Schimbarea începe cu tine! Cum vor realiza acest lucru 28 de copii, la ProEtnica XIII Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 147 Vizualizări

Schimbarea începe cu tine! Cum vor realiza acest lucru 28 de copii, la ProEtnica XIII

forum28 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, din localitățile Seleuș, Daneș, Boiu și Albești, ce provin din familii defavorizate, vor juca piese de teatru forum, în fiecare seară, de joi până duminică, de la ora 19.00, la Centrul de Informare Turistică, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă comunitățile, de la hărțuirea sexuală, violența împotriva femeilor, rasismul și traficul de persoane. Demersul are loc în cadrul Festivalului ProEtnica XIII și reprezintă o altă noutate a ediției din acest an.

Actorul și regizorul Nelu Roman i-a pregătit pe acești copii și a declarat joi, 20 august, că anul acesta, spre deosebire de alți ani, s-au pus în dezbatere patru teme importante, probleme cu care se confruntă aproape toată lumea.

Ca o noutate în ProEtnica, anul acesta a fost introdus și teatru forum. Acum câțiva ani s-a mai întâmplat ceva asemănător, doar că atunci dezbăteam o singură temă. Noutatea se referă la faptul că acum sunt în dezbatere patru teme. Aceste patru teme au fost abordate din punct de vedere al teatrului forum cu tineri mai mult sau mai puțin dezavantajați social, din patru comune limitrofe ale Sighișoarei: Seleuș, Albești, Daneș și Boiu. Acești tineri au vârste cuprinse între 8 și 16 ani, deci sunt copii și adolescenți. Așa cum teatru forum își propune încă de la începuturi, ei vor aborda subiectele: hărțuirea sexuală, violența împotriva femeilor, rasismul și traficul de persoane. Acestea sunt probleme cu care nu se confruntă doar comunitatea respectivă, ci sunt probleme cu care ne confruntăm cu toții”, a declarat actorul și regizorul de teatru Nelu Roman, expert teatru forum.

O importanță mai mare acordată problemelor de ordin social

Nelu Roman a specificat că trebuie acordată o atenție mai deosebită acestor probleme de ordin social. În altă ordine de idei, ele sunt recunoscute, însă nu sunt suficient dezbătute. „Am crezut necesar să abordăm aceste probleme, pentru că în comunitățile din care provin acești copii și tineri se lucrează foarte rar în acest domeniu. Vreau să vă spun că am avut foarte multe discuții cu ei înainte de a ne apuca și de a trece la treabă efectiv, adică la construcția de teatru forum și la exercițiile necesare pregătitoare pentru teatru forum. Cred că aceste discuții le-a prins foarte bine și nu doar lor. Am o experiență destul de vastă în teatru forum și constat cu uimire faptul că și în comunitățile destul de evoluate întâmpinăm probleme de comunicare și probleme de ordin social. Ele sunt recunoscute, însă nu sunt suficient dezbătute, abordate, discutate”, a explicat Nelu Roman.

Schimbarea nu se face fără tine”

Astfel, în urma acestor piese de teatru, dezbateri și discuții se dorește creșterea nivelului de conștientizare, iar după festival să fie jucate piesele și în satele din care provin copiii. Teatrul forum are ca deziderat cheia schimbării, iar cei care vor participa, în aceste zile, la sesiunile de teatru forum sunt invitați să intervină și să schimbe cursul situația. „Pe noi ne interesează tare mult ce rămâne în urma acestor exerciții. Acest tânăr cu care lucrăm, acest copil, dacă ajunge la nivelul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă, noi ne-am declara arhimulțumiți, nu mulțumiți. Scopul nostru este să ajungem în punctul în care să încercăm să-l facem pe tânăr să conștientizeze că dacă nu ia atitudiune și evită problemele de tot felul, nu face nimic. Teatru forum este un gen de teatru proactiv, nu numai interactiv. Încearcă să determine publicul să intervină în piesa de teatru și să schimbe situație, iar astfel să-l facă pe spectator să înțeleagă faptul că dacă stă deoparte lucrurile nu se schimbă. Avem un deziderat al teatrului forum, care spune că acesta reprezintă cheia schimbării sau că schimbarea nu se face fără tine. Sperăm că odată construite și jucate piesele de teatru ele să poată fi jucate și în comunitățile lor. Acesta este gândul meu, ca aceste spectacole să fie prezentate inclusiv în satele de unde provin acești tineri”, a arătat Nelu Roman.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE