Cariera de argilă Mureşeni, subiect închis pentru Primărie Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 525 Vizualizări

Cariera de argilă Mureşeni, subiect închis pentru Primărie

argilaMinistrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Graţiela Leocadia Gavrilescu, a răspuns unei interpelări a senatorului Marius Paşcan în care se precizează că Primăria municipiului Târgu-Mureş nu are niciun temei legal prin care să preia cariera de argilă Mureşeni, deţinută de societatea Kronberger Grup SA, metamorfozată în SC Sastuc Investment Management SA.

Paşcan: „Zona respectivă, focar de infecţie”

În interpelarea adresată Guvernului României în data de 29 iunie 2015, senatorul Marius Paşcan a arătat că de mai mulţi ani Primăria şi Consiliul Local al municipiului Târgu-Mureş efectuează demersuri pentru preluarea în patrimoniul oraşului a terenului aferent fostei cariere de argilă de pe strada Gheorghe Doja nr. 193. „Fosta exploatare este nefuncţională din anul 2011 şi până în prezent, iar societatea care deţine licenţa de exploatare nu beneficiază şi nici nu a solicitat avize de mediu din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului Mureş. Zona respectivă a devenit un focar de infecţie, din cauza depozitării de deşeuri şi există pericolul de surpare şi alunecre a terenului din zona exploatărilor”, a precizat Marius Paşcan, potrivit căruia municipalitatea intenţionează „promovarea unui proiect prin care, în cavitatea formată în urma excavaţiilor şi a exploatării argilei, să fie amenajat un depozit pentru deşeurile inerte, rezultate în urma procesului de compactare şi ambalare”.

Ministrul Mediului: „Lucrările sunt în desfăşurare”

Interpelarea senatorului Marius Paşcan a fost întâmpinată de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, care a subliniat că în cazul carierei de argilă Mureşeni „în prezent se realizează lucrările prevăzute în Planul şi Proiectul tehnic de refacere a mediului” şi că la solicitarea din iulie 2014 a Administraţiei Domeniului Public din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş nu e emis niciun act de reglementare referitor la depozitarea temporară a deşeurilor inerte şi a baloţilor de deşeuri pe amplasamentul carierei de argilă a fostei fabrici de cărămizi. „Autorităţile pentru protecţia mediului nu au atribuţii privind delegarea de personal care să sprijine procedurile de preluare a unui imobil concesionat de o societate, în patrimoniul altei societăţi sau autorităţi. Procedura de încetare a unei concesiuni miniere este prevăzută de Legea minelor nr. 85/2003. În cazul activităţilor de exploatare resurse minerale, obligaţiile de mediu sunt stabilite în Planul şi proiectul de refacere a mediului, plan prevăzut de Legea Minelor nr. 85/2003 ca anexă la licenţa de concesionare minieră. În cazul carierei de argilă Mureşeni, planul şi proiectul de refacere a mediului, inclusiv garanţia financiară, au fost avizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, iar lucrările, conform informaţiilor primite, sunt în desfăşurare. La terminarea lucrărilor, SC Kronberger Grup SA, deţinătorul licenţei de exploatare, are obligaţia să recepţioneze lucrările prevăzute în proiectul tehnic de refcere a mediului, în conformitate cu legislaţia de mediu în vigoare”, se menţionează în răspunsul semnat de ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE