Întoarcerea sașilor la Senereuș Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 667 Vizualizări

Întoarcerea sașilor la Senereuș

DSC_2608

Zeci de familii de sași emigrați în Germania înainte și imediat după Revoluția din 1989 au revenit în acest final de săptămână în satul mureșean Senereuș, comuna Bălăușeri.
Asociaţia Saşilor Senereuşeni din Germania (Mitglied des Verbandes der Siebenbureger Sachsen in Deutschland e. V. Munchen) a lansat o invitație, în data de 8 august, de la ora 11,00, la Întâlnirea Jubiliară a Saşilor Senereuşeni, organizată la 25 de ani de la plecarea saşilor din acest sat. Reuniunea fiilor satului aduce împreună, într-un cadru festiv, comunitatea locală actuală a satului, români și romi, și comunitatea săsească emigrată de-a lungul ultimelor decenii.

DSC_2599

Richard Jakobi, preşedintele Asociaţiei Saşilor Senereuşeni din Germania, a ținut să menționeze în discursul susținut în deschiderea evenimentului, despre ultima hotărâre luată anul trecut într-o şedinţă, conform căreia trebuie repetată întâlnirea organizată în 2005 cu jubileul de 10 ani, în ziua de 8 august, în Senereuş. Ca motto al jubileului a fost ales ”identitatea merită”. ”Noi dorim azi să celebrăm identitatea noastră la faţa locului, acasă, în vechea patrie. Evenimentele istorice din ultimii 70 de ani, în special cele de după 1990, după căderea regimului comunist, au schimbat situaţia politică şi social-economică enorm. Aproape întreaga Europă trăieşte în libertate şi democraţie. Astfel multe lucruri s-au schimbat în bine pentru majoritatea păturilor sociale, dar încă mai multe lucruri sunt încă de realizat şi de rezolvat, pas cu pas, cum scrie în cartea sa domnul preşedinte al României, Klaus Johannis” a declarat Richard Jakobi. În final a mai adăugat că este convins că vor fi găsite soluţii necesare pentru o viaţă mai bună şi mai fericită pentru toată lumea.

DSC_2595

Programul evenimentului a inclus întruniri în centrul satului, mese festive, ceremonii religioase, cântece și dansuri populare, port tradițional, bal, iar toţi participanţii au fost îmbrăcaţi în port popular şi au prezentat o serie de obiceiuri specifice, pe care s-au străduit să le păstreze de-a lungul timpului departe de locul natal.

Alfred Gross, vicepreşedinte al Asociaţiei Saşilor Senereuşeni din Germania, s-a simțit onorat de prezenţa participanțior la eveniment, care vizitează Senereuşul din dorinţa de a-și regăsi urmele trecutului. ”Mulţi dintre noi sunt născuţi, botezaţi şi confirmaşi în acest sat. Aici au copilărit şi au trăit până la maturitate. Totodată, strămoşii noştri, care aici şi-au desfăşurat întreaga viaţă, odihnesc în cimitirul satului, pe care îl vom vizita în cursul zilei de duminică” a declarat acesta.

Emigrare până la ultimul

După decenii petrecuți în străinătate, sașii din Senereuș, județul Mures, s-au reîntors timp de trei zile pe meleagurile natale pentru a participa la reuniunea fiilor satului. Atestat documentar încă din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, satul a fost populat aproape în întregime cu sași până în 1945, când populația săsească s-a diminuat simțitor, datorită plecării odată cu retragerea trupelor germane. De-a lungul timpului, satul a fost colonizat cu români din Țara Moților, iar după 1945, o parte dintre sași s-au reîntors acasă. Începând cu anul 1975 au început să emigreze, stabilindu-se în Germania, Austria, SUA, Canada și Olanda, astfel că până în 1990, peste trei sferturi dintre ei erau plecați peste hotare. După 1990 au plecat cu toții, din cele peste 200 de familii de sași, n-a mai rămas nici unul.

dobrica

Prezent la deschiderea manifestării, președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a transmis un mesaj de solidaritate sașilor care trăiesc în Germania, dar se simt acasă în Transilvania. ‘Transilvania este şi va rămâne, în funcţie de educaţia pe care o să o dăm copiilor noştri, locul din România în care toate popoarele –români, maghiari, saşi, ţigani – pot să îi spună „acasă”. Avem acest angajament, aveam această răspundere de a fi solidari şi de a încerca să ţinem legătura cu dvs. Într-adevăr în ultimii ani lucrurile parcă au început să se limpezească, parcă am început să fim conştienţi de patrimoniul pe care strămoşii dvs., strămoşii noştri, l-au lăsat Transilvaniei. Parcă am început să restaurăm şi să întreţinem ce ne-au lăsat strămoşii noştri şi cred că în următorii ani lucrurile vor merge şi mai bine în următorii ani. Cred că patrimoniul pe care îl avem în primul rând patrimoniul arhitectural, patrimoniul peisagistic, landscape-ul, cred că trebuie protejat mult mai bine‘ a declarat Ciprian Dobre. Totodată, a amintit faptul că, în acest an, Târgu Mureș, alături de Sighișoara și Sovata, și-a depus candidatura și intră în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, iar pentru a pune în valoare tot ceea ce a clădit Mureșul de-a lungul istoriei, are nevoie și de sprijinul comunității săsești. La final, Ciprina Dobre a adus o bucurie celor prezenți prin vestea existenței banilor necesari pentru reabilitarea celor 5 km de drum pietruit care duce în centrul din Senereuș, undeva la sfârșit de septembrie-octombrie vor porni lucrările, iar de Sfântul Niculaș se estimează că va fi finalizat primul strat.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE