Îngrijorător: „majoritatea pacienților diagnosticați cu HIV nu se simt în siguranță” Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 201 Vizualizări

Îngrijorător: „majoritatea pacienților diagnosticați cu HIV nu se simt în siguranță”

hivPreședinta Asociației de Părinți cu Copii Seropozitivi „Benone” din Tîrgu Mureș, Maria Vereș, a declarat, ieri, într-o conferință de presă prilejuită de Ziua Mondială de Luptă Anti-SIDA, că studiile efectuate recent arată că persoanele infectate cu HIV sunt cele mai expuse riscului de discriminare în România și că majoritatea pacienților seropozitivi nu se simt în siguranță.

„Aș invita comunitatea târgumureșeană la deschidere, înțelegere și toleranță. Problematica HIV/SIDA este una reală, iar persoanele seropozitive există. Ele au dreptul la viață normală. Un raport recent al CNCD arată că populația consideră că persoanele infectate cu HIV sunt cele mai expuse riscului de discriminare din România. Alt studiu efectuat de conf. univ. dr. Florin Lazăr pe un eșantion format exclusiv din pacienți diagnosticați cu infecția HIV arată că 63,7% dintre aceștia nu se simt în siguranță. Nu-și asumă statutul de seropozitivi, ba dimpotrivă fac orice ca să țină secret. 48,1% se simt afectați de atitudinea celor din jur, iar 29,2% au primit insulte și injurii, în 2015, 24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale. În acest context, îi îndemn toți oamenii la toleranță, să fie informați cu privire la infecția HIV și la modalitățile de transmitere, să aibă o atitudine responsabilă și deschisă față de persoanele infectate cu HIV”, a declarat Maria Vereș, citată de Agerpres.

Ea a spus că la nivel național există 13.277 de persoane seropozitive în evidență, iar în urmă cu un an numărul lor era de peste 12.000.
Reprezentanta Direcției de Sănătate Publică Mureș, Florina Mănișor, a afirmat în același cadru că în România, în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2015, au fost depistate 333 de cazuri noi de HIV/SIDA confirmate, iar în județul Mureș s-au semnalat trei cazuri noi. „În județul Mureș în perioada februarie 1990 erau 590 de cazuri, în 2014 erau 29 de cazuri, iar până în 31 octombrie 2015 au fost 3 cazuri. Numărul de decese 331 în februarie 1990, în 2014 au fost 6, iar în 2015 au fost înregistrate 4 decese până la 31 octombrie”, a arătat Florina Mănișor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE