FOTO: Simpozionul DAFCOCHIM – Soluţii inovatoare la preţuri competitive pentru fermieri Agricultura
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1787 Vizualizări

FOTO: Simpozionul DAFCOCHIM – Soluţii inovatoare la preţuri competitive pentru fermieri

1ACea de-a cincea ediţie a Simpozionului DAFCOCHIM pentru fermieri s-a desfăşurat între 12 şi 15 ianuarie, în splendida locaţie asigurată de Hotelul Saliris Resort din Egerszalok (Ungaria), în prezenţa a aproximativ 200 de invitaţi din opt judeţe ale Transilvaniei. Şi în acest an, invitaţii au fost întâmpinaţi cu prietenie de gazdele evenimentului, Liviu Cojoc şi Radu Fodor – administratorii companiei DAFCOCHIM Târgu-Mureş, precum şi de echipa DAFCOCHIM AGRO, coordonată de inimosul Marinel Ştefan. Din programul simpozionului nu au lipsit prezentări de produse şi oferte pentru fermieri aduse de reprezentanţi de top ai multinaţionalelor producătoare de inputuri, precum şi spa, socializare şi momente de folclor autentic, acestea consolidând ideea că DAFCOCHIM a fost, este şi va rămâne partenerul de nădejde al fermierilor transilvăneni.

Relaţii tradiţionale cu fermierii şi furnizorii de inputuri

Trăinicia parteneriatului cu fermierii transilvăneni, dar şi cu furnizorii de inputuri, a fost subliniată de Liviu Cojoc, administrator al companiei DAFCOCHIM. “Împreună cu echipa DAFCOCHIM am vrut doar să spunem “Mulţumesc” pentru încredere şi foarte buna colaborare de până acum, atât fermierilor cât şi firmelor furnizoare de imputuri prezente – Bayer CropScience, BASF, Dow AgroSciences, Azomureş, Pioneer. Relaţiile nostre, atât cu fermierii cât şi cu marile concerne multinaţionale sunt perene, dacă vreţi le puteţi numi şi tradiţionale! În curtea DAFCOCHIM găsiţi cele mai inovatoare soluţii de protecţia plantelor, îngrăşăminte minerale, biologice şi foliare, precum şi seminţe de foarte bună calitate, la preţuri competitive şi în condiţii contractuale flexibile”, a subliniat Liviu Cojoc. “DAFCOCHIM este o companie sănătoasă din punct de vedere financiar, credibilă în faţa marilor producători de imputuri din lume, iar aceste virtuţi se datorează în mare măsură şi seriozităţii fermierilor cu care colaborăm. La fiecare început de an ne propunem să nu dezamăgim colaboratorii noştri, atât din aval, fermierii, cât şi din amonte, furnizorii de imputuri, numai aşa putem consolida perenitatea relaţiilor noastre”, a adăugat Liviu Cojoc.

Mulţumiri agricultorilor şi furnizorilor de inputuri

Acelaşi mesaj pozitiv, de consolidare a relaţiei cu fermierii şi cu principalii producători de inputuri, a fost transmis de Radu Fodor, administrator al companiei DAFCOCHIM. “Ca în fiecare început de an, le mulţumim fermierilor pentru încrederea arătată în parteneriatul cu DAFCOCHIM şi pentru colaborarea din 2015 şi le dorim să aibă parte de recolte cât mai bogate în acest an. De asemenea, transmitem mulţumiri şi reprezentanţilor companiilor Azomureş, BASF, Bayer CropScience, Dow AgroSciences şi Pioneer pentru colaborarea avută în beneficiul agricultorilor din Transilvania”, a afirmat Radu Fodor.

1B

Seriozitatea, secretul succesului

Echipa DAFCOCHIM AGRO a fost condusă şi de această dată de Marinel Ştefan, director comercial, care a mulţumit fermierilor pentru parteneriatul durabil cu DAFCOCHIM. „Manageriez business-ul de agricultură împreună cu domnii Radu Fodor şi Liviu Cojoc. Vreau să vă mulţumesc de două ori că sunteţi alături de noi astăzi, o dată pentru că sunteţi la cea de-a cincea ediţie a tradiţionalului simpozion organizat în Ungaria, totodată pentru că în acest an societatea noastră împlineşte peste 20 de ani de agricultură, fiind una dintre puţinele firme care a reuşit să reziste pe piaţă timp de 20 şi ceva de ani. Toate acestea s-au putut întâmpla datorită faptului că sunteţi alături de noi şi dumneavoastră. Succesul nostru se datorează şi dumneavoastră”, a menţionat Marinel Ştefan.

222

Din echipa de vânzări coordonată de Ştefan Marinel au făcut parte: Bogdan Chiru, Rareş Suciu, Ştefan Liviu, Oana Olimpiu, Ilie Coroja şi Oana Moldovan. De asemenea, echipa DAFCOCHIM a fost întregită de Camelia Laslo – jurist, Ovidiu Laslo – director economic, Monica Ştefan – contabil, Alina Oltean – contabil şi Szasz Jozsef – director la Divizia Chimice.

Mesaje pozitive din partea multinaţionalelor

Punctul forte al Simpozionului DAFCOCHIM a fost reprezentat de prezentările interactive de produse, pregătite cu profesionalism de conducerile companiilor multinaţionale BASF, Bayer CropScience, Dow AgroSciences şi Pioneer.

1C

„Sunt onorat să fiu din nou alături de dumneavoastră, suntem prezenţi la a patra ediţie a Simpozionului DAFCOCHIM. Aş vrea să le mulţumesc în primul rând organizatorilor, domnilor Liviu Cojoc şi Radu Fodor, pentru invitaţie şi pentru parteneriat, şi bineînţeles şi lui Marinel Ştefan pentru organizarea impecabilă, ca în fiecare an. Noi, compania BASF, am dori să vă mulţumim pentru parteneriat, suntem printre principalii jucători de pe piaţa de pesticide din România şi suntem în această poziţie şi datorită dumneavoastră, datorită încrederii pe care aţi arătat-o produselor noastre”, a punctat Liviu Bădărău, director naţional de vânzări BASF.

1D

„Remarc organizarea acestui simpozion, care este ireproşabilă. E a treia ediţie la care participă compania Bayer şi în fiecare an lucrurile au mers aşa cum au trebuit şi sunt la cel mai ridicat nivel. Mulţumim conducerii DAFCOCHIM pentru acest lucru, pentru că ne oferă posibilitatea de a participa şi de a reprezenta soluţiile pe care le avem în faţa dumneavoastră. De asemenea, doresc tuturor un an 2016 mai bun decât 2015, cu precipitaţii, fără probleme mari, fără excese şi fără schimbări climatice bruşte”, a precizat Mihai Gheorghe, director comercial Bayer CropScience.

1E iulia

„Ne aflăm la un eveniment emblematic pentru DAFCOCHIM. Mulţumesc şi eu pentru invitaţia la acest eveniment emblematic, dar şi deosebit, presărat cu foarte multe momente frumoase. Am asistat la un maraton de prezentări realizate de mari nume din domeniu care au venit aici pentru a prezenta noutăţile, ocazie cu care s-au auzit de mai multe ori expresiile „cel mai bun produs”, „cea mai bună producţie”, „cel mai larg spectru”. Într-adevăr, toate produsele prezentate sunt produse de calitate, de mare performanţă, cu ani mulţi de cercetare în spate şi foarte mulţi bani investiţi, investiţii care continuă pentru că nu ne putem opri. Dumneavoastră, fermierii, aveţi un rol foarte important, să alegeţi cele mai bune şi mai potrivite soluţii pentru dumneavoastră. Aveţi un partener de nădejde, cel mai bun partener din Transilvania, DAFCOCHIM”, a menţionat Iulia Nicola, director general Dow AgroSciences.

1F

„Mulţumim pentru că suntem alături de dumneavoastră celui mai de bază partener din Transilvania al companiei noastre, şi anume Dafcochim, care de câţiva ani buni ne oferă această posibilitate să putem să fim alături de dumneavoastră, să prezentăm produsele pe care vi le oferim în fiecare an şi produsele pe care dorim să vi le oferim în anul viitor. De ce? Pentru a obţine producţii mari pe hectar şi asta nu înseamnă altceva decât să avem mai mulţi bani în buzunar cu toţii”, a afirmat Maria Cîrjă, director marketing România şi Moldova în cadrul Pioneer.

Articole detaliate despre produsele prezentate de reprezentanţii companiilor multinaţionale BASF, Bayer CropScience, Dow AgroSciences şi Pioneer vor fi disponibile în ediţiile viitoare ale cotidianului Zi de Zi.

1G azo

Azomureş, brand care a cucerit Ardealul

În premieră la Simpozionul DAFCOCHIM, pe lista companiilor care au susţinut prezentări s-a aflat şi cel mai important producător de îngrăşăminte din România, combinatul Azomureş din Târgu-Mureş, reprezentat de Călin Pop, director comercial. „Se cuvine să felicităm echipa DAFCOCHIM pentru că are multe depozite şi o relaţie foarte bună cu fermierii”, a spus, în debutul prezentării, Călin Pop.

Reprezentantul combinatului Azomureş a punctat apoi rolul esenţial jucat de reţeaua de distribuţie a produselor şi a anunţat că top-managementul Azomureş are ca obiectiv de viitor valorificarea întregii producţii pe piaţa autohtonă. „De aproape patru ani, de când Ameropa a cumpărat Azomureş, s-a consolidat un sistem de distribuţie care astăzi pune la dispoziţia fermierilor, la orice oră din zi şi din noapte, toate produsele pe care le facem în combinat. Sistemul nostru de distribuţie are două ţinte principale: să aveţi întotdeauna produsele noastre la dispoziţie şi pe de altă parte să le aveţi la costul cel mai mic. Zilnic livrăm 4.000 de tone”, a menţionat directorul comercial al combinatului Azomureş. „Pe vremea când Azomureş aparţinea unor proprietari turci totul se exporta. Ţinta era exportul. De când a apărut Ameropa, s-a inversat scara valorilor pentru noi şi mi-aş dori să vând în România tot ce putem produce. Numai în România aş vrea să vând. Am crescut de la 41% produse Azomureş din totalul producţiei vândute în România, iar astăzi suntem la 75%. Ţinta noastră este ca 100% din ce producem noi să se vândă în ţară. De asemenea, dacă noi am vinde tot ce producem în România, încă ar avea loc şi importurile. Aşa e piaţa astăzi. În Transilvania se folosesc preponderent produse româneşti şi Azomureş este un brand care a cucerit Ardealul. Foarte puţine importuri ajung în Ardeal”, a completat Călin Pop.

O altă temă importantă din prezentarea directorului comercial al combinatului Azomureş a constituit-o parteneriatele derulate cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, respectiv cu Amazone. „În ultimii ani, am început să facem şi consultanţă de specialitate. Avem agronomii noştri, avem un contract de asistenţă Facultatea de Agronomie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, vom continua să fim un partener pentru fermierii din România. Singuri, şi totodată prin distribuitorii pe care îi avem. Am început un parteneriat şi cu Amazone, am standardizat toate produsele noastre împreună cu Amazone, le găsiţi pe site-ul Amazone şi în broşurile Amazone. Produsele sunt clasificate în funcţie de granulaţie, de greutate, de modul în care aveţi nevoie să împrăştiaţi produsele pe teren. Pe de altă parte, am fost întrebat de ce nu avem analize de sol şi cum facem cu schemele de fertilizare. În acest sens, am făcut un parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca. Le sponsorizăm toată activitatea de cercetare pe partea de fertilizant, lucrăm cu domnul profesor Rusu, facem scheme de fertilizare în funcţie de rezultatele din care le obţinem la analizele de sol, prin Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca avem dezvoltate loturi experimentale în diverse zone ale ţării, unul dintre acestea fiind Centrul de Cercetare Agricol din Turda”, a subliniat Călin Pop.

1H bank

Soluţii de finanţare, de la UniCredit Bank

Un moment special în programul Simpozionului DAFCOCHIM l-a constituit prezentarea soluţiilor de finanţare a agriculturii de către UniCredit Bank. În acest sens, organizatorii le-au invitat pe Cristina Puşcaş, branch manager UniCredit Bank Târgu-Mureş, şi Diana-Maria Cioltan, corporate banking relationship manager UniCredit Bank Târgu-Mureş. „Am venit la simpozion pentru a încerca să devenim colaboratori, parteneri, astfel încât să avem o relaţie care să ne facă şi pe noi şi pe dumneavoastră să mergem înainte”, a spus Cristina Puşcaş, care a prezentat apoi produsele de creditare UniCredit Bank care vin în sprijinul fermierilor: finanţarea cheltuielilor curente prin intermediul unei linii de credit, finanţarea culturilor agricole, finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţii curente, finanţarea achiziţiei de terenuri agricole prin credite pe termen mediu şi lung, finanţarea achiziţiei de utilaje şi echipamente agricole, finanţarea construcţiei/modernizării sau achiziţiei spaţiilor de producţie şi depozitare, finanţarea proiectelor din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi finanţarea stocurilor pentru furaje, materie primă pentru procesare sau stocuri de cereale şi plante oleaginoase pentru activităţi de comerţ. „Suntem puternic specializaţi pe divizia de Corporate, dar vrem ca şi pe diviza de Retail, adică IMM-uri, să creştem. Ca bancă europeană de top vrem să ne implicăm în comunitatea locală, să excelăm prin tot ceea ce facem şi să ne străduim să devenim permanent un partener cu care se poate lucra cât mai uşor. Unul dintre obiectivele strategice ale băncii pentru perioada următoare este finanţarea agriculturii. Astfel, ne dorim să sprijinim fermierii români cât mai mult, întrucât ştim că este loc de creştere”, a subliniat Diana-Maria Cioltan.

APIA Mureş, alături de fermieri

Una din principalele instituţii din domeniul agriculturii din România, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), a fost reprezentată la Simpozionul DAFCOCHIM de Ovidiu Săvâşcă, directorul executiv al Centrului APIA Mureş. „Ideea simpozionului e binevenită. M-am întâlnit cu fermieri din Mureş, dar şi din alte judeţe cum ar fi Braşov, Alba, Cluj, Harghita, Bistriţa. Am observat că fermierii au făcut schimburi de discuţii şi faptul că fermierii din Transilvania discută pe diverse teme la acest simpozion organizat de DAFCOCHIM este salutară. Mai mult decât atât, oamenii sunt un pic într-un alt cadru faţă de ceea ce înseamnă munca câmpului, adică fiecare vine cu experienţa proprie, de pe zona proprie şi pe anumite tipuri de cultură”, a declarat Ovidiu Săvâşcă.

Totodată, directorul executiv al APIA Mureş şi-a manifestat regretul vis a vis de incidentul înregistrat în ultima lună a anului 2015, când din cauza unor erori generate la nivel naţional de softul informatic al instituţiei, numeroşi fermieri au rămas văduviţi de plata subvenţiilor în avans. „La nivelul judeţului Mureş, am reuşit să facem plata la 80% din fermieri. Suntem undeva pe locul 10 din ţară. Eu zic că e un succes, mă refer la plata în avans, 11-12% avem fermieri selectaţi la controlul pe teren şi pe teledetecţie, iar 8% au fost cei vitregiţi să zic aşa, datorită unor erori cauzate de softul informatic care nu era parametrizat la capacitate, nu am reuşit să trecem cu aceste cereri înspre plată spre avans. Am încrederea şi convingerea că la momentul în care plăţile finale vor începe, undeva la sfârşitul lunii martie, aceşti 8% din fermieri care nu au beneficiat de plata în avans să intre cu celeritate la plată”, a adăugat Ovidiu Săvâşcă, care şi-a manifestat speranţa că asemenea incidente regretabile nu vor mai avea loc în anul în curs.

1J botoman

Gheorghe Boţoman, profesionalism şi distincţie

Un alt invitat de marcă al Simpozionului DAFCOCHIM a fost Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România şi vechi prieten al companiei DAFCOCHIM. „Felicit echipa DAFCCHIM pentru această ediţie a simpozionului. Văd în sală şi fermieri tineri, aflaţi pentru prima dată la simpozion, cum ar fi Ioan Benea, Mircea Costinaş de la Codlea şi mulţi alţii”, a spus Gheorghe Boţoman.

În alocuţiunea sa, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România, un fin cunoscător al realităţilor din agricultura mondială, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte ameninţările cu care se confruntă agricultura din România. „Agricultura din România este într-un mare pericol. Şi nu numai a României, ci agricultura mondială. Peisajele de iarnă sunt tot mai rare. Am plecat de la Braşov, din inima munţilor Carpaţi, la plus 10 grade. Am venit înspre graniţă, era o atmosferă de primăvară timpurie şi suntem la mijloc de gerar. Această încălzire globală a fost scăpată de sub control. Degeaba s-a întâlnit Obama cu cei mai mari oameni ai lumii ca să ia hotărâri, se pare că trebuie să fim pregătiţi de vremuri din păcate mai rele”, a afirmat Gheorghe Boţoman. „Au intrat în ţara noastră inclusiv boli, dăunători pe care nu i-am întâlnit în urmă cu 10-15 ani, iar dacă acum 10-15 ani în Europa erau aproximativ 1.300 de substanţe active omologate şi acceptate pentru a fi furnizate către fermieri, la ora actuală mai sunt vreo 350. Problema este foarte, foarte gravă. Faptul că acste firme multinaţionale investesc miliarde de euro în cercetare să spunem că este un colac de salvare pentru că o să vină cu soluţii inovatoare”, a completat preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România.

Distinsul oaspete al tandemului Liviu Cojoc – Radu Fodor a vorbit apoi despre importana managementului integrat pentru protecţia plantelor. „Mie nu-mi place să spun pesticide. E un cuvânt care din punctul meu de vedere e expirat. Toată lumea se sperie de pesticide. Nu, sunt medicamente pentru plante. Dacă aceste medicamente pentru plante sunt utilizate raţional, se respectă dozele, alternanţele substanţelor active, intervalul între tratamente, intervalul dintre ultimul tratament şi recoltare, şi pe fiecare etichetă scrie asta, atunci ele sunt inofensive. Dar trebuie utilizate raţional”, a explicat Gheorghe Boţoman.

1K elemer

Am întâlnit şi primari fermieri

La Simpozionul DAFCOCHIM au participat şi trei primari din judeţul Mureş, cunoscuţi pentru interesul acordat activităţilor agricole: Teodor Vultur – primarul comunei Lunca, Marian Palaghie – primarul comunei Ogra şi Balog Elemér – primarul comunei Găneşti.

„În primul rând, mulţumesc firmei DAFCOCHIM, domnilor Liviu Cojoc şi Radu Fodor, pentru toată echipa care este la DAFCOCHIM. Vreau să urez „La mulţi ani” firmei DAFCOCHIM şi la toţi fermierii din judeţul Mureş care îşi câştigă existenţa prin agricultură. Sunt aici în dublă ipostază. Sunt de profesie inginer horticol şi când avem asemenea simpozioane caut noutăţile tehnologice. Ca primar, pot transmite oamenilor din comuna Găneşti aceste informaţii pentru că marea majoritate a locuitorilor comunei se ocupă cu agricultura. Este foarte important dacă ei aud noutăţile de la primar şi nu din alte surse. Nu în ultimul rând, sunt fermier şi am puţin pământ, de vie şi teren arabil”, a declarat Balog Elemér.

„Am participat în calitate de agricultor la acest simpozion. Pe raza comunei Ogra, societatea la care sunt asociat lucrează o suprafaţă de aproximativ 160 de hectare de teren. A fost un simpozion reuşit după părerea mea, personal n-am mai participat la asemenea simpozioane. Toate prezentările au fost în regulă şi întâlnirea cu alţi producători agricoli a fost benefică”, a menţionat Marian Palaghie.

1L

Invitaţi de top

Pe lista invitaţilor la Simpozionul DAFCOCHIM am remarcat prezenţa unor nume importante pentru agricultura judeţului Mureş, cum ar fi Ionică Pop, Dumitru Ormenişan, Vasile Ormenişan, Vasile Hangan, Takacs Beniamin, Valentin Mărginean, Iacob Boca, Mihai Bilegan, Marian Pogăcean, Marian Palaghie, Dorel Istrate, Kosa Gyula, Dorin Rotar, Balogh Jozsef, Ovidiu Săvâşcă, Constantin Pogăcean, Liviu Timar, Maria Huprich şi Mora Acaţiu. „Iniţiativa DAFCOCHIM a fost şi a rămas unul din cele mai importante şi deosebite întâlniri cu fermierii din România. Vreau să spun că nu numai din judeţul Mureş, ci şi în cele vecine, există fermieri care au agreat relaţia deosebit de fructoasă pentru fermieri cu DAFCOCHIM. Acest lucru este rezultatul unei politici de ajutorare a fermierilor care nu se împrumută prin bănci ci beneficiază de finanţare de la DAFCOCHIM până când fermierii îşi vând produsele şi pot să ramburseze datoria faţă de DAFCOCHIM. Este un sentiment deosebit pentru orice fermier pentru că pe lângă munca pe care o face, deloc simplă, luptând cu vremea şi cu tot felul inputuri care trebuie achitate la timp, fermierul este ajutat cu pesticide şi îngrăşăminte”, a declarat Mora Acaţiu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România şi în acelaşi timp principalul cultivator de hamei din judeţul Mureş.

Conştientă de valoarea şi totodată de importanţa informaţiilor prezentate la Simpozionul DAFCOCHIM, conducerea societăţii AMB Wine Company din Batoş a delegat doi consilieri la eveniment, ambii declarându-se mulţumiţi de nivelul ridicat al simpozionului. „E o ocazie foarte bună să ne întâlnim şi totodată o ocazie ideală pentru a culege date şi noutăţi legate de substanţe de stropit, în cazul nostru. Eu mă ocup mai mult de partea de pomicultură şi viticultură şi chiar am întâlnit fermieri care erau interesaţi să le fac proiecte. Anul trecut, din 19 proiecte naţionale, şase au fost scrise de mine şi niciunul nu a fost respins”, a declarat Mihai Bilegan. „Sub îndrumarea domnului Bilegan am ajuns să preiau uşor tot ce ţine de activitatea din plantaţie pentru producţie. Pentru mine, e prima participare la simpozion şi impresia e una deosebită. Nu m-aş fi aşteptat să fie aşa o organizare bună, atâta lume şi să fim trataţi cu aşa respect, iar informaţiile prezentate au fost foarte utile”, a spus şi Ionuţ Dumitraşcu, unul din cei mai buni reprezentanţi ai tinerei generaţii de agricultori.

1M

„Ce au fermierii din vest, avem şi noi astăzi”

Utilitatea Simpozionului DAFCOCHIM a fost subliniată de Marian Pogăcean, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureş, totodată unul dintre cei mai respectaţi specialişti din domeniul agriculturii de la nivelul judeţului Mureş. „Ideea organizării unui asemenea simpozion este nu numai interesantă, ci şi foarte bună. Suntem, cu excepţia zootehniei, într-o perioadă ceva mai lejeră şi au nevoie şi fermierii de momente din acestea, de destindere, pentru a-şi păstra un psihic bun, mai ales că anul 2015 a fost unul plin de greutăţi şi din câte se pare ne aşteaptă şi în acest an alte greutăţi. Consider acest simpozion util pentru că ne oferă posibilitatea de a cunoaşte fermieri din diferite zone ale Transilvaniei şi de a face schimburi de impresii şi de experienţă în ceea ce priveşte abordarea unor probleme specifice agriculturii. Agricultura Transilvaniei este într-un trend crescător, producţiile sunt tot mai mari şi cei care au făcut performanţă au reuşit să reziste pe piaţă. După părerea mea, cei care fac agricultură de subzistenţă nu au un viitor sumbru, dar nici vesel”, a declarat Marian Pogăcean. „Anul 2015 a fost unul bun, producţiile au fost bune, potenţialul agricol al zonei Mureşului şi al judeţelor adiacente este deosebit. Începem să valorificăm tot mai mult din acest potenţial. S-a câştigat foarte mult în performanţă tehnică, iar întâlnirile cu aceste firme multinaţionale sunt utile. Ce au fermierii din vest, avem şi noi astăzi”, a mai spus coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureş.

1N

Fermierul anului 2015, partener DAFCOCHIM

Distins cu titlul de „Cel mai bun fermier al anului 2015” de către Ministerul Agriculturii, Valentin Mărginean, unul dintre fermierii tineri de top din zona municipiului Târnăveni, s-a declarat mulţumit de ediţia din acest an a Simpozionului DAFCOCHIM. „Organizarea acestui simpozion este o idee bună, binevenită. Întotdeauna socializarea şi schimburile de idei au dus la progres. Am participat la patru ediţii şi de fiecare dată simpozionul a fost un succes. 2015 a fost un an bun, producţiile de vară, la grâu, floarea soarelui şi rapiţă au fost bune, mai puţin cea de porumb unde am avut anumite zone afectate de secetă. Una peste alta, a fost un an bun. Pentru 2016 voi continua cu aceleaşi culturi, mai puţin cea de sfeclă de zahăr la care am renunţat pentru a cultiva soia”, a menţionat Valentin Mărginean.

Generaţia tânără, la datorie

Dintre reprezentanţii tinerei generaţii de agricultori l-am remarcat pe Florin Moga din localitatea Bobohalma, care are circa 160 de hectare în arendă şi care prestează servicii şi pentru alţi fermieri din zonă. „Sunt prezent la acest simpozion pentru a patra oară şi ideea organizării unui asemenea eveniment mi se pare foarte bună şi benefică din mai multe puncte de vedere. Ne întâlnim, ne cunoaştem între noi, facem schimburi de idei şi de soluţii la anumite probleme specifice activităţii noastre şi desigur avem parte şi de puţină distracţie. Îmbinăm utilul cu plăcutul”, a mărturisit Florin Moga.

Supranumit şi „Fermierul autodidact de la Batoş”, Constantin Pogăcean, administratorul societăţii Agromat Batoş, s-a declarat mulţumit de valoarea informaţiilor diseminate în cadrul simpozionului, chiar dacă la eveniment nu a participat niciun reprezentant al ministerului de resort. „Cei de la DAFCOCHIM au avut o idee foarte bună de a organiza acest simpozion, care are deja un istoric de cinci ani. E o ocazie bună de a ne cunoaşte mai bine, fermierii au ocazia să socializeze, să schimbe idei şi să se sfătuiască. Pe lângă asta, companiile multinaţionale au ocazia să prezinte fermierilor cele mai noi produse din portofoliu. Poate că ar fi fost utilă participarea şi unui reprezentant din partea Ministerului Agriculturii, chiar un secretar de stat, care să discute cu noi pe diverse teme legate de legislaţie şi alte probleme ale agricultorilor”, a afirmat Constantin Pogăcean.

1O

Fermieri… navetişti

Deşi are domiciliul la Târgu-Mureş, unde se află şi sediul societăţii pe care o administrează, Călin Şimon face naveta la Coasta Mare, Râciu, unde funcţionează o fermă de 120 de hectare de teren arabil şi o fermă de vaci de 120 de capete. „Intenţionăm să ne extindem pe viitor, deşi în zonă nu sunt mari posibilităţi în acest sens. Sunt fermieri mulţi şi fiecare vrea să se extindă şi e destul de greu. Dacă cineva renunţă dintre ei, vom încerca să preluăm o parte din afacerea celuilalt, dar fără şicanări. E o idee bună acst simpozion, e un lucru pe care DAFCOCHIM îl face de cinci ani. Particip la evenimentele acestea, DAFCOCHIM e o firmă cu care eu am un parteneriat vechi, avem o colaborare foarte bună, din anul 2006”, a declarat Călin Şimon, administratorul societăţii Agrosim SRL Târgu-Mureş.

Una dintre participantele surpriză ale Simpozionului DAFCOCHIM a fost Sanda Huprich, care şi-a însoţit mama, fermiera Maria Huprich din Reghin. Deşi face naveta între “Oraşul viorilor” şi municipiul Sighişoara, unde e elevă la Liceul Teoretic “Joseph Haltrich”, tânăra în vârstă de 17 ani îşi ajută la fiecare revenire acasă familia în administrarea fermei. “Sunt onorată să mă aflu împreună cu mama mea la acest simpozion cu fermierii. Este primul an în care am participat la acest eveniment. Am fost foarte încântată auzind cum își împărtășesc cunoștințele între ei. Sper să pot participa și anul viitor, chiar dacă este în timpul activității şcolare”, a afirmat Sanda Huprich.

1P

Program artistic şi bună dispoziţie

Şi la această ediţie a evenimentului de la Hotelul Saliris Resort din Egerszalok, organizatorii au pregătit în fiecare seară un program artistic care s-a ridicat la exigenţele tuturor fermierilor, graţie evoluţiei artiştilor invitaţi, Vasile Grama, Nelu Pop, Paul Butiurcă şi tinerele soliste de muzică populară Ancuţa Timiş şi Anca Branea.

Tradiţionala de acum poezie a Simpozionului a fost scrisă de Ioan Platon, directorul Staţiunii Pomicola Bistriţa.

„Dragi prieteni, vă salut,

Vă doresc la toţi, măi frate

S-aveţi multă sănătate!

Ca-n fiecare an,

La Eger Dafcochim ne-a invitat,

La simpozionul anual organizat.

Companii de renume şi-an acest an

Pioneer, BASF, Azomureş,

Produse multe ne-au prezentat,

Medicamente pentru plante, îngrăşăminte,

Seminţe de cereale şi chiar bani,

Prin UniCredit finanţare ne-a recomandat.

În concluzie, Dafcochim e firmă mare,

Multă experienţă are,

De 20 de ani este prezentă pe piaţă,

Anual la Eger ne răsfaţă,

Cu ape termale şi program variat.

Pentru aceasta, partenerilor din conducere,

Lui Liviu Cojoc şi Radu Fodor le mulţumim

Şi le dorim mult noroc, viaţă lungă, sănătate,

Iar Dafcochim dorim să înflorească,

Ştefan Marinel şi echipa sa pe fermieri să-i deservească

Cu multe medicamente pentru plante,

Îngrăşăminte şi seminţe

Pentru a obţine culturi sănătoase

Care să ne asigure recolte bogate.

La toţi vă doresc în încheiere, în noul an

Seceta să ne ocolească,

Culturile să rodească,

Bani în pungă s-adunăm,

La Eger să ne revedem.

La anul şi la mulţi ani!”

 

Text: Alex TOTH

Foto: Bristena

[zizigallery id=1882]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE