Aroma dulce a naturii adusă de „Fructele de pădure Chihereana” Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 388 Vizualizări

Aroma dulce a naturii adusă de „Fructele de pădure Chihereana”

DSC_0472Printre producătorii locali prezenţi la sărbătoarea comunei Chiheru de Jos s-a numărat şi cea a afacerii de familie reunită sub titulatura „Fructe de pădure Chihereana”. Afacerea este administrată de familia Inţa din Chiheru de Jos alături de familia Marcu, cei care pun în valoarea fructele de pădure şi petalele de trandafiri din zona Chiherului. „În primăvara lui 2014 am înfiinţat prima cultură de cătină albă pe o suprafaţă de 24 de arii, aici în Chiheru de Jos. În toamna aceluiaşi ani am revenit cu 88 de arii de trandafiri de dulceaţă, coacăze negre şi mure. Acesta este primul an de după plantare, chiar dacă am avut o plantare de primăvară şi una de toamnă, cu singura cultură pe rod, respectiv trandafirii de dulceaţă pentru acest an. Am sărit de 200 de kilograme producţie, şi foarte greu să duci într-un regim eficient atâta vânzare vrac, astfel că 100 de kilograme le-am rezolvat vrac pe parte de procesatori locali şi naţionali , iar cu 120 de kilograme ne-am dus pe partea de procesare”, ne-a declarat Lucian Inţa, reprezentant „Fructe de pădure Chihereana”, afacere de familie în nişa fructelor de pădure şi a trandafirului de dulceaţă .

Portofoliu de produse

Oferta produselor este una bogată, respectiv sirop, dulceaţă, ulei, oţet şi trandafirată, expuse spre vânzare la „Zilele Comunei Chiheru de Jos”. „Am dorit să venim pe piaţă cu şase produse. Am reuşit doar cu cinci, respectiv sirop şi dulceaţă prin procesare la cald, în special prin fierbere, trandafirată, ulei şi oţet. Uleiul e preparat pe bază de ulei de măsline extra virgin cu adaos în triplă macerare de 30 % de petale de trandafiri, iar oţetul are la bază oţetul de mere produs la Batoş. Am fi dorit să ajungem şi la apa de trandafir, dar depindem de timpul şi gestionarea muncii pentru a face faţă culturilor, noi fiind un mic business de familie cu resurse , în special de muncă, limitate. Aşa de face că amânăm apa de trandafiri pentru anul viitor, când în paralele ne intră pe rod două dintre celelalte trei culturi, coacăzul negru şi murul. Acestea vor fi valorificate parţial vrac, sirop dulceaţă şi vin, în ce priveşte coacăzul, iar la mure, vrac, precum şi sirop şi dulceaţă”, spune Lucian Inţa.

Efecte terapeutice

În afară de gust, produsele obşinute din petalele de trandafiri aduc şi efecte terapeutice, după cum afirmă Lucian Inţa. „Dacă vorbim despre petalele de trandafir şi am deschide o carte de medicină, cred că îi sunt alocate suficiente pagini încât să-i acordăm atenţia cuvenită. Dar ne restrângem la esenţialul, ca şi compoziţie. Aici mă refer cantitatea enormă de antooxidanţi, multiminerale, multivitamine, iar ca şi beneficii, ele sunt excelente în ce priveşte sistemului nervos central şi asupra tuturor aparatelor organismului uman, digestiv, circulator, respirator, excretor şi reproducător. Cred că e mai mult decât arhisuficient să remarcăm calităţile, beneficile şi proprietăţile petalelor de trandafiri”, afirmă Lucian Inţa.

Test de piaţă

La bunul mers al afacerii se îngrijesc cei din familia Inţa alături de  familia Marcu, care se bucură de succes în chiar primul an de la prima cultură aflată pe rod. „La această afacere de familie lucrăm în permanenţă şase persoane, eu, mama, soţia, sora, soacra şi partenerul meu Gabriel Marcu alături de soţia. Pe parte de absolut orice mă ocup eu şi Gabi, pe parte de vânzare se ocupă mama Olivia şi sora Adina, iar pe partea de procesare se ocupă soţia şi soacra. Suntem persoane fizice care dăm un test de piaţă în materie de culturi. Ne alocăm doi, trei ani să vedem în ce formă finală de firmă autorizată venim, astfel să vedem dacă venim şi pe parte de procesare autorizată sau rămânem ca şi o verigă secundară şi mergem mai mult pe producţie de flori şi fructe. După primul an putem spune că suntem în grafic, avem o „abatere” de la estimărilor noastre cu maxim 5-10 % în favoarea noastră. În concluzie putem spune că a fost un 2015 excelent”, declară Lucian Inţa.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE