Printesa geto-daca s-a mutat la scoala îngerilor Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 71 Vizualizări

Printesa geto-daca s-a mutat la scoala îngerilor

11150_reghin.gifIoana Crisan, pentru multi profesoara de chimie si fizica, pentru altii celebra presedinta a femeilor din "Vatra Româneasca", filiala Reghin si a Asociatiei de Dacologie, s-a stins din viata vineri, 1 februarie 2008, dupa lungi suferinte cauzate de o boala ascunsa.
Profesoara s-a stins la una din sectiile spitalului municipal "Eugen Nicoara", în jurul orei 7.15, rapusa de o ciroza la ficat. Cea care a tinut-o în brate pâna în ultimul momente se numeste Olteanu Otilia, o fosta eleva, care ne-a spus: "De trei ori a oftat înainte sa îsi închida ochii pentru totdeauna", dupa trei saptamâni de durere în care Ioana Crisan nu a vrut sa accepte ca va muri". Puternica si activa pâna în ultima clipa a vietii, Ioana s-a implicat pe plan social si caritabil în mai multe domenii, a educat si a zidit generatii dupa generatii cu cele mai înalte valori morale, a fost un model pentru noi toti. A fost un dascal fara prejudecati care niciodata nu si-a pierdut dragostea pentru adevar si credinta în Dumnezeu oricâte palmi a primit de la viata si-a purtat crucea cu demnitate si multi nu au înteles-o. Obisnuia sa spuna ca "perfectiunea nu se gaseste pe taramul lenei", ea vedea în munca o binecuvântare, a fost întodeauna o împatimita a ideilor valoroase si a avut o mentalitate de învingatoare. Duminica, Ioana Crisan a fost condusa pe ultimul drum de sute de reghineni: cadre didactice, oameni de cultura, fosti elevi, istorici, consilieri si oameni de afaceri. Ceremonia a început la ora 14.00 si a fost oficiata de Protopopul Ortodox de Reghin, preot Teodor Beldean, preotul Damian Iliesi, preotii Dumitru Gherman si Dimitrie German. Slujba de înmormântare a avut loc în cimitirul Petru Maior, unde fosta profesoara a fost înmormântata alaturi de unul dintre cei trei soti ai ei, Nicolae Crisan, cu care a avut împreuna un fiu, Marcel. Printre personalitatile prezente la funeraliile Ioanei s-au numarat: Marin Sara, Vasile Gliga, Mihai Boariu, Sorina Bloj, Ilie Frandas, Gina Maris, Vasi Soimosean, Gabi Toncean, Maria Precup, Zoe Pârîianu, Stachina Olivia, sosita special de la Bucuresti pentru cea mai buna prietena a ei.

Necrolog
Crisan Ioana
S-a nascut la 8 noiembrie în Vatava, judetul Mures. Clasele primare le-a frecventat la scoala Generala din Râpa de Jos (1944-1948), gimnaziul si liceul la Liceul "Liviu Rebreanu" din Bistrita Nasaud. Între anii 1962-1965 a fost studenta la Institutul Pedagogic din Iasi. Dupa absolvire îsi continua studiile, fiind licentiata, în anul 1969, la Facultatea de chimie, sectia fizica-chimie, a Universitatii din Bucuresti. A lucrat ca profesor la mai multe scoli: Generala din Lunca Bradului, Liceul din Deda, Gimnaziul Augustin Maior, Liceul Ioan Bojor si Gimnaziul Alexandru Ceusianu. În perioada 1991-1993, a lucrat ca inspector scolar teritorial la Inspectoratul scolar Mures. În decursul carierei si-a perfectionat pregatirea profesionala, obtinînd definitivatul în învatamânt în anul 1969, gradul didactic II în 1975, iar în 1980 a primit gradul didactic I, obtinut la Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca. În semn de apreciere a activitatii prestate de-a lungul anilor, a primit numeroase Diplome de merit si excelenta de la scolile si liceele unde a predat si de la Asociatia Clepsidra a carei membra a fost. S-a pensionat în anul 1998 si ca o încununare a activitatii pedagogice, la sfarsitul carierei a editat doua volume de "Probleme rezolvate de fizica si chimie pentru liceu". Paralel cu activitatea profesionala, a fost pasionata de arta populara româneasca, detinând o colectie de peste 300 de exemplare: covoare, catrinte, costume populare, goblenuri, ceramica etc. A fost atrasa de istoria românilor mai ales de perioada dacica, drept pentru care a facut cercetari, a întocmit studii cu care a participat la Congresele Internationale de Dacologie din Bucuresti. Din 1991, Ioana Crisan a fost presedinta femeilor din "Vatra Româneasca", filiala Reghin, membra a Consiliului Organizatiei Femeilor Ortodoxe din municipiul Reghin de la înfiintare (1996) si membra a Asociatiei Clepsidra. De-a lungul vietii a publicat mai multe lucrari din care amintim: "Probleme rezolvate de fizica din manuale si din alte lucrari auxiliare pentru liceu, volumul II" (1999), "Nedeile soarelui din Muntii Sacri" (2006), S"imboluri patrimoniale-arc peste timp-oglindite în arta populara reghineana contemporana" (2006), "Industria casnica textila, suport al autohtoniei noastre în Carpati". Toata viata a fost o persoana foarte credincioasa, în perioada în care a fost cadru didactic a organizat zeci de excursii la manastiri si biserici, reusind chiar sa strânga prietenii cu multi preotii din tara. Ultima ei dorinta înainte sa plece spre o lume mai buna a fost sa ne rugam pentru ea. Biserica din ceruri a lui Dumnezeu s-a îmbogatit cu un crestin, profesoara Ioana Crisan, care s-a mutat la scoala îngerilor. Dumnezeu sa o odihneasca în pace!

Robert MATEI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE