CAS de 5,5% pentru persoanele care nu sunt salariate Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 18 Vizualizări

CAS de 5,5% pentru persoanele care nu sunt salariate

p_8_2_fe27c6.jpgPersoanele care nu sunt salariate vor avea obligatia de a plati catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate 5,5% la fel ca si angajatii.
Comisiile reunite de buget-finante au votat vineri, in unanimitate, un amendament propus de deputatul PNL Daniel Chitoiu, prin care si persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia de a-si asigura sanatatea, sa achite tot 5,5%, ca si restul angajatilor. In textul initial al Legii bugetului, pentru anul 2010 cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc astfel: 5,5% pentru cota datorata de angajat, 5,2% pentru cota datorata de angajatori. Astfel, categoria persoanelor care nu sunt salariate, dar au obligatia potrivit legii sa-si asigure sanatatea, trebuie sa comunice direct Casei de Asigurari alese veniturile in vederea calcularii si achitarii cotei de 5,5%. „Nu am o cifra exacta, dar in Romania sunt undeva la circa 4,8 milioane de asigurati. Restul, pana la populatia actuala sunt fie neasigurati, fie beneficiari ai legilor speciale. Persoane cu dizabilitati, veterani de razboi, revolutionari, copiii sub 18 ani beneficiaza de gratuitate, de statutul de asigurat, dar la stat nu contribuie cu nimic. Cei 4,8 milioane contribuie pentru toata lumea. Dar acum se doreste ca si cei nu sunt angajati, sa plateasca 5,5% din toate sursele de venit pe care le obtin. S-a luat decizia de a se mari baza de oameni care contribuie”, a declarat Radu Crisan, presedinte-director general interimar Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mures.
Acesta a adaugat ca si pacientii neasigurati beneficiaza de servicii de urgenta, categorii de boli suportate de Casa, incluse in pachetul minimal. In opinia sa, pachetul de baza pentru asigurati este foarte bogat in servicii medicale. „Parerea mea este ca va trebui luata cat de curand si decizia legata de pachetul de baza”, a mai spus Crisan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE