4,3 milioane lei, bugetul comunei Râciu pentru 2014 Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 164 Vizualizări

4,3 milioane lei, bugetul comunei Râciu pentru 2014

La finele luni ianuarie, consilierii locali din comuna Râciu au aprobat bugetul pentru 2014 al comunei. Despre repartiţia acestuia ne-a vorbit Ioan Vasu, primarul comunei Râciu.

Reporter: Cum se prezintă bugetul comunei pentru 2014?

Ioan Vasu: Bugetul as fost aprobat în unanimitate de către consilieri. Valoarea bugetului aprobat este de 43 de miliarde lei vechi. Este o valoare estimativă deoarece putem aduna şi mai mult, dar şi mai puţin, în funcţie de traiul populaţiei în ce priveşte plata impozitelor pe terenuri şi clădiri. Faţă de cel din 2014 bugetul pe acest an este mai bun, e la fel practic dar este mai bun deoarece am finalizat o grămadă de investiţii din fonduri europene. Am avut investiţii pe programe operaţionale pe şcoli de 700.000 euro, o investiţie de 2,5 milioane euro pe Măsura 322, care am terminat-o. Suntem într-o situaţie în care de acum încolo trebuie să colectăm, lumea să înceapă să-şi plătească datoriile, obligaţiile care le mai au cu introducerea canalizării. Nu mai avem cheltuieli decât foarte puţine pentru această dezvoltare şi atunci ne-am axat pe dezvoltarea şi înfrumuseţarea comunei, trotuare, asfaltări de drumuri. Am introdus toată reţeaua de apă potabilă, am făcut canalizarea, staţiile de epurare, staţia de pompare, practic e rezolvată partea de sub pământ, acum ne ocupăm de înfrumuseţarea comunei.

Rep.: Ce alte proiecte mai aveţi în vedere în acest an?

I.V.: Dorim să finalizăm clădirea Primăriei unde pregătim şi serviciul de Evidenţa Populaţiei, serviciile agricole, SMURD. Am făcut o societate comercială de gospodărie comunală, unic asociat fiind Consiliul Local, în care să putem face economii prin serviciile specifice.

Rep.: Cât din buget vine alocat investiţiilor?

I.V.: Pentru investiţii am alocat suma cea mai mare. Rezolvăm cheltuielile de funcţionare, sportul, cultura, religia, restul din buget fiind alocat investiţiilor. Încercăm să economisim banul, să facem investiţiile eficicient. Aici mă refer la caietele de sarcini, la specialiştii noştri cu care colaborăm. Noi nu am avut niciodată cheltuieli pe consultanţă, de acest lucru se ocupă consilierul meu personal şi colegii mei. Nu am dat bani niciodată pentru consultanţă nici măcar pentru fondurile europene. Eficienţa înseamnă economisirea banilor şi buna dezvoltare.

Rep.: Acest buget va asigura dezvoltarea în bune condiţii a Primăriei ?

I.V.: Eu zic că da în ce priveşte o funcţionare normală. Aşteptăm să se dea drumul la programele de dezvoltare pentru perioada 2014-2020 pe proiectele europene. Avem un număr de 11 proicte care aşteaptă, sunt în faza studiului de fezabilitate şi o parte în evaluare, cu modernizarea dispensarului, modernizarea târgului de animale, finalizarea celorlalte străzi, şi multe altele. Aşteptăm să se dea drumul la aceste proiecte şi sper din tot sufletul ca Asociaţia Comunelor din România să poată interveni prin reprezentanţii ei, eu m-am retras, astfel ca Programul Operaţional de Dezvoltare 2014-2020 care se face prin Agenţiile de Dezvoltare Regionale 7 Centru în cazul nostru, să ţină cont şi de mediul rural. Până acum a fost un singur program pentru modernizarea şcolilor destinat comunelor, restul au fost doar pe Consilii Judeţene, oraşele mari şi mici. Sper să se ţină cont şi de acest lucru în viitor şi să avem şi noi un punct de spus şi primarii care sunt destoinici, care vor să muncească, care nu se plâng, să poată depune dosare şi pe ADR nu numai pe FEADR .

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE