Transplant de ţesut osos spongios la Spitalul Clinic Judeţean Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1898 Vizualizări

Transplant de ţesut osos spongios la Spitalul Clinic Judeţean

Echipa de medici formată din profesorul doctor Nagy Ors, medicul primar Laszlo Ileana, şeful de lucrări Gergely Istvan, de la Clinica de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, şi profesorul doctor Andrei Nica, consilier la Autoritatea Naţională de Transplant şi responsabilul băncii de ţesut a Spitalului Clinic „Colentina” din Bucureşti, a realizat joi, 24 aprilie, un transplant de ţesut osos spongios la o pacientă cu vârsta peste 60 de ani care a suferit o fractură supracondiliană de femur.

„Fără echipă nu poţi să lucrezi”

Potrivit specialiştilor, pacienta avea în prima fază o proteză de şold implantată, care s-a uzat de-a lungul timpului, producând astfel o fractură supracondiliană de femur. Medicii au spus că intervenţia a durat aproximativ o oră, iar ţesutul osos spongios a provenit de la un pacient aflat în moarte cerebrală. „A fost un caz foarte dificil. A fost vorba despre o revizie de artroplastie de şold în care o proteză cu o coadă lungă, pentru că nu era suficient de lungă, a produs o fractură supracondiliană de femur. După ce s-a reaxat totul, ne-am trezit cu o lipsă mare de ţesut osos, ceea ce necesita un aport de ţesut osos pe care l-am şi primit de la Centrul de Transplant. Totul a decurs bine atât din punct de vedere chirurgical, cât şi din punct de vedere anesteziologic. Bolnava este o femeie în vârstă de peste 60 de ani. Pot să vă spun că dacă totul merge bine, atunci integrarea acestui ţesut spongios implantat se va face în decurs de două, trei luni şi îşi va putea relua activitatea zilnică printr-un act de recuperare corespunzător, cu cadru de mers, cu cârje. Deci, integrarea este una, iar stabilitatea este cealaltă problemă, care s-a rezolvat printr-o placă, şuruburi şi o plasă metalică. Noi suntem convinşi că se va integra şi sperăm într-o recuperare cât mai rapidă. Echipa medicală a fost formată din doamna medic primar Laszlo Ileana şi domnul şef de lucrări Gergely Istvan, eu, în calitate de profesor, şi domnul doctor Andrei Nica. Trebuie să subliniez că fără echipă nu poţi să lucrezi”, a declarat prof. dr. Nagy Ors.

„Aici se poate face orice tip de intervenţie chirurgicală ortopedică”

Profesorul doctor Andrei Nica a precizat că intervenţia a fost dificilă şi defectul pe măsură şi a subliniat că la Clinica de Ortopedie se poate face, în afară artroplastiile de şold şi genunchi, orice alt tip de intervenţie chirurgicală ortopedică. „Clinica de Ortopedie, fiind o clinică specializată în ceea ce înseamnă partea de ortopedie, pot spune, în afară artroplastiile de şold şi genunchi, pot să se facă orice alt tip de intervenţie chirurgicală ortopedică, mergând şi până la formaţiunile tumorale care dacă există posibilitate şi au ce le trebuie sunt capabili toţi de aici să facă aceste intervenţii. Specificul clinicii este, în primul rând, ortopedia şi atunci e normal ca nişte cazuri dificile, chiar foarte grele, să fie rezolvate normal, în timp util, nu lungind operaţia. În momentul în care mai ai şi ce-ţi trebuie, cum a fost astăzi, un caz foarte greu, în care cantitatea de os estimată, care a fost solicitată a fost exact cât le-a trebuit pentru acoperirea unui defect major, care nu putea fi făcut decât cu grefă osoasă şi atunci erau mai multe posibilităţi în discuţie. Din creşterea numărului de donatori în moarte cerebrală avem posibilitatea să recoltăm cantităţi mai mari osoase, fragmente osoase mai mari, mai mici, pentru a acoperi defecte osoase. Aici a fost un defect mare care a trebuit să fie acoperit cu o grefă masivă dintr-o parte distală a femurului, cam cât pumnul de mare. Pe această cale, mulţumim celor care sunt de acord cu această donare de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală”, a precizat prof. dr. Andrei Nica, responsabil al băncii de ţesut a Spitalului Clinic „Colentina” din Bucureşti şi consilier în cadrul Autorităţii Naţionale de Transplant.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE