Obligativitatea cardului de sănătate a fost amânată din nou Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 108 Vizualizări

Obligativitatea cardului de sănătate a fost amânată din nou

card sanatateObligativitatea cardului de sănătate a fost amânată din nou. În acest sens, asigurații care nu și-au ridicat cardurile de sănătate mai au la dispoziție aproximativ o lună, urmând ca din septembrie, acesta să devină obligatoriu.

Reglementările legale în vigoare privind prezentarea și utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate, precum și acordarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale prin utilizarea cardului național de către furnizori rămân nemodificate și după 1 august 2015. Acesta a fost anunțul făcut de către reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureș, care au transmis că pacienții trebuie să aibă asupra lor cardul de sănătate sau adeverința de asigurat în momentul în care solicită servicii medicale furnizorilor aflați în relație contractuală cu CAS Mureș. „La prezentarea unui cetățean pentru acordarea de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, furnizorii aflați în relație contractuală cu CAS Mureș vor solicita acestuia dovada calității de asigurat, respectiv cardul național de sănătate/adeverința de asigurat cu valabilitate de trei luni de la data emiterii care se eliberează în cazul celor care refuză cardul din motive religioase sau de conștiință/adeverința înlocuitoare a cardului național de sănătate, care se eliberează în cazul celor cărora li se va emite cardul duplicat și vor acorda serviciile medicale prevăzute în pachetul de bază (pentru asigurați), respectiv în pachetul minimal (pentru neasigurați)”, a transmis Camelia Monica Suciu președinte – director general CAS Mureș.

Cum se verifică calitatea de asigurat
Dacă pacientul nu poate prezenta furnizorului cardul de sănătate din motive tehnice sau pentru că nu a intrat încă în posesia lui, atunci se poate verifica calitatea de asigurat prin intermediul unei aplicații instalate pe site-ul CNAS.
„În situația în care persoana nu poate prezenta cardul, fie că nu a intrat în posesia lui, fie nu îl poate prezenta la furnizor sau din motive tehnice nu poate fi utilizat, se va proceda la verificarea calității de asigurat prin intermediul aplicației instalate pe site-ul CNAS. În cazul în care persoana figurează neasigurată, se vor acorda serviciile din pachetul minimal, iar pacientul va fi îndrumat către Casa de Asigurări de Sănătate pentru a întocmi procedurile necesare în vedere dobândirii calității de asigurat. În cazul în care persoana figurează asigurată, se vor acorda serviciile prevăzute în pachetul de bază. Pentru persoanele cărora nu li s-a emis cardul, se vor acorda serviciile medicale corespunzătoare în baza calității de asigurat/neasigurat, după caz”, a arătat Camelia Monica Suciu.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Vasile Ciurchea, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o intervenție la Digi24, că din luna septembrie cardul de sănătate va deveni „cu certitudine” obligatoriu. „Asigurații mai au foarte puțin timp să-și ridice cardurile, pentru că va veni data când va putea fi folosit doar cardul. (…) Nu vreau să dau o dată exactă, dar cu certitudine că luna septembrie va fi lună de folosire doar a cardului”, a explicat Vasile Ciurchea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE