Gunoiul din judetul Mures va ajunge la Sighisoara Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 126 Vizualizări

Gunoiul din judetul Mures va ajunge la Sighisoara

p_2_1_37.jpgPresedinta Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita, a prezentat joi, consilierilor locali din Sighisoara, master-planul pentru managementul deseurilor, în valoare de 40 de milioane de euro, prin intermediul caruia si Sighisoara va primi fonduri pentru dotarea cu mijloace de transport si recipiente moderne pentru colectarea selectiva a deseurilor. „Sunteti singurii în momentul de fata din tot judetul Mures care aveti un depozit functional conform normelor europene, însa acest depozit mai are nevoie de o statie de transfer. Pe lânga depozitul actual se va construi o statie de transfer pentru ca aproximativ dupa anul 2013 va trebui sa se închida si actualul depozit de deseuri menajere. Deseurile de la Sighisoara vor fi duse la singurul depozit regional care urmeaza sa se construiasca pe raza localitatii Sânpaul unde vor fi gestionate deseurile din tot judetul Mures. De statia de transfer este nevoie pentru a fi sortat materialul refolosibil si valorificat pe plan local, la depozitul regional urmând sa ajunga doar deseurile care nu mai pot fi reciclate”, a explicat presedinta CJ.
Pentru ca pâna la sfârsitul anului toate gropile de gunoi din judet vor trebui sa fie închise, cea de la Sighisoara va ramâne singura functionala, motiv pentru care presedinta CJ a apelat la întelegerea consilierilor locali sighisoreni pentru a fi de acord ca tot gunoiul din cele 102 unitati administrativ-teritoriale ale judetului Mures sa fie adus la groapa ecologica de la Sighisoara pâna la darea în functiune a depozitului regional care se va contrui la Sânpaul. În schimbul acestor servicii Consiliul Judetean promite sprijin financiar pentru deschiderea a înca doua alveole la actualul depozit ecologic de la Sighisoara.

Sigurul depozit acizat de Ministerul Mediului, la Sighişoara
În momentul de fata la Sighisoara este singurul depozit din judet avizat de Ministerul Mediului si numai aici se vor putea depune deseurile din tot judetul Mures. Actualul depozit însa nu poate sa primeasca întreaga cantitate care se va genera pâna la contruirea depozitului regional, care se preconizeaza a fi finalizat în anul 2010. „Anul acesta vom obtine finantarea, avem deja proiectul gata facut, dar executia se va finaliza cel mai devreme în anul 2010. Suntem constienti ca în momentul de fata groapa ecologica de la Sighisoara nu poate primi întreaga cantitate de deseuri din judet, chiar daca avem deja construite câteva statii de transfer. Pentru a putea depune deseurile la Sighisoara avem nevoie si aici de investitii. Sighisoara a pregatit un proiect pe care l-a depus în luna noiembrie a anului trecut la Ministerul Mediului pentru a primi finatare din fondul de mediu pentru deschiderea a înca doua alveole la groapa ecologica. Acest proiect va fi evaluat în luna martie. Noi facem tot efortul pentru a primi finantarea de 3,8 milioane de euro care sunt necesari pentru deschiderea celorlate doua alveole. Sighisoara mai are nevoie de o contributie proprie de 40 %, ceea ce înseamna peste un milion de euro”, s-a adresat presedinta CJ Mures consilierilor locali sighisoreni.
Dupa câteva minute de discutii acestia au fost de acord ca deseurile din judet sa ajunga la Sighisoara, prima localitate care va beneficia de aceste servicii fiind comuna Acatari al carei primar Csaba Osvath a însotit-o pe presedinta CJ Lokodi Edita Emőke la Sighisoara.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE