Viitorul PSD si soarta lui Geoana neasumate de liderii mureseni Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 76 Vizualizări

Viitorul PSD si soarta lui Geoana neasumate de liderii mureseni

p_12-13_02.jpgCeea ce pâna acum a ars ca un foc mocnit în PSD a ajuns încet o flacara si dupa cum decurge situatia se va ajunge probabil la o explozie-implozie. Mai multi lideri marcanti ai PSD îl ataca din toate dircetiile pe Mircea Geoana, spunând ca acesta este principalul vinovat pentru pierderea alegerilor de la sfârsitul anului trecut. Deocamdata revolta a început doar pe blogurile personale si prin declaratii care lasa totusi sa se întrevada opinia clara: organizatiile teritoriale PSD au facut totul pentru ca Geoana sa ajunga presedinte, însa greselile mari din campanie ale acestuia au adus esecul. Exista evident si încercari de a sustine necesitatea acordarii încrederii în continuare lui Mircea Geoana.

Miron Mitrea si cele 12 greseli ale lui Geoana
Atacurile sunt conduse detasat de catre senatorul Miron Mitrea care publica pe blogul personal 12 greseli esentiale care au provocat pierderea alegerilor. Faptul ca nu s-a pus accent în campanie pe solutia Geoana, folosirea lui Marian Vanghelie ca portavoce a PSD-ului, vizita de la Timisoara si întâlnirea cu Sorin Ovidiu Vântu sunt, în opinia lui Mitrea, patru greseli fatale ale liderului PSD.

Adrian Nastase, nemultumit de esecurile repetate
La rândul sau, Adrian Nastase critica politica promovata de conducerea PSD în ultimii ani. "Cinci ani, sase scrutine, toate pierdute. Nu suntem capabili sa oferim o alternativa de buna guvernare a României. PSD a ramas deficitar la acest capitol dupa alegerile din 2004", a spus Nastase. El mai acuza faptul ca, în ultima perioada, functiile au fost acordate în partid "pentru fidelitate, si nu pentru competenta".  

Ion Iliescu cere o analiza interna
Nici vechiul lider al PSD, Ion Iliescu, nu s-a lasat mai prejos. În declaratiile sale, fostul presedinte al tarii spune ca în acest moment trebuie facuta o analiza interna în partid si nu o nominalizare la functia de sef al partidului. Cu alte cuvinte ar trebui analizate foarte atent greselile facute de Geoana si echipa de campanie iar mai apoi sa se puna problema congresului national si a alegerii unui sef de partid. O alta acuzatie adusa de Miron Mitrea este cea ca PSD s-ar putea rupe daca Mircea Geoana ar iesi din nou presedinte al partidului. Ion Iliescu spune ca îl va sustine pe Cristian Diaconescu iar daca acesta nu va candida, chiar Mitrea ar putea sa îl inlocuiasca. RealitateaTV sustine ca Liviu Dragnea, Cristian Diaconescu, Adrian Nastase si Mircea Geoana sunt cei patru candidati pentru sefia PSD, dar ca lista ramâne deschisa, inclusiv pentru Miron Mitrea. Gândul merge si mai departe si anunta ca partidul va fi condus practic de patru presedinti, dintre care doar unul pare batut în cuie, presedintele de onoare, Ion Iliescu.

Cristian Diaconescu sustinut de Miron Mitrea
Miron Mitrea a mai spus ca daca Mircea Geoana va pierde functia de presedinte al partidului, la Congresul care va avea loc în primavara, nu va mai primi nicio functie în PSD. Cristian Diaconescu va fi cel care va primi sprijinul lui Mitrea în caz ca va candida. Dupa spusele senatorului, Diaconescu va fi sustinut de mai multe organizatii din teritoriu precum cele de la Botosani, Bihor, Satu Mare, Covasna. "La ora actuala am luat decizia sa îl sprijin pe Cristian Diaconescu în cazul în care va candida. Daca nu candideaza, candidez eu", a spus Mitrea. Senatorul social democrat a mai spus ca, daca Mircea Geoana va pierde alegerile pentru sefia partidului, PSD nu îsi va schimba pozitia fata de PD-L. Mircea Geoana a refuzat sa comenteze aceasta declaratie a lui Mitrea. "Nu comentez postari pe blog", a raspuns liderul PSD.
De asemenea, se mai vehiculeaza si ideea ca unii dintre presedintii organizatiilor judetene doresc ca sefia partidului sa fie preluata, pâna la organizarea unui Congres, de liderii acelor filiale care au câstigat la scrutinul din decembrie.  
Am cerut parerea unor fosti si actuali membrii marcanti ai PSD Mures, iar raspunsurile au fost destul de diferite. Presedintele PSD Mures, Alexandru Petru Fratean, spune ca exista alte probleme mult mai importante la nivelul partidului decât niste declaratii personale ale unor personaje. Multi au preferat sa se abtina de la comentarii…

“În aceasta perioada foarte multa lume vorbeste si da declaratii de toate felurile din moment ce urmeaza un Consiliu National al PSD. În cadrul acestui congres va trebui sa definim un drum si un mesaj pentru viitor si deasemenea sa vedem cum vom avea o opozitie serioasa care sa fie în avantajul românilor. Avem mare nevoie de o întarire a mesajului pentru urmatoarele alegeri. Acestea sunt adevaratele probleme cu care se confrunta partidul, nu niste declaratii facute de diferite persoane. Nu o sa spun decât ca s-a vazut clar: Geoana a fost înfrânt prin furaciune, iar PSD va opta pentru o conducere în favoarea Ardealului.”
Alexandru Petru Fratean, presedinte PSD Mures  

 
“Nu pot sa spun ca sustin pe unul sau pe altul. Pâna nu se va lua o pozitie referitore la acest subict nu pot sa ma pronunt. Trebuie sa avem o pozitie oficiala si apoi o sa va spun parerea mea.”
Dorin Danesan, primarul Sighisoarei

 
“Ce pozitie sa am? Îi sustin pe liderii PSD care îl acuza pe Geoana. Dupa ce am pierdut alegerile ca fraierii, pe cine sa sustin?”
Ioan Pop, fost consilier judetean

“Nu pot sa comentez un asemenea subiect. Nu-mi cereti astfel de lucruri.”
Liviu Timar, director coordonator al Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala Mures   

“Sunt de acord cu ce au spus liderii PSD care l-au acuzat pe Geoana si cred ca au fost câteva greseli fatale ale liderului PSD care au dus la pierderea alegerilor.”
Cristian Tuca, fost subprefect  

“Nu pot sa spun ca sustin o persoana sau alta. Trebuie sa facem o analiza la rece a ceea ce s-a întâmplat în campanie si apoi vom trage concluziile.”   
Mihaela Kardos, consilier judetean   

 
“Eu as prefera sa nu ma bag în opiniile politice si în acest moment nu am o simpatie anume. Nu ma bag în bucataria lor. Daca o sa existe o decizie oficiala, atunci o sa va spun parerea mea.”  
Radu Pescar, om de afaceri

 
“Eu reprezint un partener al PSD, iar aceasta este o problema interna a partidului. Principial vorbind, în situatia în care votul este negativ, liderul este principalul vinovat. Totusi, este posibil ca la Congres sa se decida ca Geoana este în continuare bun sa conduca partidul.”  
Dinu Socotar, prim vicepresedintele Partidului Conservator Mures

“Ideea e ca întotdeauna exista un vinovat. La alegerile din primavara se va vedea rezultatul… daca PSD-ul îi va acorda sau nu încrederea lui Geoana. Dar mereu va exista un tap ispasitor.”
Florin Buicu, fost director coordonator al DSP Mures

“Într-un partid fiecare este liber sa îsi exprime opiniile. Eu cred ca ar trebui sa se faca o analiza referitoare la cum a decurs campania si apoi o sa vedem rezultatul. Este adevarat ca Mircea Geoana a facut niste greseli mari mai ales în ultima perioada a campaniei însa asteptam o decizie de la Bucuresti.”   
Valentin Precup, fost subprefect al judetului Mures  

“Nu sunt de acord cu nici o acuza în cadrul partidului nostru si cu nici un atac murdar. Nu este loc de asemenea lucruri într-un partid democrat. Toti oamenii fac greseli însa nu toate pot fi puse în spatele lui Geoana.”  
Florin Vlas, presedintele PSD Târgu Mures  

“Trecând peste faptul ca nu sunt un membru al PSD-ului pot spune ca PSD a fost construit pe o filozofie diferita de cea a altor partide. În PSD dusmanii sunt în interior iar problemele sunt interne. Toti membrii îsi con
suma energia luptându-se ei între ei si nu tin cont ca ar trebui sa pastreze aceasta energie pentru luptele exterioare. Toate aceste framântari care par deosebite din exterior dovedesc lucrul acesta. Ei se comporta asa deoarece asa au fost învatati.”
Cornel Briscaru, presedinte APDO Lider

„Trebuie sa ma pregatesc pentru o lucrare si nu pot discuta detalii de acest gen acum.”
Vasile Bolos, consilier judetean  

„Nu pot sa fiu de acord cu aceste acuze. Toate actiunile pe care le-a efectuat Geoana au fost în concordanta cu Biroul Permanent. Acum vin altii sa acuze anumite lipsuri. Daca Geoana iesea presedinte, atunci nimeni nu mai comenta nimic. O sa avem un congres în primavara si pâna atunci se vor face analize interne pentru a se vedea unde s-a gresit.”
Ovidiu Dancu, fost primar al orasului Ludus

„Nu fac politica. Nu ma intereseaza ideile lor. Eu ma ocup cu scoala, nu cu politica.”
Alexandru Presecan

„Nu mai sunt implicat în politica. Nu mai fac parte din PSD.”
Mircea Musgociu, om de afaceri

„Eu nu fac politica, nu mai sunt membru de partid din 2006. Nu ma pronunt asupra acestor chestiuni.”
Lucian Savu, director ASIROM Târgu-Mures

„Eu nu sunt membru PSD, dar cred ca pe undeva au dreptate.”
Anton Dogaru, director tehnic al Directiei Silvice Mures

„Problema trebuie rezolvata la nivel institutional. Asta e! Unul pierde, altul castiga. Nu vreau sa îl protejez pe Geoana dar nu stiu daca cei care l-au acuzat au dreptate. Eu cred ca Adrian Nastase este cel mai putin îndreptatit sa faca vreo acuzatie.”
Ioan Sabau, fost candidat PSD la deputatie

„Nu stiu daca e singurul vinovat. A fost un întreg grup care s-a ocupat de aceasta campanie. Daca câstiga Geoana, toti eram învingatori. Analiza este una grea si trebuie facuta la nivel central.”
Vasile Papuc, vicepresedinte PSD Mures    

„Nu comentez nimic legat de acest lucru.”
Ionut Sandru, om de afaceri apropiat de PSD

„Nu am dispozitia necesara ca sa discut asemenea subiecte… va rog sa ma întelegeti… vin de la o înmormântare…”
Tatiana Danescu, universitar

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE