Zilele Muzicale Târgumureşene, bucuria de 44 de ani a muzicii pe scena Filarmonicii Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 200 Vizualizări

Zilele Muzicale Târgumureşene, bucuria de 44 de ani a muzicii pe scena Filarmonicii

Luna mai aduce iubitorilor muzicii noi momente de bucurie cu ocazia ediţiei  cu numărul 44 a Zilelor Muzicale Târgumureşene care se va desfăşura în perioada 8-29 mai,  eveniment devenit  tradiţional în peisajul cultural mureşean adus de Filarmonica târgumureşeană. Despre suprizele ediţiei din acest an a festivalului ne-a vorbit Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureş.

Reporter : Filarmonica bifează o nouă ediţie a Zilelor Muzicale Târgumureşene. Care este tradiţia acestui festival ?

Vasile Cazan : Mi-amintesc în urmă cu 44 de ani când a debutat această manifestare de excepţie aici la Filarmonică, care la vremea respectivă era o noutate, să grupezi un ciclu de evenimente care să poarte amprenta posibilităţilor artistice de atunci care le avea Filarmonica de Stat. S-a dorit atunci promovarea în primul rând a valorilor târgumureşene, să găseşti artişti tineri care să-i arunci pe marea scenă de concert, să debutezi cu aceşti copii ai Liceului de Artă, să le oferi un concert special pe scena festivalului, dar mai ales să promovezi un talent autentic naţional. De la Târgu Mureş au plecat nume mari ale muzicii precum Silvia Marcovici, fraţii Croitoru şi alte nume care astăzi sunt consacraţi pe scenele de concerte ale lumii. De asemenea să ai un moment vocal simfonic, cu cor şi orchestră plus multe evenimente camerale în care să fie prezente şi câteva lucrări târgumureşene, ceea ce s-a şi întâmplat, foarte multe din aceste elemente şi-au păstrat tradiţia pe parcursul ediţiilor anteriore.

Rep.: Cine are onoarea de a deschide ediţia din acest an ?

V. C.: La ediţia 44, suntem iarăşi martorii unui debut impresionant al unei tinere talentate pianiste din ţara noastră, Mihaela Manea, pe care am invitat-o să susţină concertul de deschidere al festivalului de joi, 8 mai, alături de Maestrul Ilarion Ionescu Galaţi cu un program dificil, Concertul pentru pian şi orchestră de Ravel. Este un tandem artistic de excepţie, un experimentat dirijor care propune o asemenea valoare autentică naţională, ceea ce reprezintă un lucru de foarte bun augur.

Rep.: Vorbeaţi de tinerii muzicieni ai Liceului de Artă. Cum vor fi ei prezenţi în festival ?

V. C.. Alt eveniment tradiţional al festivalului este să aduci pe scena festivalului elevii Liceului de Artă, care vor fi protagoniştii “Concertului tinerelor talente târgumureşene” de duminică, 10 mai, ora 19.00, opt dintre ei vor păşi pe scena festivalului. Până la urmă ei sunt pepiniera Filarmonicii şi e normal să fie prezenţi în cadrul festivalului.

Rep.: Seria ospeţilor din străinătate este deschisă de pianistul Alexei Nabioulin. Ce bucurii muzicale aduce el în  cadrul Zilelor Muzicale Târgumureşene ?

V. C.. Urmează în data de 13 mai, un recital de familie, rusul Alexei Nabioulin, marele pianist cu care ne-am obişnuit în ultimii ani prin concertele sale de mare ţinută, a ţinut foarte mult să fie prezent în recital, să fie o seară în care el să se manifeste plenar, fără orchestră, să aibă un program dificil, cu Bach, Scarlatii şi Beethoven. Cred că va fi o manifestare cât se poate de plăcută şi de reuşită, pentru că Alexei Nabioulin a demostrat de atâtea ori atât forţa telentului său cât şi marea şcoală care l-a consacrat, şcoala rusă de pian  care este una dintre cele mai apreciată din lume la ora actuală.

Rep.: Ce alţi oaspeţi dragi filarmonicii vor onora cu prezenţa la ediţia din acest an ?

V. C.: Pe 15 mai ne face o plăcută vizită renumitul dirijor Cristian Mandeal, protagonistul unui concert special dedicat împlinirii a 150 de ani de la naşterea compozitorului Richard Strauss. Un compozitor care,  după părerea mea încheie clasicismul în sensul cel mai autentic al cuvântului, în ceea ce priveşte potenţialul de creaţie muzicală cultă. Maestrul Mandeal a dorit să îmbogăţească puţin programul şi în deschidere va dirija Simfonia nr. 2 de Robert Schumann, pentru ca partea a doua să i-o dedice în exclusivitate creaţiei lui Strauss, cu lucrarea Burlesca pentru pian şi orchestră, cu prezenţa unei pianiste foarte talentate, Oxana Corjos, şi Poemul simfonic “Moarte şi transfiguraţie”.

Rep.: Facem ce facem şi nu scăpăm, de Alexandru Tomescu…

V. C.: Violonistul Alexandru Tomescu revine la Târgu Mureş cu un nou moment de excepţie, duminică, 18 mai, cu turneul său tradiţional Stradivarius. Va fi protagonistul unei seri camerale el fiind acompaniat de un pianist de renume din Rusia, Eduard Kunz, care se simte foarte bine în ţara noastră.

Rep.: Festivalul are menirea de a-i readuce acasă pe soliştii mureşeni apreciaţi în străinătate. Ce surprize aduce ediţia din acest an ?

V. C.: Maestrul Shinia Ozaki nu putea lispi din cadrul festivalui, care alături de pianistul mureşean Vizi Francisc vor fi protagoniştii concertului  de joi, 22 mai intitulat sugestiv “Un târgumureşean … laParis”. Am gândit acest titlu, Vizi fiind stabilit laParis, acest oraş fiind o capitală a culturii europene şi universale. Să ai un pianist mureşean care face carieră laPariseste un lucru cu care ne putem mândri. El revine acasă cu un program foarte greu, Concertul pentru pian şi orchestră de Bhrams, care sunt convins că va plăcea publicului. În final concertul va cuprinde o simfonie de Şostakovici, care, cu un aparat orchestral de care dispune Filarmonica nu poate să fie decât unul atractiv şi interesant.

Rep.: În fiecare an aduceţi şi momente inedite cu influenţe noi în muzica cultă. Ce aduce ediţia din acest an ?

V. C.: Avem în festival un proiect interesant, foarte bine venit şi pe care îl recomand,  este vorba de aşa numitul showbizz “J. S. Bach reinventat în cel mai ritmat spectacol multimedia” care va fi prezent pe scena Filarmonicii sâmbătă, 24 mai, protagonist fiind Toth Zoli. Pe lucrări semnate Bach face fel de fel de variaţiuni pe lucrarea renumitului compozitor şi orchestrator Adrian Enescu.

Rep.: Aniversările se ţin lanţ în acest festival…

V. C.: Pe 27 mai vom avea nn concert cameral susţinut de Octetul de suflători  al Filarmonicii prilejui de aniversarea celor 10 ani de existenţă. La Gala UNITER s-a putuit vedea ce cinste a făcut galei acest octet care fost prezent în scenă timp de patru ore, şi care împreună cu celelalte formaţii camerale ale Filarmonicii şi Coorul Mixt a încheiat această superbă gală care a fost prezentă în premieră la Târgu Mureş. Programul acestei seri este unul foarte variat, şi mă bucur că sunt doritori pentru promovarea acestui soi de muzică care a prins rădăcini încă de pe vremea luii Mozart, şi care iată că merge până în zilele noastre. Va fi un concert cameral aniversar care merită să fie ascultat.

Rep. Ca orice poveste frumoasă, festivalul are şi un punct final

V. C. La fiecare ediţie a festivalului  tradiţia este una extree de necesară, care trebuie respectată. Dacă ai un potenţial artistic cu două colective de primă mână , Corul Mixt şi Orchestra simfonică, atunci concertul de închidere al festivalului nu poate fi decât unul special, în care să aduci toate forţele artistice pe scenă. Acest lucru se va întâmpla joi, 29 mai, unde vom avea un dirijor din Turcia, actualmente stabilit în Ungaria, Alpasan Ertüngealp,  care are o carieră internaţională de prestigiu. Dar ceea ce este important este prezenţa renumitului violonist ucrainean Valeryi Sokolov, un nume extraordinar în violonistica contemporană. Va avea un program special, Concertul pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski, un eveniment care ne onorează pe deplin. Programul acestui concert  se încadrează într-un proiect pe care l-am susţinut din start, “Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” iniţiat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Prin acest proiect se doreşte promovarea creaţilor scrise în ultimii 50 de ani, şi anul acesta mă bucur că avem în deschiderea concertului pe renumitul compozitor clujean Cornel Ţăranu cu o lucrare foarte interesantă, Concerto breve nr. 2, o lucrare monumentală. Lucrările acestui compozitor se cântă în întreaga lume, inclusiv laNew Yorkşi în alte centre mari ale lumii, şi iată că se cântă şi la Târgu Mureş. Programul va culmina cu Poemul simfonic “Vltava” de Smetana şi Te Deum de Dvorak, o culminaţie a acestui festival interpretat de Corul Mixt  alături de soliştii noştrii, Buta Arpad şi Trozenr Kincso, care vor duce pe cele mai înalte culmi de bucurie şi de trăirte artistică sfârşitul acestui festival, cel al 44-lea al Zilelor Muzicale Târgumureşene. Mă gândesc deja la anul viitor când va fi o aniversare rotundă, 45 de ani, şi merită să ne bucurăm în fiecare lună mai de acest uriaş volum de lucrări muzicale ce se promovează la Filarmonica târgumureşeană.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE