Livia Harpa, solista care promovează folclorul autentic Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1600 Vizualizări

Livia Harpa, solista care promovează folclorul autentic

Originară din comuna Deda, satul Pietriş Vale, interpreta de muzică populară Livia Harpa mărturiseşte şi-a clădit cariera pe respect pentru satul românesc şi tradiţii, valori pe care încearcă să le transmită mai departe prin cântecele sale. În prezent, artista este stabilită în oraşul Topliţa, unde îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului Cultural din localitate.

Reporter: De unde aveţi pasiunea pentru muzica populară?

Livia Harpa: Întâlnirea mea cu cântecul popular s-a petrecut în vatra satului unde am văzut lumina zilei, Pietriş Vale din comuna Deda. Aici am deschis ochii şi am copilărit, am luat parte la toate evenimentele satului. Prin anii 70 tradiţia în satul românesc era foarte vie şi am avut privilegiul să pot participa la toate evenimentele din vatra satului românesc.

Rep.: Când aţi avut primele spectacole adevărate?

L.H.: Primele spectacole le-am avut după ce m-am mutat din satul meu la Topliţa. La 16 ani am părăsit satul natal şi m-am stabilit la Topliţa, poate nu întâmplător ci pentru că mama mea e de din Topliţa şi primul lucru pe care l-am făcut în momentul în care am ajuns în acest oraş a fost să mă înscriu în Orchestra Populară a Casei de Cultură. De aici, sigur că au urmat spectacole, desigur activitatea era una de amator, eu lucram pe atunci la fabrica de încălţăminte. Adevărata viaţa artistică a început în 1990 când la Topliţa s-a înfiinţat Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanului” şi printr-un concurs am fost admisă ca solist profesionist la acest ansamblu.
Rep.: Ce teme abordaţi în cântecele dumneavoastră?

L.H.: Tematica regăsită în cântecele mele e destul de variată, începând de la doină, cântec de joc, cu versuri despre dragoste, dor, înstrăinare, natură, cătănie – chiar dacă e o temă mai rară acum, am încercat să cuprind aproape toată aria tematică în cântecele mele.

Rep.: Care sunt satisfacţiile activităţii dumneavoastră?

L.H.: Pentru mine, fiecare întâlnire cu publicul este specială. Mă străduiesc din tot sufletul să dăruiesc celui care mă ascultă tot ce pot eu să dăruiesc, să îi transmit din bucuria mea celui care mă ascultă. Realizările carierei mele artistice sunt reprezentate prin câteva albume, casete şi CD-uri. Înainte de a face aceste materiale, am fost premiată la mai multe festivaluri dintre care cel mai reprezentativ este cel de la Cicârlău, din 1993, „Alină-te, dor, alină”, festival iniţiat de interpretul Nicolae Sabău.

Rep.: Ce credeţi că ar trebui făcut pentru ca generaţia tânără să fie mai preocupată de tradiţii şi folclor?

L.H.: Cred că exemplul nostru, al interpreţilor de muzică populară, este unul bun, să arătăm tinerilor că ceea ce cântăm este de calitate, costumele pe care le purtăm sunt de o reală valoare şi dacă ei văd aceste lucruri la noi, cu siguranţă că se vor îndrăgosti de frumuseţea cântecului şi portului românesc şi nu vor lăsa să piară această zestre a naţiunii noastre.

Rep.: Aveţi vreun motto care vă călăuzeşte cariera?

L.H.: Întotdeauna mi-am dorit ca atunci când apar în faţa publicului să nu fiu artificială. Să fiu naturală, să vin în faţa publicului ca un copil adevărat de ţăran, îmbrăcat în acel costum reprezentativ pentru ţăranul român şi eu cred că prin aceste lucruri am putut să fiu credibilă în faţa celor cărora am apărut.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE