FOTO: Expoziţia celor mai frumoase bălţate Simmental Agricultura
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 763 Vizualizări

FOTO: Expoziţia celor mai frumoase bălţate Simmental

1 AAproximativ 100 de exemplare din rasa Bălţata Românească de tip Simmental au participat, sâmbătă, în incinta sălii Manej a Depozitului de Armăsari, la o expoziţie de profil organizată cu ocazia Congresului Internaţional al Rasei Bălţată tip Simmental, manifestare care s-a derulat la Târgu-Mureş timp de două zile, între 7 şi 8 august.

Centru expoziţional al bovinei din România   

Organizatorii principali ai expoziţiei au fost Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia de Control Oficial a Producţiilor – ACTJM Mureş şi Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale din România. „Tot ce este astăzi aici, şi ce a fost ieri, a fost imposibil de realizat fără sprijnul colegilor de la Fedraţia Naţională a Crescătorilor de Bovine, unde de câteva luni avem alături de noi Organizaţia Naţională de Însămânţători din România. Acest pachet atât de necesar pentru activitatea noastră din fermă, Organizaţia de Însămânţări, Federaţia Naţională prin asociaţia din Mureş, este de fapt încununarea muncii noastre, a fermierilor”, a afirmat, în deschiderea expoziţiei, Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România. „Vreau să vă asigur că acesta este doar începutul. Aşa cum am mai spus, avem foarte multe târguri şi expoziţii pe domeniul agriculturii, dar le punem pe toate la grămadă. Vreau şi avem convingerea că împreună putem să realizăm singura expoziţie cu specific clar, pe zootehnie, pe vacă din România şi vrem ca acest lucru să rămână peren în Târgu-Mureş. Sperăm ca această minunată locaţie care există aiciă să o aducem la nivelul la care ar trebui să fie un centru expoziţional al bovinei din România”, a completat Claudiu Frânc.

1 prezidiu

Organizaţii profesionale importante

Unul din amfitrionii evenimentului a fost ing. Valer Sician, reprezentant al Organizaţiei Naţionale a Însămânţătorilor Artificiali şi director al companiei Semtest BVN Mureş. „Referitor la această mare sărbătoare, aş spune că de fapt sunt două sărbători, vineri a fost sărbătoarea organizaţiilor profesionale din România şi în numele Organizaţiei de Însămânţări Artificiale daţi-mi voie să felicit delegaţiile din Europa conduse de domnul secretar general al Federaţiei Europene, domnul Georg Rohrmoser, care alături de domnul doctor Aumann Johannis, reprezentantul Staţiunii de Însămânţări Artificiale din Bayern, şi alţi invitaţi de seamă din Germania şi Austria au făcut acest efort şi ne-au făcut bucuria de a fi astăzi alături de noi. Astăzi, la expoziţie, este ziua fermierilor şi ne dorim să arătăm că judeţul Mureş este capitala europeană a rasei Bălţate şi pot spune că acest fapt nu este întâmplător”, a spus, în aplauzele asistenţei, ing. Valer Sician. „Pot să spun că în Mureş avem trei din cele mai importante organizaţii profesionale, Semtest BVN Mureş, care se ocupă de genetică şi de reproducţie, şi aici veţi avea parte să vedeţi şi exemplare de la această unitate care lucrează de peste 40 de ani în acest domeniu. De asemenea, avem o organizaţie mai tânără, reprezentată de domnul preşedinte Iacob Boca, organizaţie care a arătat că ştie ce are de făcut în domeniul controlului oficial al producţiei, şi totodată aş aminti Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Sângeorgiu de Mureş reprezentată de domnul doctor Ioan Oroian, care de peste 40 de ani desfăşoară activitate pentru progresul genetic, pentru identificarea şi dezvoltarea de noi însuşiri ale acestei rase”, a adăugat ing. Valer Sician.

1 sician

Tradiţie bogată pentru judeţul Mureş

Tânărul director al companiei Semtest BVN Mureş a prezentat expoziţia alături de deputatul mureşean Kelemen Atilla, medic veterinar şi vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. „Mergem în urma unei tradiţii, tradiţia de zootehnie în judeţul Mureş a fost una foarte bogată. De 45 de ani, de când sunt medic veterinar de circumscripţie, la Circumscripţia Pănet, s-au găsit nişte procese verbale unde se arată că Asociaţia Fermierilor şi a Gospodarilor din Pănet în 1886 a trimis doi gospodari şi învăţătorul din sat, vorbitor de limba germană, chiar în localitatea Simmental, să cumpere doi tauri. De asemenea, în 1986, prima mare Conferinţă Europeană s-a organizat aici, la Târgu-Mureş, la care o contribuţie deosebită a avut-o cel care este şi astăzi printre noi, inginer Magdun Horea”, a menţionat Kelemen Atilla. „Este o reuşită extraordinară ce s-a făcut astăzi şi nu cred că a existat ceva care să nu servească scopului penru care s-a făcut expoziţia. Este un foarte bun început şi trebuie să continuăm, cu multă muncă, dăruire, pricepare şi cu genetica pe care Semtest BVN o asigură de ani de zile în judeţul Mureş, şi nu numai”, a concluzionat Kelemen Atilla.

1 georg

Felicitări din partea dr. Georg Rohrmoser

La ceremonia de deschidere a expoziţiei a participat şi dr. Georg Rohrmoser, secretarul general al Asociaţiei Europene de Bălţată, care i-a felicitat, deopotrivă, pe organizatori şi participanţi. „Dragi iubitori ai Bălţatei, crescători de vite din Mureş şi nu numai, vă transmit foarte călduros că noi, cei din Bavaria şi Austria, suntem onoraţi că am fost invitaţi să participăm la acest congres internaţional. Am petrecut două zile foarte interesante şi foarte instructive aici la Târgu-Mureş”, a spus dr. Georg Rohrmoser, care a catalogat apoi municipiul Târgu-Mureş drept „capitală a crescătorilor de Bălţată” şi i-a oferit prefectului judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, o cravată „cu bălţată”, cu sigla Asociaţiei Europene a Crescătorilor de Bălţată.

1 prefect

Fruntaşi la creşterea bovinelor

În discursul său, dr. Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş, a subliniat tradiţia deosebită pe care judeţul Mureş o are în rândul crescătorilor de bovine din România. „Sunt extrem de bucuros că am avut privilegiul să particip, începând de vineri, la primul congres internaţional al rasei Bălţată Românească de tip Simmental. De asemenea, sunt extrem de bucuros că locul ales pentru desfăşurarea acestui eveniment a fost judeţul Mureş, municipiul Târgu-Mureş. Nu este întâmplător, judeţul Mureş are un efectiv mare de bovine, e pe un loc fruntaş în ţară, avem Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Bovine, avem Semtest BVN, unităţi emblematice pentru creşterea bovinelor din România şi nu numai”, a punctat dr. Lucian Goga.

1 boca

Moment de cumpănă pentru zootehnia din România

Printre vorbitori s-a numărat şi Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureş, care a transmis mulţumiri echipei de organizare dar şi fermierilor participanţi, precum şi Consiliului Judeţean Mureş pentru sprijinul acordat. „Le mulţumesc şi colegilor mei de la asociaţie, a fost o muncă de organizare titanică, dar rezultatele se văd. E un început bun, chiar dacă sunt puţin supărat pentru că în momentul de faţă zootehnia din România se află în cădere totală”, a spus Iacob Boca, dezamăgit de reacţia pasivă a reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, care au spus „pas” evenimentului.

Genetică de vârf, la Semtest BVN

În cadrul expoziţiei a luat cuvântul şi dr. Lucian Hârceagă, care a vorbit despre posibilităţile de embriotransfer oferite de societatea Semtest BVN Mureş. „Prin biotehnologiile de reproducţie, pe lângă însămânţarea artificială, o cale mai rapidă de a ajunge la o genetică de vârf este transferul de embrioni, care are o tradiţie considerabilă în judeţul Mureş, astfel încât putem oferi crescătorilor de bovine şi această alternativă”, a afirmat dr. Lucian Hârceagă. „În ultima perioadă avem exporturi în China şi fermierii care doresc să intre în acest program ei sunt proprietarii embrionilor şi pot avea venituri financiare şi pe această cale”, a mai spus specialistul Semtest BVN în genetică de vârf.

1 ionica pop

Surpriza lui Ionică Pop

Una din surprizele expoziţiei a fost asigurată de fermierul Ionică Pop, proprietarul societăţii Ceragrim Ungheni, care a pus „la bătaie” un premiu special constând într-o viţică. Desemnarea norocosului câştigător s-a făcut printr-o extragere, iar viţica a intrat în posesia lui Francisc Mozer, unul din cei mai cunoscuţi crescători de bovine din Transilvania. „Ţinând cont că expoziţia a fost la prima ediţie, eu zic că a fost una reuşită, iar fermierii din judeţul Mureş au răspuns la solicitările noastre ca să participe. Sperăm ca la ediţiile viitoare să ne organizăm mai bine, să avem un număr cât mai mare de participanţi. Eu consider o reuşită şi îmi pare rău că cei din Ministerul Agriculturii nu au dat curs invitaţiei noastre, dar aşa se întâmplă la noi, în România, se pare că interesul pentru relansarea rasei Bălţată Românească de tip Simmental este mai mare în rândul fermierilor decât în cel al Ministerului Agriculturii”, a declarat Ionică Pop. „Firma noastră fiind una care se ocupă şi cu creşterea bovinelor, chiar una dintre cele mai mari, am hotărât să sponsorizăm premiul cel mare cu o viţică. Spre satisfacţia noastră, premiul a fost câştigat de un fermier mare din Satu Mare care suntem ferm convinşi că va avea grijă de ea aşa cum trebuie”, a adăugat proprietarul societăţii Ceragrim Ungheni.

La finalul expoziţiei, organizatorii au oferit diplome, trofee şi premii în bani câştigătorilor, după următoarea grilă: 600 lei pentru locul 1, 400 lei pentru locul 2, 300 lei pentru premiu special şi 200 lei pentru locul 3.

1 caseta

Câştigătorii expoziţiei

Marele premiu:

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Sângeorgiu de Mureş

Categoria „Vaci multipare”

Locul 1 – Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Sângeorgiu de Mureş

Locul 2 – Liviu Teban

Locul 3 – Liviu Teban

Categoria „Vaci primipare”

Locul 1 – Liviu Teban

Locul 2 – Doina Dan

Locul 3 – Alexandru Torkos

Categoria „Juninci gestante”

Locul 1 – Alexandru Torkos

Locul 2 – SC Karma SRL

Locul 3 – Liviu Dobrău

„Categoria „Tineret prăsilă”

Locul 1 – Liviu Dobrău

Locul 2 – SC Karma SRL

Locul 3 – SC Ceragrim SRL

Premii speciale

Anghel Luca – cel mai tânăr fermier

Toloş Gabor – cel mai vârstnic fermier

[zizigallery id=1720]

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE