Echilibru economic la Spitalul Clinic de Urgenţă în 2013 Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 240 Vizualizări

Echilibru economic la Spitalul Clinic de Urgenţă în 2013

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că unitatea pe care o conduce a înregistrat la finalul anului 2013 un excedent bugetar de 37,7 milioane de lei, cu 290% mai mare decât cel raportat la sfârşitul anului 2012, care s-a cifrat la suma de 13 milioane de lei. Rezultatele „îmbucurătoare” s-au datorat echilibrului economic şi medical. În acest an, echipa de management îşi propune să facă pasul către medicina de înaltă performanţă achiziţionând un nou aparat de rezonanţă magnetică şi dezvoltând specialităţile neurochirurgie şi ortopedie.

Creşterea veniturilor la nivelul spitalului

Managerul SCJU Târgu-Mureş a declarat că unitatea spitalicească nu mai are datorii, iar furnizorii sunt plătiţi la zi. „Activitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş s-a desfăşurat în condiţii de echilibru financiar înregistrând la finele anului 2013 un excedent bugetar cu 290% mai mare decât cel înregistrat în anul precedent datorită măsurilor de management atât economice, cât şi medicale. Astfel, am reuşit scăderea cheltuielilor nejustificate concomitent cu creşterea veniturilor la nivelul spitalului. De asemenea, ceea ce este foarte important este că până la data de astăzi ( n.r.-6 martie) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş nu înregistrează alte datorii decât cele aflate în termenul legal de plată. Cu alte cuvinte, toţi furnizorii noştri sunt plătiţi la zi, acest lucru însemnând datoriile în afara celor cuprinse în termenul de plată. Ştiţi că există Directiva Europeană care acum nu ne mai permite să înregistrăm datorii peste 60 de zile, deci toate celelalte sunt în termenul de plată. Din punct de vedere economic şi financiar, acest lucru indică o stabilitate a spitalului, ceea ce conferă, de asemenea, şi stabilitate din punct de vedere al desfăşurării actului medical”, a declarat dr. Ovidiu Butuc.

Servicii medicale spitaliceşti peste valoarea de contract cu CAS

În plus, pe parcursul anului 2013, spitalul a efectuat servicii medicale spitaliceşti în valoare de 18 milioane lei, cu mult peste valoarea de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, servicii care ar urma să fie decontate. „Pe tot parcursul anului 2013, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş a realizat venituri în valoare totală de 266 milioane lei, cea mai mare parte a acestor venituri, şi anume 65,81%, o constituie veniturile din contractele încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureş. 79,49% din venituri au fost pentru servicii medicale spitaliceşti, 1,9% pentru serviciile medicale efectuate în ambulatoriu şi 18,61% prin programele naţionale de sănătate. Ceea ce am reuşit noi să facem important în condiţiile în care, după cum bine ştiţi, au fost campaniile de angajare, campanii care, de fapt, au reparat ceea ce s-a distrus în perioada 2009-2012. Procentul cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor spitalului este de 44%. Conform recomandărilor, limita maximă este de 71%, deci noi suntem încadraţi perfect în intervalul pe care Ministerul Sănătăţii ni l-a acordat. De asemenea,  în afara contractelor cu CAS‚ noi am reuşit să mai atragem din alte surse un volum de 23,28%, venituri pe care le-am folosit în dezvoltarea spitalului. Foarte important este faptul că la data de 31.12.2013, am efectuat servicii medicale spitaliceşti peste valoarea de contract pe care noi am semnat-o cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aceste servicii n-au fost încă decontate, ele sunt în cuantum de 18 milioane lei şi aşteptăm, la următoarea contractare, să recuperăm şi aceste sume. Contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti pe anul 2013 semnat de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş s-a făcut cu obiecţiuni, adică noi nu am semnat contractul aşa cum ni l-a prezentat Casa de Asigurări de Sănătate, ci am semnat cu obiecţiunea că noi ştim că vom putea efectua servicii medicale peste valoarea de contract şi le-am cerut ca atunci când bugetul Casei Naţionale va permite aşteptăm să ni le deconteze. Noi am stabilit această sumă la concurenţa sumei de 7 milioane lei. Cu această propunere ne-am dus noi atunci. Toate aceste date spun că am demonstrat că şi la nivelul sistemului medical public se poate face performanţă, că dacă managementul şi execuţia sunt făcute de către oameni profesionişti, pasionaţi şi devotaţi şi care urmăresc interesul de a avea grijă de bolnav, atunci se pot realiza lucruri la fel ca şi în oricare altă parte a societăţii economice”, a precizat managerul SCJU Târgu-Mureş.

Dezvoltarea neurochirurgiei, a ortopediei şi un nou RMN

În acest an, echipa de management doreşte să achiziţioneze un nou RMN şi să dezvolte specialităţile neurochirurgie şi ortopedie. „În primul rând, ar fi nevoie de un nou aparat de rezonanţă magnetică, un RMN. Acesta va fi principala noastră preocupare şi abordare, astfel încât să putem face faţă cerinţei crescute de solicitări la aparatul pe care îl avem acum, mai ales că acesta este destul de învechit. În stabilirea diagnosticelor avem nevoie de un RMN de înaltă performanţă şi astfel să eliminăm posibilele diagnostice false. De asemenea, avem de gând să dezvoltăm neurochirurgia, care devine o specialitate extrem de curtată şi căutată din toate punctele de vedere, şi ortopedia, care, din punct de vedere al pieţei medicale, se dezvoltă într-un ritm vertiginos. Bineînţeles, şi celelalte discipline vor avea parte de toată atenţia”, a completat dr. Ovidiu Butuc.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!