Doctor Nova, sfaturi pentru mame Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 95 Vizualizări

Doctor Nova, sfaturi pentru mame

Doctor Nova, reprezentat de specialiştii Centrului Medical Nova Vita, oferă sfaturi mămicilor pentru ca bebeluşii lor să fie cât mai bine protejaţi şi feriţi de colici. Atunci când copilaşul este agitat, nervos şi plânge fără oprire ore întregi fără explicaţie, atunci este foarte posibil să aibă colici.

De ce apar colicile

Potrivit specialiştilor, colicile apare la două – trei săptămâni de la naştere, cresc în intensitate pe la două – trei luni şi se opresc în jurul vârstei de patru luni. Ele sunt caracterizate de acea stare în care nou-născutul plânge cel puţin trei ore fără oprire ziua sau noaptea, câteva zile pe săptămână fără vreo explicaţie aparentă. Iniţial s-a crezut că responsabile de acest comportament al nou-născutului sunt gazele acumulate în stomac pe parcursul meselor. Tractul digestiv al bebeluşului nu este încă acomodat cu hrana şi digestia laptelui duce la acumularea de gaze care determină plânsul. Odată cu plânsul pătrunde în tubul digestiv o cantitate mai mare de aer, deci gaze care se acumulează peste cele deja prezente şi intensifică plânsul. O altă teorie care explică cauzele colicilor nou-născutului este aceea că sistemul nervos al bebeluşului, aflat încă în dezvoltare, are o sensibilitate faţă de stimulii din mediul extern şi simte cu o intensitate mai mare mişcările normale ale intestinului. Altă posibilă cauză, deşi rar întâlnită o reprezintă alergia la lapte, mai ales laptele de vacă ce conţine mulţi alergeni. Se recomandă ca bebeluşul să nu fie hrănit în primele luni cu lapte de vacă.

Sfaturi pentru mame

Medicii le mai recomandă mamelor care alăptează să fie atente la alimentaţie şi să evite grăsimile, condimentele, alimentele care balonează, ciocolata, cafeaua şi alcoolul. De asemenea, trebuie adoptată o tehnică corectă a alăptării. Cu cât bebeluşul înghite mai mult aer în timpul mesei, cu atât va fi mai agitat. Dacă nou-născutul este hrănit artificial, se recomandă folosirea biberoanelor anticolici, care sunt făcute special să reducă ingestia de aer în timpul mesei. Masajul ritmic pe burtică sau pe spate după masă este de asemenea benefic. Specialiştii spun că acesta ajută la dispersarea gazelor în intestin şi scade presiunea acumulată în tubul digestiv. Una dintre cele mai bune metode de a linişti un copil cu colici este suzeta, deoarece suptul linişteşte copilul. De asemenea, o plimbare la aer curat în cărucior sau în braţe calmează copilul cu colici şi îl ajută să adoarmă. Copiii sunt dependenţi de afecţiune şi vor să fie tot timpul în preajma mamei. Vocea sau atingerea mamei sunt foarte importante şi pot linişti copilaşul.

Specialiştii mai spun că perioada colicilor trebuie abordată cu calm şi răbdare. Aşadar, mamele nu trebuie să se lase copleşite şi să se simtă vinovate că sugarul plânge şi suferă. Ele trebuie să-şi concentreze atenţia la îngrijirea micuţului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE