„Poveşti saschizene” Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 49 Vizualizări

„Poveşti saschizene”

7497_saschiz.gifSaschizenii sunt provocaţi să-şi spună poveştile. Cei mici şi nu numai sunt încurajaţi să-i tragă de limbă pe părinţi, bunici, vecini sau, pur şi simplu, pe consăteni ca să afle de la ei istorioare despre tradiţiile locului, despre felul de-a fi al oamenilor de aici, întâmplările hazlii din viaţa comunităţii, anecdote, bârfe …

Fundaţia ADEPT Transilvania a lansat pe 24 februarie la Saschiz proiectul "4 generation" sau "Poveşti saschizene". Un proiect inovator care, înainte de lansarea oficială, a fost prezentat elevilor Şcolii Generale Saschiz. Scopul proiectului este ca poveştile comunităţii "să nu se piardă", ci dimpotrivă să dăinuie peste generaţii.
Pentru asta, ele vor fi culese de membrii comunităţii şi tipărite apoi într-un volum "mărturie".
S-a încercat ca istorioarele să fie înregistrate pe reportofon, o echipă a lucrat deja astfel în câteva sate, însă iniţativa a fost un eşec din cauza reticenţei oamenilor faţă în faţă cu aparatura de înregistrare audio. Modelul pentru care s-a optat în cele din urmă pentru acest proiect a fost unul de inspiraţie britanică, implementat cu succes într-un parc naţional din Anglia. Gavin Bell, cel care a lansat proiectul în Anglia, a fost prezent sâmbătă şi la Saschiz pentru a le împărtăşi localnicilor din experienţa sa. O altă invitată, tot din Anglia, a fost Cath, o "păstoriţă" care crede că stilul de-a trăi şi munci al familiei sale este unul deosebit faţă de restul majorităţii conaţionalilor săi. Toate exemplarele cărţii cu "poveşti" ale locului său natal", concepută de şi pentru comunitate, s-au vândut foarte repede, iar din banii strânşi a fost organizat de Crăciun un party pentru copii", a povestit Cath.
Exemplul ei i-a impulsionat şi mai tare pe saschizeni să se implice într-un proiect similar. Lansarea a avut loc, ideea a "prins", urmează o nouă întâlnire peste trei săptămâni când se va şti numărul celor interesaţi să se implice în proiect, "persoane cheie" în culegerea şi transmiterea "poveştilor saschizene".

Florentina CĂLUGĂR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE