Home / Sanatate / Cum ne ferim de virozele respiratorii

Cum ne ferim de virozele respiratorii

12010682_726699504129103_7982773744126971390_oNoul an a venit cu temperaturi scăzute în termometre, după care vremea s-a încălzit brusc și ne-am trezit cu temperaturi mai ridicate decât limita normală. Acest lucru a favorizat instalarea virozelor respiratorii, însă la Tîrgu Mureș situația a fost ținută sub control, susțin medicii de familie, care nu s-au confruntat cu o creștere a virozelor respiratorii în această perioadă. A crescut, în schimb, numărul consultațiilor, însă acest lucru e firesc la început de an.

„În această perioadă, numărul virozelor respiratorii nu a crescut, deși sunt variațiile acestea de temperatură. Avem un număr mai mare de consultații, pentru că așa se întâmplă în fiecare an, în luna ianuarie. În general, la primele semne ale bolii, pacienții se prezintă la cabinet, deci nu avem multe cazuri care să necesite un tratament mai complex. Am avut într-adevăr câteva cazuri de pneumonii la persoanele vârstnice”, a precizat dr. Cornelia Jucan, medic de familie.

Ce ne recomandă specialiștii
Medicii recomandă alimentaţia bogată în vitamine şi minerale, respectarea regulilor de igienă personală, aerisirea frecventă a încăperilor, precum și evitarea aglomerărilor şi a contactului cu persoanele bolnave. Potrivit acestora, în caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele indicații: izolarea la domiciliu, anunţarea imediată a medicului de familie și evitarea automedicaţiei. La sfârșitul anului trecut, mureșenilor li s-a administrat vaccinul antigripal, însă medicii spun că a scăzut numărul persoanelor care solicită vaccinul antigripal.
„Am primit un număr destul de redus de doze de vaccin antigripal. Vaccinarea am făcut-o la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. La început, a fost o atitudine pro vaccinare și în acest sens. Acum, numărul persoanelor care ne-au solicitat vaccin antigripal a scăzut. Vaccinarea antigripală, mai ales la persoanele cu risc, cum sunt pacienții cu boli cronice sau persoanele în vârstă, este binevenită”, a afirmat medicul de familie.
Se recomandă stilul de viață echilibrat, cu mișcare în aer liber. „În primul rând, trebuie să ne îmbrăcăm adecvat temperaturii de afară, nu prea înfofoliți când e mai cald afară, nici prea lejer când e mai rece. O alimentație bogată în vitamine, un aport caloric în funcție de activitatea fiecărei persoane”, a arătat dr. Cornelia Jucan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Dr. Vass Levente: „Sustenabilitatea sistemului public de sănătate este un deziderat pentru mine”

Dezvoltarea centrului de mari arși la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este aproape …