„Începem un program de screening extins pentru cancerul de piele” Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 87 Vizualizări

„Începem un program de screening extins pentru cancerul de piele”

4_27.jpg
Reducerea a aproape jumătate din numărul de paturi de la Clinica de Dermato-venerologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş a afectat serios activitatea, reducând accesibilitatea pacienţilor la servicii de dermato-venerologie şi a dus la crearea unei lungi liste de aşteptare. Potrivit conducerii Clinicii, conf. univ. dr. Silviu Morariu, acest lucru influenţează negativ şi costurile pentru tratament.

„Clinica are 30 de paturi pentru internare continuă şi zece pentru internare de zi, un ambulator de specialitate care funcţionează în cadrul Policlinicii 2 şi suntem în organizarea unui ambulator de specialitate şi în cadrul Clinicii”

Reporter: Faceţi o scurtă prezentare Clinicii dermato-venerologie.
Conf. dr. Silviu Morariu: Avem servicii de internare în regim continuu, internare de zi, cameră de gardă pentru urgenţă şi ambulator de specialitate, funcţionând şi un cabinet de venerologie pentru diagnosticul şi tratarea infecţiilor cu transmitere sexuală. Clinica are 30 de paturi pentru internare continuă şi zece pentru internare de zi, un ambulator de specialitate care funcţionează în cadrul Policlinicii 2 şi suntem în organizarea unui ambulator de specialitate şi în cadrul Clinicii.

Rep.: Care este adresabilitatea pacienţilor?
S.M.: Peste 20 % din pacienţi diagnosticaţi şi trataţi în clinica noastră provin din alte judeţe ale ţării. Funcţionăm astfel, conform Legii 95, ca un veritabil centru regional.

Rep.: Reducerea numărului de paturi a afectat activitatea?
S.M.: Practic am avut cea mai mare reducere procentuală de paturi din România, în jur de 40%. Această reducere, care nu a avut niciun substrat medical, ci doar unul pur politic, a afectat imens activitatea clinicii noastre reducând foarte mult accesibilitatea pacienţilor la servicii de dermato-venerologie. Cred că în acest moment avem cea mai lungă listă de aşteptare, pacienţii, în unele perioade aşteaptă până la 30-40 de zile pentru a avea acces la internare. Această durată de aşteptare influenţează într-un mod semnificativ şi costurile, în sensul în care dacă un pacient vine şi se internează într-un stadiu acut, cât mai aproape de debutul bolii, costurile sunt altele faţă de un pacient care se prezintă după luni de zile la internare. Iar în acest interval de timp afecţiunea se extinde, apar complicaţii, boala se şi cronicizează şi costurile sunt mult mai mari. Un pacient cu ulcer de gambă dacă îl internezi în momentul în care a apărut acel ulcer, costurile sunt de un anumit nivel, iar capacitatea de a închide acel ulcer este mult mai mare şi o poţi face într-un interval mult mai scurt de timp. Dacă acel ulcer s-a suprainfectat şi au apărut şi alte complicaţii, costurile sunt incomparabil mai mari, iar durata pentru care necesită tratament este mult mai lungă.

„Vom începe în perioada imediat următoare un program susţinut pentru depistarea cancerului de piele, mă refer în special la melanomul malign. Este un program amplu, care este în curs de finalizare şi încercăm să găsim o sursă de finanţare în acest moment”

Rep.: Vă propuneţi proiecte noi pe care să le dezvoltaţi în cadrul spitalului?
S.M.: Avem o promisiune faţă de târgumureşeni, cu care am întârziat, şi anume un program de screening extins pentru cancerul de piele. Vom începe în perioada imediat următoare un program susţinut pentru depistarea cancerului de piele, mă refer în special la melanomul malign. Este un program amplu, care este în curs de finalizare şi încercăm să găsim o sursă de finanţare în acest moment. Este o măsură „deşteaptă” şi eficientă de reducere a cheltuielilor în sistemul de sănătate. De asemenea lucrăm la un program de educaţie pentru prevenirea şi depistarea precoce a cancerului de piele. Mai suntem în curs de a deschide şi noi alte linii de investigaţii şi de tratamente la Clinica de dermatologie din Târgu-Mureş.

Rep.: Ce alte tipuri de activităţi se desfăşoară la Clinica de Dermatologie?
S.M.: Activităţi de formare profesională – activitate didactică, formare postuniversitară, studii de cercetare – în domeniul piciorului diabetic şi al psoriazisului. Studiem şi încercăm să aplicăm cele mai noi metode terapeutice pentru pacienţii cu diabet zaharat care au ulcere ale membrelor inferioare…

Rep.: Ar mai fi nevoie de investiţii la Clinica de Dermatologie?
S.M.: Există multe lucruri, dar din păcate politica de investiţii este una strict politică. Pentru a creşte capacitatea de diagnostic şi de tratament am avea nevoie de un aparat de ecografie cutanată
pentru care căutăm acum surse de finanţare şi, aici ne gândim la proiecte europene, terapia fotodinamică, etc…

Colectiv de profesionişti
„Clinica de Dermatologie are un colectiv de profesionişti, care cu ajutorul dotărilor moderne răspunde tuturor cerinţelor şi provocărilor ridicate de bolile din ce în ce mai frecvente. Gama largă de afecţiuni tratate în această clinică atrage după sine şi o numeroasă pacientură care provine din toate judeţele ţării”.
Dr. Ladislau Schwartz, director medical la Spitalul Clinic Judeţean Mureş

Pacienţi din mai multe judeţe
„Din analiza indicatorilor de performanţă ai managementului secţiei şi ai ambulatoriului, reiese că activitatea este asigurată la un nivel maxim de performanţă. Pacienţii care se adresează acestei clinici sunt în număr mare, atât din judeţul Mureş, cât şi din alte judeţe. Astfel, în anul 2010 au fost internaţi peste 1.100 pacienţi în spitalizare continuă şi peste 2.200 pacienţi în spitalizare de zi, pacienţi a căror investigaţii şi tratament a fost asigurat până la rezolvarea în totalitate a cazului. Tratamentul ambulatoriu al pacienţilor cu afecţiuni dermatovenerologice este asigurat în cadrul unui singur cabinet ambulatoriu, unde datorită adresabilităţii foarte mari a pacienţilor, avem în perspectivă înfiinţarea unui al doilea cabinet ambulatoriu la parterul clinicii.”
Dr. Konrad Judit, manager Spitalul Clinic Judeţean Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE