O afacere murdară Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

O afacere murdară

7426_afacere.gifFostul director al serviciilor de informaţii militare italiene (SISMI), Nicolo Pollari, a fost inculpat vineri pentru implicarea sa în răpirea de către un comando CIA a clericului musulman Abu Omar.

Alţi 26 de agenţi americani au fost trimişi în faţa justiţiei italiene, joi, pentru că au participat la aceeaşi operaţiune. Generalul Nicolo Pollari (foto) a fost demis în noiembrie din cauza suspiciunilor că ar fi implicat în această afacere. El este bănuit de Parchetul din Milano ca ar fi permis – cel puţin tacit – răpirea imamului de către un comando CIA, cu concursul agenţilor SISMI. Pollari, în vârstă de 63 de ani, figura pe lista acuzaţilor alături de doi foşti responsabili ai CIA în Italia, americanii Jeff Castelli şi Robert Seldon Lady. Nu mai puţin de 35 de persoane sunt inculpate în acest caz, dintre care 32 pentru răpire şi trei pentru complicitate la răpire. Dintre cei anchetaţi, doar un carabinier italian, Luciano Pironi, şi-a recunoscut participarea la răpire. El este vizat de o procedură aparte (pledează vinovat), negociată de avocaţii săi cu scopul de a obţine o pedeapsă cu închisoarea mai scurtă de doi ani, care l-ar scuti, aproape automat, de detenţie.
Procesul este programat să înceapă la 8 iunie. Clericul musulman radical Abu Omar, din Milano, a fost ridicat de pe stradă de o echipă CIA în februarie 2003, transportat în mod clandestin la o bază americană, de unde a fost trimis pe calea aerului în Egipt. Preluat de autorităţile egiptene, acesta a fost interogat şi torturat. Omar, pe numele său adevărat Hassan Mustafa Osama Nasr, a fost eliberat duminică din închisoarea egipteană de lângă Cairo, unde era deţinut. El a declarat că a fost redus la stadiul de "epavă umană" şi nu va putea depune mărturie în procesul de la Milano.
Aceste operaţiuni, care au implicat transporturi de prizonieri şi chiar deschiderea unor centre secrete de detenţie, reprezintă unul dintre cele mai controversate episoade ale războiului dus de Statele Unite împotriva terorismului. Cazul este urmărit cu atenţie, mai ales după ce Parlamentul European a adoptat raportul Fava, care acuză guvernele europene că au ascuns informaţii despre operaţiunile secrete ale CIA.

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE