Clase pregătitoare la liceele vocaţionale Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 380 Vizualizări

Clase pregătitoare la liceele vocaţionale

Anul 2014 este primul an în care liceele vocaţionale din municipiu organizează clase pregătitoare. La Liceul cu Program Sportiv (LPS) „Szasz Adalbert” din Târgu-Mureş, se înfiinţează începând cu anul şcolar 2014-2015 o clasă la secţia română şi una la secţia maghiară, având programate un efectiv de câte 25 de elevi, efective identice fiind programate şi la Liceul de Artă.

Fii şi tu campion, la LPS

Liceul cu Program Sportiv(LPS) îşi desfăşoară activitatea în spaţii recent modernizate, având chiar şi aripă nouă de clase. “Facem orice sacrificii pentru liceul nostru. Ne-am dori să avem elevi din ce în ce mai buni, să creştem generaţii din ce în ce mai reuşite”, îşi doreşte directorul LPS, Csiki Zsolt.

LPS este unul din liceele cu rezultate bune, şi nu doar în aria sportului şcolar. “Elevii care absolvă la noi ciclul gimnazial pot să intre fără nici o problemă la oricare din liceele teoretice renumite, pregătirea sportivă nu se desfăşoară în detrimentul celei şcolare”, a adăugat directorul. Pentru a avea în permanenţă elevi buni atât în pregătirea şcolară cât şi în cea sportivă, înfiinţarea claselor pregătitoare este de mare ajutor, având posibilitatea de a selecta de la primii paşi în şcoală elevii care pot face cerinţelor. “Ne-am dorit şi anul trecut să organizăm clase pregătitoare, nu ne-a reuşit, dar ne bucurăm că am reuşit anul acesta”, a informat Csiki.

Pentru ca activitatea de aici să fie cunoscută la modul corect de către părinţi, LPS organizează şi acţiuni de popularizare. “Organizăm în perioada 24-28 februarie o acţiunea “Fii şi tu campion”, unde invităm părinţii cu copii preşcolari să vadă evoluţia copiilor noştri. În fiecare zi, începând de la ora 17, vor avea loc demonstraţii de gimnastică ritmică, gimnastică sportivă, fotbal, baschet, atletism şi handbal, copiii având astfel ocazia de a îndrăgi aceste sporturi. Vineri vom organiza ateliere unde copiii vor putea chiar testa sporturile respective, sub îndrumarea profesorilor de specialitate”, a adăugat directorul LPS.

Examen de aptitudini, în clasa a I-a

Programul claselor pregătitoare va fi identic cu cel de la oricare alte şcoli, având însă posibilitea de a include ore opţionale suplimentare de sport. “În clasa a I-a elevii vor da examenul de aptitudini, dar desigur, cei care vor face clasa pregătitoare la noi vor avea un atu în plus, ei fiind deja familiarizaţi cu şcoala şi cu activitatea sportivă. Profesorii noştri au pregătirea şi experienţa necesare de a depista talentele precoce, pregătirea unui bun sportiv necesitând o muncă susţinută de 10, chiar 15 ani”, a completat Csiki.

LPS nu are arondată o circumscripţie, elevii de pe toată raza municipiului având astfel ocazia de a frecventa această şcoală. Situaţia este asemănătoare şi la Liceul de Artă, nici această unitate şcolară neavând desemnată o circumscripţie. “Se pot înscrie elevi din orice zonă a oraşului, de altfel locurile de la clasa maghiară sunt deja ocupate în întregime din primele zile. La secţia română sunt încă locuri suficiente pentru micuţii care doresc să vină la Liceul de Artă”, a informat directoarea unităţii, Aved Eva. “Cursurile se vor desfăşura conform programei clasei pregătitoare, putem însă să oferim în plus câte o oră pe săptămână de pregătire muzicală. Vor avea astfel ocazia de a cunoaşte instrumentele, de a cânta un pic mai mult, şi se vor putea împrieteni cu pregătirea muzicală”, a adăugat Aved.

Aceşti copii vor susţine în clasa a I-a un examen de aptitudini, la care vor putea desigur să participe toţi copiii interesaţi. “Este important de ştiut că înscrierea în clasa pregătitoare la noi nu garantează locul pe mai departe, dar desigur aceştia pot avea un start mai bun”, a completat directoarea, porţile Liceului fiind deschise în faţa elevilor talentaţi. “Interesul nostru este să avem cât mai mulţi copii talentaţi, ca să avem de unde selecta pe parcurs pe cei mai buni”, a încheiat Aved.

Edith VEREŞ

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE