Sexul neprotejat te poate costa viata! Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 90 Vizualizări

Sexul neprotejat te poate costa viata!

p_5_2_31.jpgBolile cu transmitere sexula sunt infectii transmise prin contact sexual, dar care pot fi transmise si pe alte cai: contactul cu zona infectata, cu obiecte infectate sau de la mama la fat. Majoritatea bolilor cu transmitere sexuala pot fi vindecate daca sunt tratate la timp, dar exista si unele incurabile sau foarte greu de tratat cum ar fi HIV/SIDA sau sifilisul. Netratate, bolile cu transmitere sexuala pot avea consecinte grave asupra organismului: cresterea riscului de aparitie a  cancerului, infertilitatea, dificultatea în pastrarea unei sarcini, probleme la copiii nascuti de mame infectate. Bolile cu transmitere sexuala sunt cu atât mai periculoase pentru ca de multe ori nu prezinta semne si simptome vizibile, acestea pot aparea la un interval de timp de la infectare.
Printre bolile cu transmitere sexuala amintim: sifilisul, gonoreea sau blenoragia, sancrul moale, limfogranulomatoza inghinala, uretritele negonococice, trichomoniaza urogenitala, candidozele urogenitale, herpesul genital, moluscum contagiosum, scabia, pediculoza. Aici trebuie amintit si virusul papilloma uman (HPV) care este o conditie obligatorie pentru aparitia cancerul de col uterin.

Simptomele bolilor cu transmitere sexuala
Semne ale bolilor cu transmitere sexuala: secretii vaginale neobisnuite, mâncarimi si iritatii în zona vaginului, sângerari în afara menstruatiei, usturimi la urinare, dureri la contactul sexual. Trebuie retinut faptul ca bolile cu transmitere sexuala afecteaza ambele sexe, la femei simptomatologia este prezenta mai frecvent în timp ce la barbati poate sa nu apara, ei fiind purtatori. Din aceasta cauza testarea si tratamentul ambilor pacienti este obligatorie.

HIV/SIDA pericolul numarul unu al iubaretilor neglijenti
HIV/SIDA este cea mai grava forma a infectiei cu virusul imunodeficientei umane si poate fi fatala. Un singur contact cu virusul HIV este suficient pentru a te infecta. Persoana infectata este într-o stare de sanatate buna, dar poate sa transmita virusul prin contact sexual, prin sânge sau de la mama la fat. Când virusul devine activ, el distruge limfocitele T4 si paralizeaza sistemul de aparare al organismului cu aparitia de simptome si semne specifice infectiilor oportuniste si diferitelor forme de cancer.

Sfatul medicului
Conf. dr. Lucian Puscasiu citeaza un studiu european care estimeaza ca principala cauza de infertilitate în Europa în anii urmatori va fi obstructia tubara (înfundarea trompelor uterine) datorata infectiei prin contact sexual neprotejat cu Chlamydia Trachomatis. „În acest moment se admite o recrudescenta a infectiei pe cale sexuala cu acest germen, infectie de cele mai multe ori fara semne specifice la nici unul dintre parteneri, în acest fel dificil de recunoscut si diagnosticat si care produce alterari  grave ale functiei reproductive”, a declarat conf. Dr. Lucian Puscasiu. Principala regula care trebuie respectata pentru prevenirea îmbolnavirii este evitarea comportamentului sexual riscant: debut precoce al vietii sexuale, parteneri sexuali multipli, neutilizarea, utilizarea redusa sau inconstanta a prezervativelor, igiena deficitara, neprezentarea periodica la medic, utilizarea drogurilor intravenoase.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE