Baroul Mureş vrea onorarii mai mari pentru avocaţii din oficiu Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1226 Vizualizări

Baroul Mureş vrea onorarii mai mari pentru avocaţii din oficiu

Adunarea Generală Ordinară a Baroului Mureş a decis luni, 10 martie, ca delegaţia care va fi prezentă la Congresul Uniunii Naţionale a Barourilor din România din 28-29 martie să solicite majorarea onorarilor pentru avocaţii care acordă asistenţa juridică din oficiu. Avocat Nicolae Galdea, decanul Baroului Mureş, ne-a oferit detalii despre acest subiect, dar şi despre deciziile luate la Adunarea Generală Ordinară a Baroului Mureş.

Reporter: Ce decizii importante au fost luate la Adunarea Generală din data de 10 martie?
Nicolae Galdea: Aşa cum rezultă din convocatorul pe care l-am avut, în primul rând am avut pe ordinea de zi acea descărcare de gestiune pe 2013 şi bineînţeles votarea noului buget pe anul 2014. Toate punctele au fost votate şi din punct de vedere contabil nu au fost probleme, atât comisia de cenzori cât şi avocaţii prezenţi la Adunarea Generală neavând probleme pe care să le ridice. De asemenea, a fost ales şi un membru nou în Comisia de Disciplină a Baroului Mureş, doamna Torok Eniko, întrucât la Adunarea Generală Electivă un candidat la acestă funcţie a fost ales şi consilier şi a preferat să rămână consilier. Astfel, Comisia de Disciplină care e formată din cinci membri va putea funcţiona. Totodată, Adunarea Generală a desemnat delegaţii pentru Congresul Avocaţilor care va avea loc între 28 şi 29 martie, la Bucureşti: Szasz Laszlo, subsemnatul în calitate de decan şi Neculai Lepedeanu.

Rep.: Colegii dumneavoastră prezenţi la Adunarea Generală au votat şi o moţiune…
N.G.: Este vorba despre o propunere de majorare a onorariilor avocaţilor pentru asistenţa juridică din oficiu, în condiţiile în care la momentul de faţă odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, a noului Cod de Procedură Penală, munca avocaţilor care prestează astfel de activităţi este pe undeva mai solicitantă. E nevoie să studieze în prealabil toate dosarele în care au fost desemnaţi avocaţi din oficiu, să invoce toate acele excepţii şi proceduri care aduc un ajutor în apărarea inculpatului pentru care au fost desemnaţi şi bineînţeles să se prezinte ulterior la toate termenele de judecată. Pe protocolul pe care îl avem încheiat cu Ministerul Justiţiei aceste onorarii variază de la 100 de lei până la 200 de lei, depinde de complexitatea cazului şi de numărul inculpaţilor din dosar, iar propunerea pe care domnul avocat Grigore Borz, consilier în cadrul Consiliului Baroului Mureş a făcut-o, a fost ca aceste onorarii să crească la minim 150 de euro. Vom face această propunere Congresului Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Nu sunt probleme în ceea ce priveşte plata onorariilor, la nivel de Curte de Apel Târgu-Mureş aceste onorarii se fac cât de cât în termenul abilitat dar, se impune o majorare a acestor onorarii.

Rep.: Aveţi avocaţi care şi-au manifestat opţiunea de a se înscrie pe lista avocaţilor curatori speciali?
N.G.: Ca urmare a dispoziţiilor noului Cod Civil, este nevoie ca fiecare Barou să pună la dispoziţia instanţelor de judecată o listă cu aceşti avocaţi. Am avut un număr de 18 persoane, din acestea s-au retras până în prezent şase şi au rămas 12. Retragerea celor şase colegi a fost cauzată de faptul că nu există un protocol semnat la nivel de Uniune Naţională a Barourilor, respectiv Ministerul Justiţiei, astfel că în unele cazuri colegii noştri au primit pentru munca pe care au desfăşurat-o în dosar o indemnizaţie de 50 de lei. În cel mai fericit caz, pentru că au fost şi situaţii în care suma respectivă a fost stabilită în sarcina celui pentru care a fost desemnat curatorul. Or curatorul este desemnat pentru o persoană care lipseşte, care nu se poate apăra şi care nu are venituri. Din acest punct de vedere, într-adevăr există o problemă, care este cunoscută şi la nivel de Curte de Apel, domnul preşedinte Florin Dima a înţeles acest lucru, dar nu ţine de dânsul ca acest protocol să fie încheiat. Va fi un alt semnal de alarmă pe care îl vom trage în faţa Congresului, semnal care vine de la toate Barourile din ţară.

Rep.: Despre pregătirea profesională continuă a avocaţilor din Baroul Mureş, ce ne puteţi spune?
N.G.: În acest an am avut deja două conferinţe, una în 24 ianuarie şi una în 28 februarie. Au fost de actualitate, având în vedere faptul că au intrat în vigoare Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Colegii noştri au fost foarte interesaţi, au participat la conferinţe şi opţiunea lor de a fi organizate în continuare astfel de conferinţe s-a manifestat, astfel că în viitorul apropiat beneficiind de aceeaşi colaborare bună cu Curtea de Apel Târgu-Mureş şi Universitatea „Petru Maior” să organizăm cel puţin încă trei conferinţe de agest gen. Pe Drept Civil şi pe Procedură. Există de altfel o intenţie din partea noastră ca la nivelul lunii aprilie, în materia Dreptului Procesual Civil să avem o astfel de conferinţă. Ne dorim ca unul dintre moderatori să fie profesorul Ioan Leş de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, urmează să stabilim detaliile.

Rep.: Care este principala provocare a acestui an în ceea ce priveşte activitatea Casei de Asigurări a Avocaţilor Mureş?
N.G.: Legat de Casa de Asigurări a Avocaţilor, acolo îl avem preşedinte pe colegul nostru Szasz Laszlo, care a scos în evidenţă în cadrul Adunării Generale o problemă cu care se confruntă şi sistemul naţional de pensii. În momentul de faţă, nu este cazul să avem un deficit ca urmare a plăţii pensiilor pe care le avem de făcut către colegii noştri pensionari dar după o anumiotă perioadă de timp, faptul că la pensie vor ieşi mai mulţi colegi dintre cei care sunt astăzi în activitate ar putea determina o contrabalansare a celor care beneficiază de pensii cu cei care contribuie la sistemul de pensii. Avem o cotă de 11% în prezent din încasările pe care noi le obţinem, cotă care se plăteşte lunar de către fiecare avocat, dar această cotă, pe viitor, la o creştere a numărului pensionarilor, s-ar putea să aducă acel deficit la care am făcut referire.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE