1.500 de cadre școlare fără diplomă în Mureş Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 133 Vizualizări

1.500 de cadre școlare fără diplomă în Mureş

Ordonanţa de urgenţă 92 din 18 decembrie 2012, aprobată de Guvern, obligă învăţătoarele şi educatorele să aibă studii superioare, pe care le pot încheia în decurs de şase ani. La nivel naţional, există 22.000 de astfel de cazuri, în timp ce, în judeţul Mureş, cifra ajunge la 1500 de cadre didactice.

O mai bună pregătire profesională

“Educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învătământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă 92 din 18 decembrie 2012. În general, măsura este văzută ca una firească, cu consecinţe positive asupra pregătirii profesionale, care poate duce la o mai bună calitate a întregului sistem de învăţământ. “Cei care intră în sistem, în decurs de şase ani, trebuie să aibă studii superioare, chiar şi cei care au terminat un liceu pedagogic. Ordonanţa nu are nimic periculos, este nomal să urcăm din punct de vedere profesional, să nu rămânem în acelaşi stadiu”, a declarat Ioan Săcărea, preşedintele Sindicatului din Învăţământ “Spiru Haret” Mureş.

Cursuri la facultate şi pentru pensionabili?

Cu toate acestea, există anumite “amănunte”care necesită o rezolvare şi care, momentan, au iscat discuţii. “Toată problema este cum tratezi problema celor care sunt pensionabili. Probabil că legiuitorul se va gândi la un tratament special pentru acele cadre care în următorii cinci sau şase ani se vor pensiona. Nu este firesc să îi obligi să facă acum facultatea pentru că nu vor mai avea ce să facă cu diploma”, a declarat Ştefan Someşan, inspector şcolar general. Acesta este de părere că, în măsura în care un cadru didactic vrea să devină din învăţător, profesor, trebuie să aibă la bază nişte studii. “Eu nu am fost de acord cu acele echivalări care s-au făcut în urmă cu câţiva ani, că pe baza unui dosar, învăţătorul se transformă în profesor. În ceea ce priveşte această Ordonanţă, În Uniunea Europeană nu mai există noţiunea de educator şi învăţător şi legea noastră nu mai prevede aceste două categorii. Evident, legiuitorul trebuie să vină cu soluţia de a rezolva problema şi retroactiv”, a adăugat inspectorul şcolar. Această chestuine îi priveşte pe 22.000 de cadre didactice din România şi 1500 din judeţul Mureş, şi care nu au actualmente studii superioare.

Ar trebui găsită o soluție

“În rândul tinerilor absolvenţi este benefic ca fiecare să obţină o diplomă de licenţă pentru a profesa în învăţământ iar în cazul cadrelor didactice cu o mai mare experienţă, de peste 25 de ani, chiar 30, nu putem contesta calităţile acestora, doar pentru că nu deţin o diplomă de licenţă. Aici ar trebui găsită o soluţie. La o experienţă de 30 de ani, majoritatea cadrelor didactice deţin cursuri, gradaţe de merit, competenţe necesare postului. Şi acest lucru ar putea fi luat în considerare. La noi în grădiniţă, 90% dintre cadre au studii superioare.”

Alina Suciu, director al Grădiniţei “Albinuţa” din Târgu-Mureş

 

Pregătiți la Liceul Pedagogic

“Noi suntem foarte revoltaţi, fiecare a încercat să îşi continue studiile dar asta nu înseamnă că suntem mai bine pregătiţi pentru că învăţătorii care avem o oarecare vechime, am făcut Liceul Pedagogic, deci eram pregătiţi pentru meseria de dascăl. Plus că ar trebui să plătim facultatea din banii noştri şi în acest caz nu mai putem să ne facem bine meseria la catedră pentru că ar trebuie să mergem la cursuri la facultate şi să învăţ pentru facultate şi nu să mă pregătesc pentru clasă. Dacă nu se poate interveni asupra situaţiei finanaciare, măcar să fim lăsaţi să ne facem meseria cum putem.”

Rocsana Pogăcean, profesor pentru învăţământul primar la Gimnaziul “Liviu Rebreanu” din Târgu-Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE