Muresenii sub amenintarea diabetului zaharat Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 29 Vizualizări

Muresenii sub amenintarea diabetului zaharat

p_3_2_34.jpgDiabetul zaharat si bolile cardiovasculare sunt bolile care primeaza printre mureseni, potrivit statisticilor realizate in urma programului national de evaluare a starii de sanatate. Judetul Mures se numara printre judetele fruntase, din punct de vedere al participarii populatiei muresene la acest program.

In  31 decembrie 2008 s-au împlinit 18 luni de la demararea Programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, derulat, la nivel de Mures, prin 312 cabinete medicale de medicină de familie şi 27 de  laboratoare. “ Pentru ca populatia sa fie informata corect, avand in vedere ca inca se prezinta la cabinet pentru analize gratuite, campania de evaluare a starii de sanatate a populatiei s-a incheiat la data de 31 decembrie pentru populatie, pana la 31 ianuarie va continua in laboratoare pentru analizele recoltate in luna decembrie, iar pana la data de 31 martie se vor plati furnizorii”, a declarat Beatrix Kovacs, medic primar de familie si secretara Asociatiei Medicilor de Familie Mures. Inceput de mai bine de 18 luni, programul se va finaliza pe data de 31 ianuarie. De la  inceperea programului si pana la sfarsitul lunii decembrie au fost evaluate 383.807 persoane, care reprezintă peste 75% din populaţia judeţului.  “Judetul Mures se situeaza printre primele judeţe la nivel naţional din punct de vedere al participării. Subliniem, de asemenea, că au participat la programul de evaluare 27.000 persoane neasigurate, circa 7% din totalul de evaluaţi care, în condiţiile pachetului de bază nu puteau beneficia de consultaţia gratuită la medicul de familie şi nici de analizele de laborator gratuite”, a aratat Gabriela Uifalean, director Autoritatea de Sanatate Publica Mures.

5.516 mureseni cu afectiuni cronice

Din prelucrarea datelor  şi centralizarea indicatorilor fizici raportaţi de medicii de familie a reiesit faptul  că 133.114 persoane, adică 34.68% din totalul celor  evaluaţi, prezintă riscul de a dezvolta o boală. Boala cu ponderea cea mai mare in randul muresenilor o reprezinta diabetul zaharat, adica 31,52% din populatie. 7,56% din mureseni prezinta riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara, 1,77% prezinta riscul de cancer uterin, 1,34% prezinta riscul de a avea cancer de col uterin. Sub valoarea de 1% o reprezinta celelate boli, cum sunt cancerul de san, cancerul colorectal, accidental vascular cerebral, bolile renale si osteoporoza. De asemenea, au fost depistate 5516 persoane cu afecţiuni cronice în urma evaluării sănătăţii, afecţiuni confirmate de medicii specialişti. ”Urmărind aceste date, putem concluziona că procentul cel mai ridicat de risc, în judeţul nostru, îl reprezintă diabetul zaharat şi bolile cardiovasculare. Factorii de risc cei mai importanţi în dezvoltarea acestor boli sunt alimentaţia dezechilibrată, bogată în dulciuri, grăsimi, fumatul, stilul de viaţă  necorespunzător, sedentarismul şi stresul”, a mai aratat Gabriela Uifalean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE