Managerii spitalelor private contestă decizia lui Nicolaescu Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 459 Vizualizări

Managerii spitalelor private contestă decizia lui Nicolaescu

Pacientul care contribuie cu bani la sistemul public de asigurări de sănătate nu poate fi privat de dreptul de a-şi alege spitalul unde să se trateze, sunt de părere reprezentanţii spitalelor private mureşene.

Declaraţia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, de a sista alocarea banilor publici către spitalele private, începând cu luna martie, a stârnit valuri de nemulţumiri în rândul privaţilor mureşeni. Cei 10% din fondurile alocate de stat spitalelor private sunt şi aşa bani puţini pentru serviciile medicale oferite bolnavilor care li se adresează, spun reprezentanţii unităţilor private, argumentând fiecare de ce nu este o măsură binevenită şi sperând că aşa ceva nu se va concretiza.

CASETA 1

Suntem la limita de supravieţuire

„Economia nu trebuie făcută în privat ci la stat, pentru că efectiv ştim foarte bine noi să avem grijă de banii noştri şi nu sunt mulţi. În schimb la stat banii sunt mai mulţi. Nu, categoric nu este o măsură binevenită. Dacă ne uităm pe site-ul Casei vedem fiecare spital cât primeşte, după numărul de paturi. Practic, suntem la limita de supravieţuire în ceea ce priveşte finanţarea, sumele sunt mici”.

Dr. Cristian Mucenic, managerul Centrului Medical Puls 2009

 

CASETA 2

Pentru Top Med va fi o pierdere

„Contractul cu Casa (n.r. – Casa de Asigurări de Sănătate) a funcţionat până acuma pentru unităţile private şi, prin acest contract mai multă lume a putut să apeleze la noi. Sunt unii medici care funcţionează numai în privat, nu pot fi găsiţi la stat şi există dreptul pacientului de a-şi alege medicul. Practic, prin întreruperea contractului cu Casa va fi mult mai costisitor la spitalul privat şi multă lume nu o să-şi permită. Va înseamn că o parte din pacienţii asiguraţi nu o să mai poată să vină. Lor li se reţine ceva din salar şi plătesc o diferenţă. Atunci când îşi doresc un anume medic sau condiţii mai bune în cursul internării ne preferă pe noi. Pentru Top Med va fi o pierdere, vom vedea în ce măsură va fi aşa de mare sau de mică”.

Dr. Adriana Gomotârceanu, administrator Centrul Medical Top Med

 

CASETA 3

Este o prostie

„Este o prostie datorită faptului că nu sunt bani de la buget, sunt banii asiguraţilor şi practic este o îngrădire în alegerea locului unde un pacient doreşte să se opereze. Nu sunt bani pe care îi alocă Guvernul din PIB, sunt bani care s-au adunat prin plata contribuţiei pe care fiecare dintre noi o face la asigurările de sănătate. Dar nu cred că se va întâmpla pentru că este o prostie, o să întoarcă lucrurile înapoi cu zece ani. În privat ei ştiu foarte bine că toate condiţiile pentru zona intervenţională, pentru partea chirurgicală vorbim acum, sunt cu mult peste media naţională în sistemul de stat. Pe de altă parte nu fac decât să îngrădească inclusiv câştigul medicilor care lucrează şi în privat”.

Dr. Lucian Neagoş, managerul Centrului Medical Galenus

 

CASETA 4

Ai bani trăieşti, dacă nu, asta e, mori acasă cu zile

„Sper să fie totuşi un zvon, să nu se concretizeze, pentru că este foarte important din punct de vedere al pacientului, al bolnavului care vine să se opereze. Şi nu este totuna să plătească o sumă mai mică de bani decât una integrală. Ceea ce ne macină este atunci când va trebui să spunem preţurile la pacient, care diferă fără ajutorul de la Casă. Din punct de vedere al Cardiomedului va trebui să-i punem pe pacienţi în faţa faptului împlinit, ai bani trăieşti, dacă nu asta e, mori acasă cu zile. Sperăm să nu se ajungă aici şi nici nu cred că se va concretiza, având în vedere că adresabilitatea pacienţilor este foarte crescută, mai ales în domeniul cardiologiei”.

Gianina Buzaş Colcer, administrator Centrul Medical Cardiomed

 

CASETA  5

Fondurile publice urmează dorinţa pacientului

“În judeţul Mureş oferim servicii medicale de recuperare la un standard european, având o investiţie de peste 1 milion de euro în aparatură. Oare e normal ca pacienţii asiguraţi să fie privaţi de asemenea servicii? Pentru că, din păcate, în sistemul public nu există asemenea dotări. De asemenea, Nova Vita este singurul spital care tratează pacienţii în stadiul terminal în secţia de îngrijiri paleative, secţie care nu mai există în judeţ. E firesc oare ca aceşti pacienţi să nu mai poată să fie spitalizaţi? Sunt doar câteva  probleme la care cineva ar trebui să răspundă. Decizia de a priva spitalele private de fonduri publice este, în primul rând, în dezavantajul pacienţilor, cărora li se încalcă dreptul de a-şi alege medicul şi locul unde să fie trataţi. Atâta timp cât spitalele private funcţionează pe baza autorizaţiilor emise de Ministerul Sănătăţii este firesc să nu aibă nici o îngrădire la accesarea fondurilor publice, care urmează dorinţa pacientului de a fi tratat într-un anume loc. Spitalele private nu primesc pur şi simplu nişte fonduri pentru a funcţiona, primesc bani în corelaţie cu numărul de pacienţi şi seviciile prestate acestora. Nu este o subvenţie a statului pentru nişte firme private, se plătesc serviciile medicale pentru pacienţii care la rândul lor îşi plătesc cota parte pentru asigurarea de sănătate”.

Dr. Dragoş Popa, director medical Centrul Medical Nova Vita

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE