Ursuleti si Buburuze la Gradinita nr. 11 din Târgu-Mures Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 240 Vizualizări

Ursuleti si Buburuze la Gradinita nr. 11 din Târgu-Mures

11117_borac.gifUrsuleti si Buburuze la Gradinita nr. 11 din Târgu-Mures

Continuam prezentarea Gradinitei nr. 11 din Targu-Mures, aflata sub patronajul Liceului Pedagogic.
La gradinita de pe strada Papiu Ilarian nr. 37, am gasit doua grupe unde predarea se face in limba maghiara. Invatamantul prescolar este organizat pe niveluri, grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare si grupa pregatitoare pentru scoala, dar acolo unde numarul copiilor din aceeasi grupa de varsta este prea mic, se organizeaza grupe mixte.
Ursuleti si buburuze
Astfel de grupe mixte sunt grupa Ursuletilor (Maci csoport), condusa de educatoarele Kovacs Eperjesi Julia si Brassai Katalin si grupa Buburuzelor (Katicabogarak), condusa de educatoarele Ollender Edit si Katona Margit. Spatiul in care am gasit copiii este destinat procesului educational, fiind dotat cu masute si scaune, rafturi cu jucarii si rechizite. Masa de pranz este servita la cantina liceului, iar pentru somnul de dupa-masa dulapioarele se transforma in patuturi confortabile.
Actrita grupei
Fiecare grupa se mandreste cu niste copii cuminti si talentati. Balazs Eszter din grupa Ursuletilor de pilda, are 6 ani si jumatate si este povestitoarea grupului. Ii place limba romana si cand va fi mare vrea sa se faca actrita, precum matusa ei, care joaca la Teatrul din Timisoara. "Am fost la un spectacol de teatru dar nu retin acum ce piesa am vazut, oricum vreau sa ma fac si eu actrita". Intrebata de ce si-ar dori meseria de actrita, raspunde ca orice om pasionat: "Nu stiu. Imi place!" Spre deosebire de ceilalti copii care, intrebati fiind la ce scoala se vor duce, raspund fara exceptie "la Europa", Eszter declara ca nu este inca hotarata. "Nu stiu ce scoala voi alege. Am un fratior de 8 ani, dar nu stiu la care scoala merge…"
Geneticianul cu valiza
Dupa ce i s-au facut cateva poze, Kelemen Botond, un baietel de 6 ani, a mai prins curaj si a început sa vorbeasca cu mine. L-am întrebat ce vrea sa se faca atunci când se va face mare. Dupa invariabilul "nu stiu", si-a schimbat rapid optiunea, ajutat fiind si de educatoare: "Genetician vreau sa fiu!". Si spune pe nerasuflate ca "am acasa o valiza, mare, cu microscop, lupa, cu niste cutiute mici, cutiute mai mari, tot felul de insecte de plastic pe care le pun in cutiute dupa ce le studiez cu lupa." Tremurati gandacilor, vine Botond geneticianul!
Camionagiu, ca tata
Din grupa Buburuzelor Kelemen Bungardean Romeo are tot 6 ani si 6 luni. El s-a oferit sa-mi divulge ce ar vrea sa fie cand va fi mare: "Camionagiu". La intrebarea de ce, raspunde firesc: "Pentru ca si tati lucreaza pe camion." La varsta la care tatii sunt modelul in alegerea meseriei, nu ne mai miram ca baietii vor sa se faca soferi de camion! Mai ales daca mai au si o colectie de masinute, asa cum are Romeo, "o cutie mare cu multe, multe camioane mici-mici, dar care par adevarate".
Invatatoare, ca mama
Si ca sa nu faca exceptie nici fetitele de la regula, Kelemen Katalin Borostyan din grupa Buburuzelor, o fetita de numai 5 anisori, declara: "Vreau sa ma fac invatatoare, pentru ca si mamica e invatatoare". Intrebati fiind despre prietenie, copiii afirma ca sunt prieteni cu toti ceilalti din grupa, dar multi dintre ei isi exprima regretul ca "cel mai" sau "cea mai" dintre prieteni s-a mutat la alta gradinita si nu se mai intalnesc deloc sau foarte rar. Prima trauma a vietii lor, despartirea de prieteni, se produce foarte devreme. Copilasii vorbesc cu resemnarea unor batrani, cu un oftat nedisimulat "Blanka si Reka s-au mutat la alta gradinita!"
Lingura si facalet, masa este gata!
Programul de dimineata se termina incet si copiii se pregatesc sa plece la masa. O mancare delicioasa ii asteapta la cantina liceului, dupa ce vor trece mai intai, incolonati frumos, pe la baie.
(vom continua)
Erika MARGINEAN
erika@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE