Război medical în USL Mures Politic
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 362 Vizualizări

Război medical în USL Mures

Buicu cere demisia lui Butuc. PNL face zid împotriva acuzelor deputatului PSD.

Deputatul Florin Buicu, secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, şi membru în cadrul Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, a cerut vineri, 17 ianuarie, demisia managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş, Ovidiu Butuc. Buicu l-a acuzat pe Butuc de obstrucţionarea dezvoltării academice medicale şi de nereguli în ceea ce priveşte managementul spitalului.

“Nu concordă cu o strategie de dezvoltare”

Potrivit lui Florin Buicu, a fost făcută o evaluare a  colaborării  pe care Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) o are cu spitalele din Târgu-Mureş, constatându-se neconcordanţe în ce priveşte managementul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş. “În ultima parte a anului 2013 au fost luate anumite decizii la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, care nu concordă cu o strategie de dezvoltare a serviciilor medicale oferite în Târgu-Mureş. În acest cadru, solicit public demisia managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş”, a declarat Florin Buicu.

Lipsa demersurilor către minister

Potivit Secretarului Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, în structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă există în momentul de faţă secţii neclinice, iar conducerea spitalului nu a făcut niciun demers în transformarea acestora în secţii clinice. “Procedura prin care se transformă aceste secţii în secţii clinice porneşte de la o solicitare pe care o depune managerul spitalului. Deşi UMF a solicitat acest lucru către spital, conducerea spitalului nu a făcut demersurile către Ministerul Sănătăţii. Secţiile despre care vorbim sunt cele de Ortopedie, Gastroenterologie, Neurochirurgie şi Cardiologie. Pentru faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este clinic, beneficiază de o finanţare mai bună, efectuează programe de sănătate derulate în centrele universitare medicale, beneficiază de serviciile mediului academic, a specialiştilor, profesorilor universitari, conferenţiarilor, a cadrelor didactice. Pentru spitalul clinic există anumite condiţionalităţi. Şeful secţiei clinice, conform Legii 95, este cel mai înalt grad universitar care este propus de UMF. Considerăm că acest lucru  este mai mult decât o lipsă de timp alocată dezvoltării activităţii, chiar o măsură împotriva dezvoltării zonei academice medicale din Târgu- Mureş”, a precizat Buicu.

Schimbarea coordonatorilor de programe

Altă acuzaţie adusă managerului Spitalului Clinic Judeţean Târgu-Mureş de către Florin Buicu se referă la schimbarea coordonatorilor de programe în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. “Aici mă refer la programele de sănătate derulate de clinicile  Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Persoanele care erau coordonatori ale acestor programe şi care au fost implicate inclusiv în fundamentarea desfăşurării programelor la Târgu-Mureş au fost schimbaţi, nu ştiu pe ce criterii. Aici vorbim de personalităţi ale lumii medicale târgumureşene, profesori, conferenţiari universitari, şefi de clinici, recunoscute şi de mediul academic şi de mediul medical. Dacă vorbim de programele de sănătate, avem asemenea exemple în cadrul programelor de Pediatrie, Ortopedie, Cardiologie”, a afirmat Buicu.

Altă acuzaţie adusă lui Ovidiu Butuc se referă la pierderea finanţării unui proiect eropean care să atragă până la un milion de euro pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. “Alt argument care m-a determinat să solicit această demisie este faptul că în cursul anului 2013, la 31 decembrie, a fost pierdut un proiect european prin care ar fi fost finanţat un program de e-healthy learning cu circa 800.000- 1.000.000 de euro, care a fost câştigat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Faptul că nu au fost desfăşurate la timp procedurile de achiziţie şi începerea implementării programului, a determinat pierderea finanţării pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă”, spune Florin Buicu.

Apel către Nicolăescu

Florin Buicu a solicitat minstrului  Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, respectarea legii privind statutul managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. “Fac un apel pe această cale ministrului Nicolăescu, să respecte Legea 95 care prevede ca managerul Spitalului Clinic să fie cadru didactic sau medic primar. Articolul 178, punctul 2, prevede această obligativitate. Acesta este un alt argument prin care solicit demisia managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi găsirea unei persoane, a unei personalităţi care să respecte Articolul 178 a Legi 195. Din cunoştinţele mele domnul Butuc nu este medic primar şi nici cadru didactic. Cadru didactic înseamnă că are un contract cu o universitate şi îşi desfăşoară activitatea cu normă întreagă într-o universitate. Legea prevede cadru didactic, nu prevede în momentul de faţă cadru didactic medical. Am depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care solicit modificarea acestui articol astfel încât pentru spitalele clinice, managerul să fie cadru didactic în învăţământ medical sau medic primar” a menţionat Florin Buicu.

„Sunt managerul Spitalului unde sunt internaţi zilnic 1.200 pacienţi”

În replică, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Ovidiu Butuc, a respins acuzaţiile lui Florin Buicu, considerându-le declaraţii politice demne de personajele lui Caragiale. „Eu sunt obişnuit cu astfel de declaraţii din partea PDL-ului, dar se pare că este mâna PD-L ului în interiorul PSD-ului. Numai aşa mi-aş putea explica cum un coleg de Uniune face astfel de declaraţii. Domnul parlamentar îşi permite să facă  declaraţii politice, face politică, asta este treaba dânsului. Eu sunt managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde sunt internaţi zilnic 1.200 de pacienţi şi preocuparea echipei noastre este de a oferi servicii medicale de calitate dar şi de cea mai înaltă performanţă prin realizarea transplantului cardiac, hepatic şi renal. Mă rezum la a munci în folosul acestor oameni şi nu în a comenta declaraţiile unui Agamiţă Dandanache”, a precizat dr. Ovidiu Butuc,  maanagerul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş.

“Domnul deputat a părăsit valorile USL”

În urma declaraţiilor făcute de Florin Buicu a venit un comunicat şi din partea PNL Mureş, care şi-a exprimat regretul faţă de poziţia deputatului Buicu la adresa managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş, solicitându-i acestuia retractarea de îndată a acestora. “PNL Mureş a luat act de declaraţia domnului deputat Florin Buicu şi îşi exprimă profundul regret faţă de solicitarea legată de demiterea managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş, domnul Ovidiu Butuc. Se pare că domnul deputat nu a înţeles nici până acum că România şi judeţul Mureş se schimbă. România nu mai este şi nu trebuie să mai fie vreodată aşa cum era pe vremea guvernării PDL. PNL Mureş solicită retractarea de îndată a declaraţiilor domnului deputat Florin Buicu, în legătură cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş şi cu managerul acestuia. Domnul deputat trebuie să înţeleagă faptul că mandatul conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş este acela de a crea, în judeţul Mureş, condiţii optime pentru efectuarea transplantului cardiac, precum şi a transplanturilor hepatic şi renal. Lumea medicală târgumureşeană şi-a asumat responsabilitatea susţinerii medicinei de excelenţă şi nu poate rămâne captivă şi tributară unor mentalităţi specifice guvernărilor Boc. Actuala conducere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş a fost principalul motor care a contribuit la reînfiinţarea Institutului Inimii, iar în prezent pregăteşte infrastructura necesară în vederea efectuării, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş, a transplanturilor hepatic şi renal. Astfel, considerăm că declaraţia deputatului Florin Buicu este făcută cu rea intenţie sau din interese personale, ea neavând nicio legătură cu echipa pe care o formează medicii şi cadrele medii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş. Până la retractarea declaraţiilor de către domnul Florin Buicu, PNL Mureş consideră, din punct de vedere politic, că domnul deputat a părăsit valorile USL şi s-a apropiat prea mult şi periculos de discursul şi propaganda PDL. Considerăm deci regretabilă poziţia publică a domnului deputat, am luat act de gafa domniei sale şi solicităm retractarea de îndată a declaraţiilor făcute vineri, 17 ianuarie 2014”, se precizează în comunicatul de presă PNL Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • In sfarsit cineva ia atitudine impotriva acestui om, a acestei nulitati din lumea medicala.
    De mult ar fi trebuit ca lumea medicala si mai ales cea universitara din Tg Mures sa ia atitudine, mai ales fata de ceea ce a facut de cand este manager… adica nimic, ba chiar a reusit sa jigneasca medicii si cadrele universitare prin atitudinea lui. El care nu a fost in stare sa ia un rezidentiat… a fost doar un biet reperezentat de firma, iar ulterior cu sprijin politic „mare” manager de doi bani care sta ascuns in biroul lui sub pretextul ca nu este acolo sau ca e intr-o sedinta. Ha,ha,ha. Uita ceva acest manager, ca roata se mai si invarte si de abia astept sa-l vad stand pe la usile celor pentru care nu a fost disponibil…

  • 18.01.2014
    Folosirea chichitelor avocatesti, care pot fi discutate si interpretate la nesfarsit, erau si preocuparea principala a PDL-istilor. Insa pe Cetateni ii intereseaza ca fiecare sa-si faca treaba la locul lui, nu sa arunce cuCacat in altii.

  • ***** E . U . si Cetateanul © 2011-2014 *****
    18.01.2014
    Dar de ce trebuie sa-ti faci publica isteria asta domnule Florin Buicu? De ce trebuie musai sa arunci cu pietre in propriul tau geam, in loc sa iei o carpa si sa-l cureti, sau macar sa nu-l strici daca nu poti sa-l cureti?

  • Atat mai are si Buicu, doi sustinatori . Poate ar trebui sa candideze la europarlamenrare pe lista Pdl-ului , sa zica de data asta ca e consilierul primarului , cine stie poate iese europarlamentar de Valea Rece pt ca trebuie sa-i reprezinte si pe ei cineva. Succes domnule Buicu!

  • Un an de mandat sau doi la deputat si rezultate medicale in Mures nu vedem dle sef de lucrari Buicu Corneliu Florin. Miza PSD e alt spital mare din Mures.

  • MARE MINCINOS ACEST BUTUC NU STIU CUM NU INTRA IN PAMANT DE RUSINE.VORBESTE NULITATEA DIN EL SI DIN CINE L-A PUS ACOLO SA DISTRUGA TOT SPITALUL

  • Hai nenea ciprian ca nu mai credem in vorbele spuse rar si apasat, ce de fapt nu spun nimic. O gasca de politruci ce guvernati judetul asta fara respect fata de pacienti fata de contribuabili. Nu stiu eu ce-i cu lumea academica de la UMF, stiu in schimb foarte bine cum suntem tratati noi pacientii incepand cu serviciul SMURD pana la sectiile de chirurgie. cat dispret si sute de euro avem de dat spaga. Radiologul 150 E, Anestezistul nu te accepta in sala de operatie fara minim 300 E chirurgul 1500-2000 E… Dar oricum lucrurile astea pe care le stie toata lumea pe voi nu va intereseaza, si nici pe eternul si reinventatul Nicolaescu. Voi oricum aveti alt regim. Declaratii sforaitoare, la asta te pricepi, asta este singura ta specialitatea nenea Ciprian. Cati crezi tu ca mai cred in povestile tale ?

  • Cipri, iar ai dat cu oistea in gard!. Faci prea multe greseli in ultimul timp! De ce aperi o nulitate ca Butuc? Este ceea ce are PNL-ul mai bun? Vai si amar atunci! Distrugeti si invatamantul medical, doar ca sa vi se mai umnple conturile…Ce va mai ramane de distrus?

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE