Punct critic Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 23 Vizualizări

Punct critic

7452_punct.gifOrientul Mijlociu se îndreaptă cu paşi rapizi spre cel mai distrugător conflict din tumultoasa sa istorie, nici unul din protagoniştii ciocnirii, care se profilează la orizont nedând semne că doreşte să dezamorseze tensiunile în creştere
din regiune.
Oficiali militari de rang înalt din Pentagon au dezvăluit că Statele Unite au pus la punct un plan de atac asupra Iranului. Ofensiva aeriană prevede lovirea complexelor nucleare de la Natanz, Isfahan, Arak şi Bushehr, dar şi cea mai mare parte a infrastructurii militare a regimului de la Teheran. Potrivit Centrului de comandă al armatei americane din Florida, în vizor s-ar afla majoritatea bazelor aeriene, navale, depozitele de rachete şi centrele de comandă ale armatei iraniene. Surse ale armatei americane au declarat că războiul va fi declanşat în cazul în care Iranul va continua programul său nuclear sau vor exista dovezi ale implicării Teheranului în atacuri de mare amploare asupra elicopterelor sau bazelor SUA din Irak. Dezvăluirile referitoare la planurile belicoase ale Casei Albe coincid cu sosirea în Orientul Mijlociu a portavionul american USS John C.Stennis, care s-a alăturat celuilalt portavion american deja prezent în zonă, USS Dwight Eisenhower. Portavionul John C. Stennis este echipat cu circa 80 de avioane, îndeosebi avioane de atac F/A-18, şi se află în acest moment în Marea Oman, în largul coastelor Pakistanului, în nord-estul zonei de operaţiuni a flotei a V-a.
Manevrele americane survin pe fondul înăspririi poziţiei Iranului în disputa cu comunitatea internaţională pe marginea programului său nuclear. Marţi, cu o zi înainte de expirarea ultimatumului de 60 de zile dat de Consiliul de Securitate ONU la 23 decembrie, 2006, pentru ca Teheranul să-şi suspende programul de îmbogăţire a uraniului, preşedintele iranian Mahmud Ahamdinejad a respins presiunile ONU. El a afirmat că ţara sa îşi va stopa programul şi va relua negocierile cu ONU numai dacă ţările occidentale vor adopta o măsură similară. În aceste condiţii, astăzi va intra în vigoare o rezoluţie prin care se impun sancţiuni economice şi militare împotriva Iranului.
Analiştii pe problemele Orientului Mijlociu se tem că tensiunile din regiune se vor materializa într-un atac asupra Iranului care ar putea avea consecinţe dezastruoase. Sir Richard Dalton, fostul ambasador al Marii Britanii la Teheran, a declarat că un eventual atac american ar încuraja guvernul de la Teheran să îşi dezvolte arsenalul nuclear pe termen lung. Anul trecut Iranul a reluat programul de îmbogăţire a uraniului, proces prin care se poate obţine atât combustibil pentru centrale nucleare, cât şi material pentru o bomba nucleară. Autorităţile de la Teheran insistă că acest program este dezvoltat în scopuri paşnice, însă ţările occidentale suspectează Iranul că încearcă să construiască bomba atomică.

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE