Simona Bratu, cavalerul care face medicină de urgenţă în Anglia Sanatate
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 2031 Vizualizări

Simona Bratu, cavalerul care face medicină de urgenţă în Anglia

A surprins, aproape de finalul anului 2012, prin plecarea sa de la SMURD Târgu-Mureş la un spital din Marea Britanie. Cunoscută drept un profesionist desăvârşit în domeniul medicinei de urgenţă, Simona Bratu a fost unul dintre puţinii medici care a fost alături de Raed Arafat, la începutul anilor 90, în demersul acestuia de înfiinţare a primului Serviciu Mobil de Urgenţă şi Reanimare din România.

În prezent, fostul medic de la SMURD Târgu-Mureş îşi desfăşoară activitatea tot în domeniul urgenţelor, la Kettering General Hospital din Northamptonshire, un comitat situat în centrul Angliei, la 120 de kilometri de Londra. “Nu fac prespital, doar spital, tot urgenţă. Protocoalele de urgenţă sunt cam tot acelea, doar că sunt şi diferenţe pe care le-am învăţat între timp, în general legate de organizarea sistemului sanitar de aici”, a afirmat, pentru cotidianul „Zi de Zi”, Simona Bratu.

Cursurile din România, nerecunoscute

Acomodarea însă nu a fost deloc uşoară, fostul medic de la SMURD Târgu-Mureş fiind nevoit să dea examene de recunoaştere pentru a putea profesa în Marea Britanie. “Am muncit şi aici, opt ore pe zi, pe bani buni, mi-am dat examenele de recunoaştere, că niciun curs pe care îl predam la Mureş nu s-a recunoscut, a trebuit să le refac ca şi cursant”, a precizat Simona Bratu, decorată în septembrie 2010, de preşedintele României, cu Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler cu însemne pentru civili.

Timp liber mai mult, alături de familie

Efortul a meritat însă, Simona Bratu fiind aleasă şefă a departamentului de urgenţă pediatrică, iar în viaţa privată având suficient timp liber pentru practicarea hobby-urilor alături de soţ şi fiu, care de asemenea s-au mutat în Marea Britanie. “Sunt responsabilă pe compartimentul de urgenţă pediatrică din spital, lucrez şi la adulţi, mă pregătesc să îmi dau gradul de consultant, pictez, fac sport, călătoresc…”, a mărturisit medicul.

“Am trăit din entuziasm 21 de ani”

Referindu-se la motivul plecării sale în Marea Britanie, Simona Bratu a afirmat că oricât de mult îi plăcea ceea ce făcea la SMURD Târgu-Mureş, nesiguranţa financiară din România a cântărit decisiv în hotărârea de a face o schimbare radicală în viaţa profesională. “Nici să mă mărit nu mi-a luat aşa de mult”, a spus mai în glumă, mai în serios, Simona Bratu, la întrebarea despre dificultatea deciziei luată înainte de Crăciunul din anul 2012. “Păcat că trebuie să plecăm din ţară să ne bucurăm de libertatea pe care ne-o oferă banul. Păcat, sistemul medical românesc are medici de urgenţă mult superiori celor de aici, însă nu ştie să îi ţină acasă. Eu am trăit din entuziasm 21 de ani, a venit vremea să îi fac copilului meu un viitor mai uşor”, a explicat fostul medic de la SMURD Târgu-Mureş.

“Nu cred că mai ţin legătura cu nimeni”

Paradoxal, deşi a format sute de medici în medicina de urgenţă, Simona Bratu nu a mai fost “deranjată” de niciunul dintre aceştia în anul care s-a scurs de la plecarea în România. “Au fost atâtea dezbateri şi controverse şi bârfe de când am plecat… pe tema plecării, li se părea normal să mă muncească 300 de ore pe lună pe bani de nimic… iar acum, după un an de stat aici nu cred că mai ţin legătura cu nimeni, nici măcar cu unul dintre sutele de medici pe care i-am format. Ce să le spun? De ce?”, s-a întrebat, retoric, fostul medic de la SMURD Târgu-Mureş.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • La paragraful de la sfarsit ,o contrazic,pentruca fiica mea si colegii ei,au adorat-o ,pur si simplu!
    La noi in casa se vorbeste foarte des despre domnia-sa ,dealtfel intr-o zi venind cu trenul de la Mures,o femeie simpla imi spunea ca ii pare rau ca dansa a plecat!
    Daca nu se schimba nimic in salarizarea medicilor si generatia care va absolvi,anul acesta,va urma acelasi traseu.
    II multumim doamnei doctor pentru toata activitatea pe care a desfasurat-o la Tg-Mures si ne pare rau ca datorita conditiilor financiare ,a trebuit sa plece din tara

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE