O mureşeancă, acuzată de DNA în dosarul Romarm Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 1700 Vizualizări

O mureşeancă, acuzată de DNA în dosarul Romarm

111Fosta directoare a Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Mureş în anul 2009, Claudia Mariş, a fost reţinută marţi, 8 martie, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a corupţiei, care au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale cu acuzaţia de cumpărare de influenţă, într-un dosar în care principalul vizat este Mihai Nicuşor-Mircea, director comercial în cadrul Companiei Naţionale Romarm SA, acuzat de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la cumpărare de influenţă.

Genţi speciale, K4 şi K5, vândute la suprapreţ?

În ordonanţele procurorilor se arată că începând din luna noiembrie 2014, Claudia Mariş și o altă persoană au derulat, prin intermediul a două societăți comerciale, dar și prin intermediul unei asociaţii, un circuit financiar prin care au vândut Societății Fabrica de Arme Cugir SA câteva mii de genți speciale, K4 şi K5, la suprapreț. “Concret, în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, fiecare din cele două societăți administrate în fapt de către cele două persoane a achiziționat gențile de la un producător, după care le-au vândut către asociația respectivă la un preț dublu – rata de profit obișnuită era de 53% – 54%, cu o singură excepție când a fost de 44%. Mai departe, Asociația a vândut aceste genți către Societatea Fabrica de Arme Cugir SA, cu un profit minim pentru sine, pe baza unor contracte încheiate fără a se organiza o procedură de licitație publică. La data de 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir SA a organizat o licitație având ca obiect achiziționarea acelorași tipuri de genți, asociația reprezentată de inculpată fiind clasată pe locul al treilea. Din acel moment, inculpata Mariș Claudia Aura a demarat o adevărată ofensivă pentru a-l determina pe directorul general al Societății Fabrica de Arme Cugir SA, să cumpere de la asociația respectivă, cel puțin 12.000 genți – ce fuseseră achiziționate de către societatea controlată de inculpată anterior organizării licitației. Pe de-o parte, în perioada 21 – 22 ianuarie2016, inculpata Mariș Claudia Aura s-a deplasat personal la Cugir unde a încercat în mod insistent și agresiv să-l determine pe director să cumpere gențile respective, fără a reuși acest lucru”, se arată în comunicatul remis de Biroul de presă al DNA.

Flagrant, în 7 martie

Potrivit comunicatului, ulterior Claudia Mariş a contactat o persoană din conducerea fabricii de armament (denunțător în cauză) căreia i-a cerut insistent să-l determine pe director să fie de acord cu rezilierea imediată a contractului încheiat cu câștigătorul licitației și să achiziționeze de la asociația pe care o reprezenta gențile. “Nici această intervenție nu condus la rezolvarea pe care o aștepta inculpata. Pentru a asigura succesul demersului ei, inculpata i-a oferit, în luna decembrie, aceleiași persoane, o agendă în care se afla suma de 1.500 lei, dar a fost refuzată. Pe de altă parte, inculpata, atât personal cât și prin intermediul altor persoane, a depus la sediul CN Romarm SA mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea unei echipe de control la Fabrica de Arme, pentru a verifica, printre altele, și modul în care s-au derulat procedura de licitație pentru achiziționarea genților, dar și contractul subsecvent. La instigarea inculpatului Mihai Nicușor-Mircea, în calitate de director comercial în cadrul CN Romarm SA, aflat în relații de amiciție cu inculpata Mariș Claudia Aura, membrii echipei de control au întocmit un raport care a avut ca urmare demiterea directorului general”, se precizează în document. Totodată, procurorii DNA mai susţin că în același context, “la data de 7 martie 2016, inculpata Mariș Claudia Aura i-a oferit martorului denunțător suma de 3.000 lei, promițându-i totodată că, dacă va reuși să-l determine pe noul director al fabricii să permită achiziționarea celor 20.000 de genți de la Asociație, după ce va primi contravaloarea acestora, îi va mai remite o sumă de 6.000 lei”. “În aceeași zi, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată în comunicat.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!