„Arta în suflet de medic”, expoziție specială la UMF Tîrgu-Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 2100 Vizualizări

„Arta în suflet de medic”, expoziție specială la UMF Tîrgu-Mureș

1La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu-Mureș, 16 medici, farmaciști și studenți și-au expus marți, 8 decembrie, în cadrul ediției a doua a expoziției de artă plastică „Arta în suflet de medic”, lucrările, care au reprezentat un dialog bazat pe pictură, sculptură, grafică, fotografie și poezie.

Într-o seară liniștită de marți, medicii, farmaciștii, studenții și apropiații acestora au luat parte la un moment special și anume vernisajul expoziției „Arta în suflet de medic”, manifestare organizată în cadrul Zilelor UMF Tîrgu-Mureș.
3Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, s-a arătat impresionat de lucrări, întrebându-se dacă s-ar putea face vreo diferențiere între lucrările artiștilor profesioniști și cele ale artiștilor care creează doar în timpul liber, de dragul artei și al frumosului. „Această expoziție se află la ediția a doua și putem spune că are deja o mică tradiție. Bucuria mea are două motive. În primul rând, observ că printre expozanți, alături de cei pe care-i cunoașteam deja, în acest cerc destul de select al celor cu preocupări artistice au apărut și nou-veniți care demonstrează că au și alte preocupări în afara celor de a trata bolnavi, de a-i învăța pe alții, de a scrie, de a cerceta, de a publica. Prin urmare, nou-veniții în această expoziție, mai ales dacă sunt mai tineri, constituie o plusvaloarea pe care trebuie s-o apreciem. În al doilea rând, mă întreb câți dintre noi putem face o diferențiere clară între artiști profesioniști și artiști „de timp liber”. Probabil că un critic de artă ar face acest lucru, dar dacă nu ne-am găsi în interiorul UMF-ului, dacă n-am ști după afiș că este o expoziție a medicilor, a farmaciștilor și a studenților din UMF Tîrgu-Mureș, nu sunt foarte sigur că am reuși să facem diferența dintre artiștii profesioniști, recunoscuți de critică, de autoritățile artistice competente, și artiștii care astăzi expun la UMF. Prin intermediul acestor producții de artă plastică vedem cât de heterogenă este Universitatea, în sensul frumos și constructiv și este evident că din oameni diferiți nu pot să iasă decât producții artistice diferite, care au însă ca element comun, sensibilitatea”, a subliniat, în deschiderea expoziției, rectorul UMF Tîrgu-Mureș.
Rectorul a afirmat că oamenii ar trebui să sfințească prin ceea ce fac, locul unde trăiesc, sa îi dea culoare și personalitate iar dacă această filosofie de viață ar fi în fiecare persoană, atunci lumea ar fi cu siguranță mai bună, mai bogată și mai frumoasă. „Cred cu tărie că un medic, un farmacist trebuie să fie un om multilateral. Din păcate, se pierde destul de mult din acest atribut pe care medicii îl aveau pe vremuri. Din acest motiv, atunci când mai găsim asemenea semințe, ele trebuie udate, cultivate și aduse în față. Mă bucur de ceea ce se întâmplă astăzi, în UMF”, a mai transmis prof. dr. Leonard Azamfirei.

2„Dacă vrei să trăiești cu adevărat, iubește, luptă, creează…”

Prof. dr. Simona Gurzu a transmis că arta în medicină și medicina în artă sunt noțiuni ale căror întrepătrundere naște o minune, „sunt ceea ce te reprezintă, îți dă viață, te ajută să înaintezi în furtună și să zâmbești din tot sufletul când ești fericit”. E a mai spus că arta în medicină și medicina în artă reprezintă combinația care diferențiază normalul de creativ, banalul de divin și plafonarea de sublim. „Dacă vrei să trăiești cu adevărat, iubește, luptă, creează și, cel mai important, rămâi tu, așa bun, nativ și desăvârșit de frumos. Haideți să privim adânc în noi și să lăsăm răul să se transpună în minunea unei creații, oricare ar fi ea. Doar așa vom avea o lume mai bună sau ne vom face existența mai frumoasă și e destul. Vă doresc să vă bucurați de minunea din suflet de medic”, a menţionat prof. dr. Simona Gurzu.

4„Expozanții și-au deschis sufletul pentru a scoate tot ce poate fi mai frumos”

Cât despre nobila profesie pe care o practică zilnic medicii, prof. dr. Simona Gurzu a arătat că uneori mai apare nevoia de evadare din cotidian și firesc și dorința de cufundare într-o realitate în care contează doar sufletul. „Atunci când lucrăm cu pacienții sau când stăm în spatele microscopului, fiecare dintre noi simțim de fiecare dată nevoia de a evada din firesc, din normalitate, de a lăsa cotidianul la o parte și de a ne cufunda într-o realitate paralelă, în care contează doar sufletul, doar liniștea dincolo de aparențe, doar frumosul, pacea și, de ce nu, desăvârșirea unui talent nativ, necosmetizat, a unei trăiri brute, dar minunat de perfecte. Medicina este o artă, spunea Hipocrate, și de aceea în cea mai mare parte medicii sunt consumatori de artă. În seara aceasta, avem de-a face cu altceva. În seara aceasta, 16 expozanți și-au deschis sufletul pentru a scoate de acolo tot ce poate fi mai frumos”, a transmis prof. dr. Simona Gurzu.

7

8

6

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!