-2013 şi să contribuie la susţinerea politicii de coeziune. Harta ajutorului regional stabileşte regiunile unui stat membru în care marile întreprinderi pot primi ajutor de stat pentru investiţii – potrivit normelor Comisiei Europene – şi stabileşte nivelul maxim admis pentru aceste fonduri. Adoptarea unui astfel de document este o precondiţie pentru a asigura continuitatea politicii regionale şi a programelor finanţate din fonduri structurale. Potrivit articolului 87 (3)(a) al Tratatului privind instituirea Comunităţilor Europene, întregul teritoriu al României este eligibil pentru primirea de ajutoare regionale pe întreaga perioadă 2007-2013. Normele europene permit acordarea de ajutoare pentru dezvoltare regională în zonele în care PIB-ul este mai mic decât 75% din valoarea medie a PIB-ului comunităţii europene. Intensitatea maximă a ajutorului este de 50% pentru întregul teritoriu, cu excepţia regiunii Bucureşti, unde intensitatea maximă a ajutorului va fi de 40%.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE