Cum sa ne ferim de hipotermie si degeraturi? Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Cum sa ne ferim de hipotermie si degeraturi?

p_97.jpgFrigul a pus stapânire pe întreaga România, înregistrându-se temperaturi de -30 grade Celsius. Persoanele care sunt nevoite sa iasa în frig trebuie sa respecte sfaturile medicilor pentru a evita efectele nocive asupra organismului ale temperaturilor scazute.
Hipotermia si degeraturile sunt afectiunile survenite prin expunerea prelungita la temperaturi scazute.
În functie de profunzimea leziunilor provocate de înghet, degeraturile se pot clasifica în patru grade: gradul I: leziuni superficiale, când pielea este rosie, inflamata si poate apare o descuamare; gradul II: când afectarea e profunda, pielea fiind rosie, inflamata si acoperita de flictene cu continut clar; gradul III: edem important, pielea având o culoare gri-albastruie, flictenele au continut hemoragic si poate apare necroza si gangrena în câteva zile; gradul IV: când sunt afectati inclusiv muschii, tendoanele, oasele si apare necroza si gangrena.
Extremitatile corpului sunt cel mai mult afectate de degeraturi: fata, urechile, încheieturile, mâinile si picioarele. Semnele apropierii starii de degeratura fiind atunci când membrul respectiv se amorteste, prinde o culoare alba, apar dureri accentuate , care la atingere se intensifica.

Ce este hipotermia?
Hipotermia reprezinta o scadere a temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius, (valoare normala fiind între 36-37 grade Celsius) aceasta putând fii fatala, daca nu este detectata si tratata corespunzator la timp. În momentul în care temperatura corpului scade, vasele de sânge se îngusteaza pentru a preveni pierderea caldurii din organism. Hipotermia poate surveni chiar si în locuintele slab sau deloc încalzite. Hipotermia are trei nivele de severitate, în functie de temperatura centrala:
1. Hipotermia minora (36-34 gr. Celsius) având ca simptome: frisoane, oboseala musculara, crampe, halucinatii, pielea este rece si marmurata la extremitati, respiratia si pulsul sunt rapide;
2. Hipotermia moderata (34 gr.Celsius-30 gr. Celsius) în care observam disparitia frisoanelor, lentoare în vorbire, somnolenta (aici apare un fenomen interesant, hipotermicul având senzatia ca se încalzeste si îi este foarte somn). Daca nu se intervine, ducând pacientul la caldura, în câteva minute va deveni inconstient intrând în coma. Pielea în acest stadiu este rece, nu simte durere daca îl piscati, buzele sunt vinetii, respiratia si pulsul sunt rare.
3. Hipotermia severa (sub 30 gr. Celsius): respiratia si pulsul sunt foarte rare, imperceptibile, pacientul parând a fi mort. În acest stadiu decesul survine rapid daca nu se intervine medical. Persoanele care au un risc mai mare de a face hipotermie sunt: vârstnicii si copiii mici – la care termoreglarea se face cu dificultate, traumatizatii, persoanele care consuma abuziv alcool, droguri.

Sfatul medicului
Directorul medical din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Târgu-Mures, dr. Florea Constantin ne da câteva sfaturi:
– în toate cazurile de hipotermie sau degeraturi, cereti ajutorul Serviciului de Ambulanta la numerele de urgenta 112 sau 961;
 – puneti pacientul la adapost de frig, vânt, înfasurând zonele degerate în haine groase, paturi, înlocuind îmbracamintea uda cu una uscata;
 – daca victima este constienta si nu varsa, i se pot oferi lichide calde dar nu fierbinti;
 – hipotermicul nu trebuie bruscat, sau încalzit brusc, restabilirea temperaturii normale a corpului se va face lent;
 – nu se freaca zonele degerate ale corpului, deoarece aceasta actiune poate deteriora tegumentul.
  – nu este recomandat sa se maseze zonele degerate, sunt contraindicate bautrurile alcoolice, dusul sau baile fierbinti deoarece pot provoca soc termic.
Pentru prevenirea acestor leziuni în anotimpul rece se recomanda o îngrijire specifica, în functie de gradul de expunere si impact al factorilor nocivi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE