UPDATE. Consiliul Judeţean preia deconcentratele. Citeşte declaraţiile lui Dobre si Grosu! Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 55 Vizualizări

UPDATE. Consiliul Judeţean preia deconcentratele. Citeşte declaraţiile lui Dobre si Grosu!

Declarație șoc făcută vineri, 11 ianuarie, de vicepremierul Liviu Dragnea, potrivit căruia majoritatea direcțiilor deconcentrate ale ministerelor vor trece din subordinea prefecturilor la Consiliile Judeţene.

 

Dragnea: “Așa este firesc”

 

De asemenea, vicepremierul a anunțat că Guvernul intenționează să elimine posibilitatea pe care o au în prezent prefecții de a suspenda hotărârile luate în Consiliile Locale ale unităților administrativ-teritoriale din România. “Direcţiile deconcentrate ale ministerelor din judeţe, cea mai mare parte dintre ele, vor trece sub autoritatea autorităţilor locale, pentru că aşa este firesc, aşa e în toate ţările civilizate”, a precizat Liviu Dragnea, care a explicat că direcţiile deconcentrate ar urma să treacă în subordinea Consiliilor Judeţene.

 

Prefecții, investiți cu competențe de control?

 

Tot vineri, Liviu Dragnea a fost de părere că modificarea va produce efecte în ceea ce privește activitatea prefecților, care ar urma să se concentreze pe coordonarea “mult mai fermă” a acţiunilor în perioadele de calamităţi, pe verificarea modului de aplicare a programului de guvernare. Totodată, vicepremierul a mărturisit că Guvernul studiază posibilitatea ca prefecții să fie investiți cu competențe de control la nivel local. “Ne gândim serios dacă (prefecţii – n.r.) să primească ceva competenţe din punct de vedere al controlului, pentru că o parte însemnată din instituţiile judeţene de control nu vor trece la autorităţile locale şi atunci cred că este firesc ca la nivel judeţean cel care să le coordoneze să fie prefectul”, a spus Liviu Dragnea.

 

Putere mai puțină pentru prefecți

 

Referindu-se la posibilitatea prefecților de a suspenda acte ale autorităților locale, vicepremierul a precizat că Executivul nu mai dorește ca prefecții să aibă asemenea atribuții. “Vă pot spune cu certitudine că nu mai dorim ca prefecţii să aibă la îndemână un instrument îngrozitor şi incorect şi anume posibilitatea ca atunci când atacă un act administrativ al unei autorităţi locale acel act să se suspende de drept. Numai o instanţă judecătorească trebuie să aibă această competenţă, deci practic nu este posibil ca un funcţionar public, chiar dacă este înalt funcţionar public, să poată, printr-o decizie a lui, să suspende o decizie a unei autorităţi locale. Pentru asta este nevoie de modificarea Constituţiei şi în procesul de modificare a Constituţiei avem şi astfel de obiectiv”, a subliniat Liviu Dragnea.

 

Dobre: “Când va fi lege, nu va fi tocmeală”

 

Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a afirmat că odată ce proiectul va deveni lege, comentariile pe marginea acestui subiect nu își vor mai avea rostul, iar Consiliile Județene vor fi capabile să coordoneze instituțiile deconcentrate. “Când va fi lege, nu va fi tocmeală. E posibil ca instituția Consiliului Județean Mureș să poată asigura mai bine conducerea instituțiilor deconcentrate dintr-un județ”, a subliniat Ciprian Dobre.

Grosu: “Nu ştiu la ce se referea efectiv”

 

Invitat să comenteze declarațiile vicepremierului, prefectul județului Mureș, Corneliu Grosu, a explicat că nu se pune problema mutării instituțiilor deconcentrate din subordinea Prefecturii deoarece în prezent între Prefectură și direcțiile deconcentrate nu există niciun fel de raport de subordonare. „În subordinea prefectului în acest moment nu există nicio unitate deconcentrată. Să fie clar, la dispoziţia puterii prefectului este să-i spunem mobilizarea deconcentratelor în cazurile de urgenţă. A fi în subordinea cuiva înseamnă să ai drept de decizie în toate direcţiile, or prefecţii nu au niciun drept de a angaja, de a modifica sau reduce personalul, respectiv de a elibera din funcţie absolut pe nimeni din deconcentrate. Prefecţii nu sunt consultaţi nici la numirea şi nici la eliberarea din funcţie a celor care conduc instituţii deconcentrate. Nu ştiu la ce se referea efectiv, n-aş putea să identific vreo manieră de decizie şi de subordonare utilizat de domnul vicepremier. Probabil, se gândeşte la ceea ce Instituţia Prefectului are acum abilitatea de a cenzura, respectiv de a bloca hotărâri ale Consiliilor Locale. Vă spun că şi în Franţa este această abilitate legală a Prefecturilor de a cenzura deciziile Consiliilor Locale dar spre deosebire de noi unde o astfel de cenzurare înseamnă şi suspendarea imediată până la judecarea pe fond a contenciosului, în Franţa nu se întâmplă acest lucru. Aici aş fi de acord cu ce spune domnul vicepremier. Da, monitorizăm aplicarea legalităţii dar nu cu dreptul de a bloca, respectiv de a suspenda aplicarea hotărârilor de Consilii Locale până la judecare”, a afirmat Corneliu Grosu.

 

Pregătiri pentru reorganizarea administrativă?

 

În ceea ce privește o eventuală coordonare a prefecţilor a instituţiilor de control, Corneliu Grosu și-a manifestat încrederea că opinia publică va primi răspunsul la această întrebare în viitorul apropiat. „Aştept să văd cum se gândeşte şi care sunt aceste organisme de control care trec în subordinea Prefecturii dacă ţinem cont de faptul că tot Guvernul intenţionează să unească instituţiile de control financiar – fiscal, mai ales Garda Financiară şi Inspecţia Financiară şi organismul de supraveghere vamal într-o singură instituţie. Nu ştiu dacă la acest tip de control s-a gândit domnul vicepremier atunci când a propus trecerea în subordinea prefectului a controlului. Să vedem despre ce este vorba, probabil în câteva zile sau săptămâni vom găsi răspuns detaliat la aceste întrebări. Eu cred că totuşi afirmaţiile vicepremierului vizează modul de organizare a acestor instituţii, inclusiv a prefectului, în perspectiva aplicării măsurilor de reorganizare teritorială a României, înfiinţarea acestor regiuni cu caracter plenar de unitate administrativ-teritorială şi apoi urmează reaşezarea instituţiei atât ca şi activitate a deconcentratelor în teritoriu, a Prefecturilor şi a Consiliilor Judeţene. Este o problemă de analiză întrucât până la începutul anului 2014 când vom avea un nou buget aceste regiuni vor fi un fel de „capac” peste ceea ce astăzi înseamnă judeţele şi Consiliile Judeţene”, a afirmat prefectul județului Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE