În loc să migreze, medicii specialişti vor să vină la Târnăveni! Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

În loc să migreze, medicii specialişti vor să vină la Târnăveni!

8_27.jpg
La mai mult de o jumătate de an de la descentralizare, Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni resimte pe mai multe paliere implicarea administraţiilor locale. Mare parte dintre investiţii se vor materializa în 2011, însă sunt şi investiţii de anvergură mai mare, pe care managerul spitalului, dr. Szaz Ioan speră să le ducă la bun sfârşit.

Reporter: În ce măsură se simte descentralizarea la Spitalul din Târnăveni?
Dr. Szasz Ioan: Orice problemă se poate rezolva mai direct prin Consiliul Judeţean. Am găsit oameni care ne ajută. Consiliul de Administraţie este condus de dr. Vass Levente, care este şi consilierul Ministrului Sănătăţii şi ne poate ajuta şi din punct de vedere financiar, dar şi din punct de vedere metodologic. Iar Consiliul Judeţean ne ajută aproape necondiţionat. De exemplu, fonduri de investiţii în infrastructură sau aparatură.

Rep.: Care este situaţia personalului la Spitalul din Târnăveni?
S.I.: Din totalul de 528 de angajaţi am avut două solicitări de demisie, dar una era din partea unui portar şi una din partea unei infirmiere. Asistente deocamdată nici una. Noi suntem după noul normativ cam la limita inferioară. Pentru o bună desfăşurare a activităţii ar mai trebui să angajăm personal, dar deocamdată ne descurcăm şi aşa.. Este un fenomen mai interesant la noi, pentru că eu am opt cereri de angajare a medicilor specialişti care şi-au anunţat intenţia de a veni în Târnăveni, în loc să migreze. A apărut în Viaţa medicală şase posturi de medici deblocate, o parte de la Ministerul Sănătăţii şi o parte deblocate din fondul de personal al Consiliului Judeţean. Şi urmează să ţinem concursul în termen legal de 30 de zile. Este vorba de posturi de medici pe care 10-15 ani nu i-a avut Târnăveniul, cum este anestezie terapie intensivă, oftalmologie, neonatologie. Acestea sunt posturi pentru care nu visam să avem vreodată medici. La ATI, momentan este o rezolvare de compromis, este un medic anestezist din Mediaş, care vine cu o jumătate de normă prin aprobarea Ministerului Sănătăţii. Sperăm să rezolvăm definitiv problema. Aspirantul pentru postul de ATI este un localnic şi şi-a semnalat dispoziţia de a veni şi a rămâne în Târnăveni. Sunt trei secţii chirugicale, ginecologie, chirurgie şi ortopedie, care nu beneficiază de anestezist.

Rep.: Încadrarea unur medici care şi-au dat licenţa dar nu au susţinut examenul de rezidenţiat v-ar ajuta?
S.I.: Ne ajută. În marea mojoritate suntem acoperiţi cu medici, dar probleme mari avem la psihiatrie unde avem 320 de paturi şi patru medici. Dintre acestea 220 sunt permanenţi care stau la noi de ani de zile.

Rep.: Ce obiective v-aţi propus să realizaţi pe viitor?
S.I.: Odată cu stabilirea noii structuri organizatorice a spitalului, prin reducerea paturilor, unele secţii au devenit compartimente şi ocupă spaţii mai mari decât este necesar. Şi atunci s-a trecut la nişte rotaţii. Compartimentul de dermatologie a fost inclus la secţia internă cronici ca şi compartiment separat, unde s-a şi renovat.
Urmează în compartimentul dermatologie să se mute compartimentul de boli infecţioase, iar în locul secţiei de boli infecţioase care este o clădire separată în mijlocul curţii spitalului să se mute pediatria care se află pe altă stradă. Este singura secţie care nu se află în curtea spitalului. Şi la psihiatrie, pentru că este aglomerată, trebuie circuite mai bune. De asemenea, am estimat în 2012 o investiţie mai mare. S-a trecut de la ideea că secţia de obstetrică ginecologie are un acoperiş plat şi este prestabil pentru supraetajare şi aici am rezolva multe lucruri. Am face un bloc operator cu trei săli, o secţie de Anestezie Terapie Intensivă pe care o avem acuma, dar este dispersată în trei saloane, o sterilizare centrală care ar deservi sălile, plus anexele care necesită. Este o investiţie mai mare, prin care am semnalat şi disponibilitatea de a accesa fonduri europene, am inclus-o şi în programul de investiţii cerut de Ministerul Sănătăţii şi în programul de investiţii pentru Consiliul Judeţean. Sperăm că până la urmă se va realiza. Investiţia se ridică cam la 550.000 euro, iar proiectul include clădirea în sine plus liftul şi aparatura. Consiliul Judeţean a trimis acceptul că acceptă partea de contribuţie.

Rep.: Aveţi în vedere o serie de investiţii care vor conta la acreditarea şi clasificarea spitalului.
S.I.: Acreditarea spitalelor o să dureze cinci ani în care sunt evaluaţi toţi indicatorii şi performanţele spitalului. Pentru implementarea unor protocoale de calitate noi am semnalat disponibilitatea la comisia centrală de acreditare şi suntem programaţi anual în semestrul trei. Acreditarea este un proces mai lung şi sub conducerea acestei comisii încercăm să răspundem la toate cerinţele. Practic este vorba de 1900 de poziţii la care trebuie să corespundă spitalul, fără de care după expirarea celor cinci ani nu poate funcţiona un spital. În ceea ce priveşte clasificările, în privinţa competenţelor rezolvării urgenţelor spitalul nostru intră în categoria a patra de clasificare, corespunzătoare unui spital municipal, iar în ceea ce priveşte clasificarea pe competenţe spitalul se pretează pentru a fi în clasa a treia

Rep.: După clasificare credeţi că va fi mai bine, mai rău pentru spitalul din Târnăveni?
S.I.: Clasificarea spitalelor probabil o să aibă repercusiuni faţă de contractele pe care le vom obţine cu Casa de Asigurări. În mod normal ar trebui să fie mai bine, condiţiile de finanţare sperăm că o să fie mai bune. Serviciile către populaţie tot cresc, iar fondurile au o tendinţă de scădere.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE