Home / Cultură / VIDEO: Ursul, sărbătorit de Maria Doch la Batoș

VIDEO: Ursul, sărbătorit de Maria Doch la Batoș

DSC_2919Comunitatea din Batoș a cinstit și în acest an sărbătoarea săsească Maria Doch, ziua de nume a celor care poartă numele de Maria pentru comunitatea săsească, cea care și-a pus amprenta asupra istoriei comunei de pe Valea Luțului. Sărbătoarea a coincis cu o altă sărbătoare creștină, cea a Întâmpinării Domnului, sărbătoare prăznuită la 40 de zile de la nasterea lui Hristos. A devenit o tradițiie ca de 2 februarie toată suflarea comunei, fii ei români, maghiari, sași sau țigani, ortodocși, catolici, reformați sau evanghelici să se adune la Căminul Cultural pentru a petrece împreună un moment de sărbătoare.

Ursul, barometrul primăverii

DSC_2934Nu a făcut excepție nici acest an, marți, 2 februarie Căminul Cultural din Batoș fiind însuflețit de grupurile folclorice din comună care, alături de oaspeții de la Reghin au cinstit cum se cuvine sărbătoarea Maria Doch și Întâmpinarea Domnului. A treia sărbătoarea care a completat ziua de marți, 2 februarie a fost de această dată una populară, veche de când lumea pe meleagurile noastre, și anume Ziua Ursului. Bătrânii spun că în această zi se află dacă primăvara își  va intra în drepturi sau iarna va continua să persiste, grație ursului. Acesta iese din bârlog și joacă de jur-împrejur. Dacă afară e soare și ursul își vede umbra atunci se va speria, se va întoarce în bârlog și va mai sta acolo încă șase săptămâni, pentru că atât va mai ține iarna. Dacă însă ursul nu-și va vedea umbra,  atunci va rămâne afară și iarna se va întrerupe, iar primăvara  se apropie. ”Pe lângă cele două sărbători, Maria Doch și Întâmpinarea Domnului mai avem un sărbătorit legendar a cărui poveste o știm de la părinții și bunicii noștri. Este vorba despre Moș Martin, ursul nostru care astăzi își sărbătorește ziua lui. Nu am reușit să-l aducem cu noi aici de față întrucât nu l-am găsit. Povestea ursului este una foarte veche pe care eu am auzit-o de la părinții mei pe care  am să să o  spun și eu, așa cum o știu. Ursul nostru bătrân care conviețuiește de ani de zile prin pădurile noastre astăzi,  de ziua lui dorește să iasă afară din bârlog, sătul de atâta hibernare. Dacă întâlnește o zi însorită cum a fost cea de astăzi, va fi atât de uimit,  orbit de lumina soarelui, fiind obișnuit cu întunericul din bârlog încât va fi năucit, speriat, mai ales că-și va vedea și umbra și va fugi repede înapoi în bârlog, semn că pentru noi iarna este încă aproape. Dacă așa s-a întâmplat, rugămintea mea este să vă faceți provizii de lemne, deoarece iarna este prezentă în mijlocul nostru. A doua variantă pe care ursul nostru o poate păți  este să întâlnească o zi mohorâtă, o zi ploioasă. Ursul dornic de a găsi primăvara nu disperă, dar după cum arată vremea de afară e tot în căutarea primăverii pe care sperăm să o găsească”, a spus Elena Banciu, coordonatorul Grupului folcloric ”Flori de măr” din Batoș

Soare, lumină și căldură

DSC_2909Nu știm dacă ursul s-a speriat de propria umbră și s-a retras în bârlog, cert este că oamenii din Batoș au cinstit cum se cuvine o seară a înțelegerii și respectului față de cultura și tradițiile locului, exemplu nu doar al multiculturalității  zonei dar și a bunei înțelegeri care formează un întreg pe nume cultura locului. ”Dragii mei, indiferent de ziua care am străbătut-o astăzi, că a fost cu soare, că a fost cu nori, eu vă doresc din toată inima să aveți în sufletele voastre soare, lumină și căldură, așa cum a fost ziua de astăzi. Să-I mulțumim Domnului că suntem sănătoși, că suntem împreună și să-i înălțăm un imn de slavă”, a subliniat Elena Banciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sânzienele și Ziua Iei, la Muzeul Etnografic „Anton Badea”

Cu prilejul sărbătorii de Sânziene, Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin invită publicul larg la …