Mircea Vodă: „Managerii de şcoli trebuie sprijiniţi de autorităţi” Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 32 Vizualizări

Mircea Vodă: „Managerii de şcoli trebuie sprijiniţi de autorităţi”

15_19.jpg
Gimnaziul de Stat „Traian” din Târnăveni a tras linie la final de semestru, reuşind să se încadreze în planul anului şcolar 2010-2011. Despre perspectiva acestui an, proiectele din cadrul şcolii, precum şi efectele noii Legi a Educaţiei, ne-a povestit Mircea Vodă, directorul Gimnaziului de Stat „Traian” din Târnăveni.

„În consiliile de administraţie a şcolilor, numărul celor care vin din afara sistemului va fi mai mare decât numărul dascălilor, ceea ce nu mi se pare tocmai corect. Nu în toate aceste consilii cei care vor fi reprezentaţi au interesul ca învăţământul să meargă bine”

Reporter: Cum vi se pare Legea Educaţiei?
Mircea Vodă: Aduce multe noutăţi, care pe undeva ne ajută, dar pe de altă părte suntem şi obstrucţionaţi. Anumite drepturi câştigate în timp s-au şters şi urmează ca viitorul să facă aceste îndreptări. Este vorba în primul rând de profesorii cu vechime de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, care aveau o diminuare de două ore la catedră. Acum, această diminuare nu mai apare. De asemenea, în consiliile de administraţie a şcolilor, numărul celor care vin din afara sistemului va fi mai mare decât numărul dascălilor, ceea ce nu mi se pare tocmai corect. Nu în toate aceste consilii cei care vor fi reprezentaţi au interesul ca învăţământul să meargă bine, nu cunosc bine sistemul de învăţămnânt, şi va fi mult de muncă de lămurire cu aceşti membrii din consiliile de administraţie, să putem duce un învăţământ de calitate.

Rep.: Legea încearcă o degajare în ce priveşte materia?
M.V.: Prin reducerea şi aerisirea normei didactice, la clasele gimnaziale se preconizează să se facă 25 de ore pe săptămână, iar la cele liceale în jur de 30 de ore. Urmează să apară metodologia ca aceste comasări de materii, grupări pe arii curiculare să ne lămurească ce vom avea în continuare. Dacă vor lăsa acest lucru la latitudinea şcoliilor, unii vor face un tip de materie, alţii alt tip, iar când se va ajunge într-o fază superioară cunoştinţele vor fi diferenţiuate. Ar fi unitar în aceste metodologii, să facem acceaşi materie cu acelaş număr de ore.

„Criza îşi spune cuvântul şi în învăţământ. Din păcate au fost alocaţi foarte puţini bani. Un rol important trebuie să-l aibă managerul şcolii, să-şi gospodărească banii cu chibzuinţă, încât să se poată descurca”

Rep.: După reducerile salariale, mai există pasiune din partea profesorilor?
M.V.: Faptul că li s-a diminuat salariul, nu am văzut o scădere a interesului profesorilor pentru meseria lor. E adevărat că în particular se mai cârâie pe ici pe colo şi sunt nemulţumiri, dar datoria şi-o fac cu aceeaşi dăruire. Au fost multe acţiuni sindicale, şi nici una nu s-a finalizat, ca să ne putem câştiga nişte drepturi. Fiind împărţiţi în mai multe sindicate, nu e un lucru bun. Unii merg într-o parte, alţii în alta, fiecare are interesele lor, la nivelul superior al liderilor, care nu ne-au reprezentat cum trebuie.

Rep.: Ce speraţi de la anul 2011?
M.V.: Criza îşi spune cuvântul şi în învăţământ. Din păcate au fost alocaţi foarte puţini bani. Un rol important trebuie să-l aibă managerul şcolii, să-şi gospodărească banii cu chibzuinţă, încât să se poată descurca. De asemenea trebuie să aibă sprijinul autorităţilor locale, pentru a ţine o şcoală în picioare. În acest sens, avem un proiect de reabilitare a şcolii, în valoare de 3 milioane de euro, din fonduri europene. Studiul de fezabilitate şi proiectarea este gata, şi aşteptăm să ne vină şi nouă rândul, şi să fie aprobat cât de curând, deoarece, vom avea probleme în ce priveşte structura de rezistenţă a şcolii, care trebuie pusă la punct.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE