Se cere un act normativ care să protejeze angajații din sistemul sanitar Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 265 Vizualizări

Se cere un act normativ care să protejeze angajații din sistemul sanitar

2 campanie sanitasFederația Sanitas a lansat, în data de 25 ianuarie, campania „Nu agresați cadrele medicale”, care are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical și care să descurajeze violența de orice natură – fizică sau verbală.

Un studiu recent efectuat de Colegiul Medicilor București a arătat că 80% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10% este agresat fizic. Timpul de așteptare sau refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar două dintre motivele pentru care angajații din sistem sunt agresați. Campania are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical și care să descurajeze violența de orice natură — fizică sau verbală.

„Ar trebui implementat un act legislativ”
Federația Sanitas a organizat joi, 25 februarie, la Târgu-Mureș, o dezbatere cu reprezentanții autorităților statului, manageri de spitale și angajați din sistem, pentru identificarea tuturor situațiilor conflictuale care conduc la acte de violență și a posibilelor soluții pentru prevenirea acestora.
Specialiștii sunt de părere că este importantă definirea unor politici care să asigure un mediu de muncă protejat, să fie adoptate instrumente adecvate de protecție a angajaților și anume: canale de comunicare, monitorizare, măsuri de securitate. Este important să fie încheiate acorduri cu autoritățile publice. Un alt obiectiv al campaniei vizează comportamentul pacientului în unitățile sanitare. „Campania „Nu agresați cadrele medicale!” este o campanie a Federației Sanitas din România promovată atât de Comisia de Sănătate din Parlamentul României, cu sprijinul domnului deputat Buicu, care își dorește să implementeze un act legislativ pentru ca toți angajații din sistemul sanitar să fie protejați împotriva tuturor formelor de violență verbală și fizică. Avem un studiu făcut de Colegiul Medicilor din București, din care reiese că 80% din personalul sanitar a fost agresat verbal, iar 10% a fost agresat fizic. Nouă ni se pare un procent destul de mare 10%. Ar trebui implementat un act legislativ. 10% din personalul sanitar e foarte mult ca număr. Actul legislativ ar trebui să prevadă cel puțin amenzi sau pedepse, să avem o protecție legală. Pacientului îi sunt respectate drepturile și dorim ca el să respecte și obligațiile pe care le are. Pacientul este informat despre aceste obligații în momentul în care se internează sau în momentul în care vine la un consult. Pe lângă faptul că se desfășoară actul medical, facem și o educare. Migrația medicilor și a asistenților medicali, lipsurile de personal din sistem fac ca pacienții să-și piardă răbdarea de multe ori. Dacă am avea răbdare atât noi, cât și pacienții poate nu s-ar ajunge la conflicte”, a precizat Ioan Popșor, vicepreședintele Federației Sanitas Mureș.

1 dezbatere„Un act normativ ar fi binevenit”
Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a transmis că un act normativ care să pună personalul medical în ipostaza de a se simți în siguranță ar fi binevenit. „Acest proiect ar trebui să se finalizeze cu un act normativ care să pună personalul medical în ipostaza de a se simți în siguranță. Pe de altă parte, cred că mai trebuie ca și personalul medical, și nu vreau să se supere nimeni pe mine, să aibă o atitudine corespunzătoare. Ambele părți trebuie să aibă un comportament civilizat. Un act normativ, în care să scrie foarte clar ce sancțiuni, cum și așa mai departe, ar fi binevenit”, a precizat Lucian Goga.

12743672_1132915823415462_6046887306328812451_nPrimul bilanț al campaniei, în martie
Campania va face primul bilanț în data de 16 martie, când la Comisia de Sănătate din Parlamentul României se vor întâlni cei implicați în această campanie. „Campania „Nu agresați cadrele medicale!” are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical și să descurajeze violența de orice natură, fizică sau verbală. În vederea realizării acestui lucru, Federația Sanitas organizează o serie de dezbateri pentru identificarea tuturor situațiilor conflictuale care conduc la acte de violență și a posibilelor soluții pentru prevenirea sau pedepsirea acestora. Trebuie să sfătuim angajații cum să reacționeze în astfel de situații, iar reprezentanții conducerilor unităților sanitare să-i consilieze și să fie alături de ei”, a transmis Claudia Duca, prim-vicepreședinte al Federației Sanitas Mureș.

„Vă asigurăm că vom promova practic această inițiativă”
Președintele Comisiei de sănătate, dr. Florin Buicu, a felicitat federația Sanitas pentru demers. „Vă asigurăm că în acest demers vă suntem alături. Vă asigurăm că vom promova practic această inițiativă. Chiar dacă am modificat Legea 95 și am spus că infracțiunile cu agresiuni vor fi pedepsite, probabil că va trebui să mergem inclusiv către modificarea Codului penal, astfel încât, așa cum polițistul în desfășurarea activității dacă este agresat pedepsele sunt dublate, tot așa și pentru personalul medical și poate pentru personalul din educație în momentul în care este agresat pedepsele să fie mai drastice”, a susținut dr. Florin Buicu.

3 campanieCum se prezintă situația în spitalele din Mureș
Potrivit managerului Spitalului „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin, Iuliu Moldovan, la spitalul pe care îl conduce s-au întâlnit cazuri de agresiune verbală în special la Compartimentul de Primiri – Urgențe, la Camera de Gardă și la Pediatrie. „La Spitalul din Reghin am avut astfel de situații și fenomenul se întâlnește în special la nivelul structurilor de Primiri – Urgențe, în cazul nostru la Compartimentul de Primiri – Urgențe, Camera de Gardă, Pediatrie. Aici au fost cele mai multe agresiuni verbale. Au fost și situații de agresiune fizică. Această campanie este binevenită și sperăm să se finalizeze așa cum se dorește, cu un act normativ mai clar, mai bine definit față de cel existent. La ora actuală, există un act normativ care prevede anumite sancțiuni pentru persoanele care agresează personalul medical. Am avut un caz în care s-a mers mai departe cu demersurile. Persoana în cauză trebuie să facă o plângere și în funcție de fiecare situație se judecă fiecare caz”, a declarat Iuliu Moldovan.
Pe de altă parte, la Spitalul din Sighișoara nu s-au înregistrat cazuri de agresiune a cadrelor medicale. „La Spitalul din Sighișoara nu au existat cazuri de agresiune a cadrelor medicale, dar firesc și noi încercăm să luăm în calcul că acești pacienți se adresează pentru că sunt suferinzi, iar în această situație suferința le provoacă și o oarecare irascibilitate și nerăbdare. Pe această cale, facem apel și la ei la înțelegere dar și cadrele medicală să îi înțeleagă. Practic, medicilor le solicităm mai multă înțelegere și mai multă răbdare cu omul bolnav, chiar dacă presiunea asupra lor este mare, iar pacienților le solicităm să înțeleagă că presiunea pe spitale este foarte mare, că dacă este posibil prima verigă este medicul de familie și apoi la urgențe”, a explicat dr. Aurelia Mașca, managerul Spitalului Municipal din Sighișoara.

Angajații Spitalului „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni

Angajații Spitalului „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni

Angajații Spitalului „Dr. Valer Russu” din Luduș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE